Main Content

Žilinský povianočný výpredaj alebo zhoda prestupových náhod?

piatok, 29. január 2016 11:11 | Autor: Filip Chudý

Žilinský povianočný výpredaj alebo zhoda prestupových náhod?
Žilinský povianočný výpredaj alebo zhoda prestupových náhod? | zdroj: © TASR

Zimné prestupové obdobie vo Fortuna lige prinieslo doteraz viacero odchodov, pričom najviac pustili žilou v Žiline. Tej na jar nepomôže už viacero hráčov základnej zostavy. Čo za tým treba hľadať?

Komentár Filipa Chudého

Ak vynecháme zimné upratovanie v hráčskych kádroch Slovana, Trnavy a Podbrezovej, potom najviac hráčov opustilo Žilinu. Podčiarkuje to fakt, že ak by sme sa pozreli iba na odchody hráčov základnej zostavy, Žilinčania sú v tomto smere prví tesne pred Slovanom a Skalicou, no tieto dva kluby to urobili zámerne a na uvoľnené miesta už vo veľkom nakupujú nových hráčov. Žilinský prípad je trochu iný.

Aj pod Dubňom plánovali zimné odchody, ale už je toho zrejme trochu viac aj nad ich očakávania, hoci nič úplne šokujúce sa zas zatiaľ nestalo. Lukáš Čmelík a Jozef Piaček boli umiestnení na prestupovú listinu, preto ich koniec v Žiline neprekvapil. Odchod Jaroslava Mihalíka sa dal tiež čakať, veď mal zmluvu už len na rok. Prestup Milana Škriniara tiež nie je šokujúci, keďže vedenie klubu avizovalo, že ak príde akceptovateľnú ponuka, môže ísť, no a taká prišla. Skončili aj mládežnícki reprezentanti Andrej Kadlec a Adrián Kopičár, s ktorými sa vedenie nedohodlo na nových zmluvách, čo trochu možno prekvapilo, ale keďže samotní hráči nevideli v klube perspektívu, ich rozhodnutia sú pochopiteľné. Dá sa to chápať aj v prípade Williama, ktorý tiež chcel sám odísť, pričom sa dá rozumieť aj tomu, že ho Žilina pustila. Ako je napísané, všetky prestupy smerom von majú svoju logiku, no ak si ich spočítame dokopy, už to úplne logické nie je.

Žilina totiž prišla o lídra obrany Škriniara a tiež skúseného Piačeka, ktorý má pri všetkej úcte stále väčšie kvality ako zostávajúci stopéri v kádri MŠK. Ďalej prišla o Kadleca, čo je jeden z najväčších slovenských talentov na pre nás trochu problémový pravý kraj obrany, pričom bol aj jedinou klasickou alternatívou k Maboukovi, teraz to tam plátajú stredopoliari. Aká bude strata kapitána mládežníckych reprezentácií Kopičára, to sa ešte len časom ukáže. No najproduktívnejší hráč Žiliny v jesennej časti Fortuna ligy William sa bude nahrádzať ťažšie. Už jeseň ukázala, že Čmelíka sa zatiaľ nepodarilo nahradiť, no teraz to bude o to náročnejšie, že odišiel aj Mihalík, druhé elitné krídlo. A to nie je pre Žilinu dobrá správa, keďže práve na krídlach je postavená celá jej ofenzívna hra. Žlto-zelení tak úplne nanovo musia zložiť stopérsku dvojicu a celý trojčlenný útok, čo je výrazný zásah do zostavy.

No zas treba povedať, že ak sa to už malo stať, práve teraz je na to ideálny čas. Žilinu prehra v poslednom jesennom kole so Slovanom definitívne odpísala z hry o titul, čiže majstrovský cieľ už nesplní a na vybojovanie miestenky do Európskej ligy má kvalitu aj súčasný káder, hoci už to nevyzerá až tak jasne, ako ešte pred mesiacom.

Päťročná zmluva Adriána Guľu je teraz v polovici, pričom sa dá povedať, že si začína počas tejto misie skladať druhé mužstvo. Je to trochu paradoxné, keďže s tým prvým mal podľa pôvodných plánoch práve v tretej sezóne bojovať o najvyššie priečky. To v kombinácii so zimným výpredajom, hoc z veľkej časti aj pochopiteľným, nie je práve správa, po akej podporovatelia Žiliny túžili. Nehovoriac o tom, že pod Dubňom väčšina fanúšikov ešte nestrávila ani umelú trávu.

Teraz je už len na žilinskom vedení, aby stúpajúcu frustráciu vlastných fanúšikov zastavila vlnou zaujímavých príchodov. Pretože jeden 18-ročný Nigérijčan, ďalší podobne mladý Ghančan na skúške a zopár hráčov z béčka na ich nasýtenie nestačí. Ak by nebodaj odišiel zo Žiliny ešte ďalší dôležitý hráč, to by šošoni už začali asi skalpovať.