Main Content

Analýza Ligy Majstrov: FC Barcelona – Real Madrid

utorok, 3. máj 2011 11:37 | Autor: Tomáš Čunčík

Analýza Ligy Majstrov: FC Barcelona – Real Madrid
Analýza Ligy Majstrov: FC Barcelona – Real Madrid | zdroj: Tomáš Čunčík pre šport7.sk, foto SITA

V ústraní hokejového duelu Slovákov s ruskou zbornou dnes večer pokračuje Liga Majstrov odvetným semifinálovým zápasom. Štvrté El Clásico medzi Barcelonou a Real Madrid začína na Nou Campe o 20:45, píska Belgičan Franck De Bleeckere. Zápas vysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke.

Po minulotýždňovom víťazstve na štadióne Santiaga Bernabeu je Barcelona jednou nohou vo finále. Real Madrid zavíta na Nou Camp prvýkrát od potupnej novembrovej prehry 0:5 v La Lige a bude sa snažiť napraviť si reputáciu z posledných dní, keď sa kráľovský veľkoklub prezentoval viac na tlačovkách ako na ihrisku.

Messi  môže v prípade dosiahnutia gólu vyrovnať rekord Ruuda van Nistelroya, ktorý v Lige majstrov v sezóne 2002/03 v drese Manchestru zaznamenal 12 gólov.

Zaujímavá je fair play štatistika. Real Madrid s tromi červenými a dvadsiatimi siedmimi žltými kartami „vedie“ tabuľku fairplay celej Ligy majstrov.

Predpokladané zostavy

Real Madrid:
Casillas
Arbeloa -  Carvalho- Albiol- Marcelo
Diara- Alonso- Ozil
Di Maria- Benzema –Ronaldo (Adebayor)

Barcelona:
Valdez
Alves – Pique- Busquets- Puyol
Keita – Mascherano (Iniesta) - Xavi
Pedro-Messi - Villa

Pepe Guardiola už tradične musí riešiť otázku, koho pošle na ľavý kraj obrany. Adriano je mimo hry, Abidal je síce späť v kádri pre večerný zápas, no nepredpokladá sa jeho nasadenie vzhľadom na  dlhšiu absenciu. Maxwell nie je práve v najlepšej forme, a tak je veľmi pravdepodobné, že na tento post opäť pôjde Puyol, nad ktorým však stále visí otáznik. V strede obrany pravdepodobne dostane prednosť Sergio Busquets pred Mascheranom, ktorý sa na stopérskom poste nepredviedol v najlepšom svetle. Andres Iniesta by sa mohol vrátiť späť do zostavy, jeho štart je však otázny a rozhodne sa v deň zápasu. Ak by Iniesta nenastúpil, jeho miesto zaujme Keita.

Náhradný brankár Jose Pinto je suspendovaný.  Trénerovi Josemu Mourinhovi nie sú k dispozícií v minulom zápase vylúčený Pepe a vykartičkovaný Sergio Ramos. Záložníci Sami Khedira a Fernando Gago sú zranení a ich účasť v zápase je vylúčená.
Citeľnou bude i strata samotného Mourinha, ktorý bol vykázaný z lavičky a dnešný zápas bude sledovať z tribúny. Ako ho poznáme z Chelsea, pokyny bude rozdávať pravdepodobne neviditeľným „kouzelným sluchátkom“.

Na rozdiel od troch predchádzajúcich El Clásico bude musieť Real zvoliť odvážnejší štýl hry. Ako však sám Mourinho hneď po prvom zápase ironicky poznamenal, nevidí veľké šance na úspech vzhľadom na to, že jeho tím bude pravdepodobne opäť dohrávať s desiatimi. Alternatívou v zostave je aj vysoký reprezentant Toga Emanuel Adebayor, ktorý by svojou fyzickou hrou mohol platiť na obrancov Barcelony.

Obe mužstvá prehrali takmer po 2 rokoch v tom istom kole v La Lige. Real odohral katastrofálny prvý polčas proti Zaragoze a v druhom nedokázal zužitkovať svoje šance a aj vďaka kiksu Casillasa a penalty Zaragozy prehral 1:3.

Barcelona, vediac výsledok z Madridu podvedome vypustila zápas s Realom Sociedad. Hráči evidentne neboli stopercentne koncentrovaní. Darmo, dnes ich čaká jeden zo zápasov sezóny. Ako sa samotný Guardiola už dávnejšie vyjadril, prvoradé je víťazstvo v Lige Majstrov, potom až nasleduje liga a španielsky pohár je v jeho rebríčku hodnôt až na tretom mieste.  

Ako tipovať?


Mourinho je skvelý stratég a v žiadnom prípade nie samovrah. Nepríde na Nou Camp s tým, že Real začne bezhlavo útočiť od prvej minúty a bude hrať s Barcelonou otvorenú partiu. Predpokladám, že Real sa bude snažiť držať čo najdlhšie bezgólový stav a spoliehať sa na rýchle protiútoky. Ak sa Realu podarí otupiť ofenzívnu silu blaugranas, otvoria hru v druhom polčase a stavia všetko na jednu kartu.

Píska Belgičan Franck De Bleeckere, pre ktorého to môže byť jeden z posledných zápasov na európskej scéne. V prípade, že by zvládol tento zápas, môže dostať dôveru vo finále Európskej ligy UEFA. 

Napriek vyhroteným vzťahom medzi oboma mužstvami, napriek obrovskej rivalite a tradícii z predchádzajúcich štyroch vzájomných duelov v tejto sezóne, je ponuka na to, že v zápase nebude udelená červená karta viac ako lákavá. Známi provokatéri z Realu Pepé a Ramos nemôžu zasiahnuť do zápasu, Mourinho je na tribúne a zápas je takmer rozhodnutý. Kurz 1.72 na túto stávku je neprehliadnuteľný.

Výsledok tipovať neradno. Ak sa Madridu podarí skórovať v prvom polčase, hráči budú cítiť šancu a najmä v druhom polčase sa budú tlačiť dopredu. Ak sa však v úvode podarí Barcelone preraziť obranný val Realu, bude prakticky rozhodnuté. Napriek štyrom underom v prechádzajúcich zápasoch, stanovili bookmakeri kurzy na over/under stále v prospech gólov. V zápase, v ktorom jedno mužstvo musí a druhé môže, v zápase, kde existuje množstvo potenciálnych scenárov môžu padnúť góly i nemusia. Barcelona doma v Lige Majstrov strelila v tejto sezóne vždy aspoň dva góly, pričom tri zápasy sa skončili s aspoň tromi gólmi a dva zápasy skončili výsledkom 2-0. Real Madrid na cestách za súpermi v Lige Majstrov vždy skóroval aspoň raz. Štatistiky sa navzájom vylučujú, no štvrtý under v priebehu osemnástich dní by bola veľká náhoda. Kurzy sú mizerné, oba tímy skórujú, otázne je koľkokrát. Stávka na over by mala byť dnes bezpečnou voľbou i napriek relatívne nízkemu kurzu.

Náš tip 1: V zápase nebude udelená červená karta [ kurz 1.72 na BetClic ]
Náš tip 2: Over 2,5 [ kurz 1.60 na BetClic ]