Main Content

Futbaloví migranti už aj na Slovensku, kvóty sa zvyšujú

nedeľa, 31. január 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Futbaloví migranti už aj na Slovensku, kvóty sa zvyšujú
Futbaloví migranti už aj na Slovensku, kvóty sa zvyšujú | zdroj: © TASR

Zimné prestupové obdobie vo Fortuna lige akoby kopírovalo to letné, keďže opäť k nám prichádza zvýšený počet legionárov. Čo to našej najvyššej súťaži prinieslo a aké kroky by mali nasledovať?

Komentár Filipa Chudého

Pri pohľade na menoslov posíl jednotlivých klubov Fortuna ligy, resp. hráčov, ktorých naše kluby testujú počas zimy, sa vo veľkej časti prípadov pozeráte akoby na zoznam cudzineckej polície monitorujúci pohyb príslušníkov iných štátov na našom území. Od Bratislavy až po Michalovce nájdete nielen zástupcov takmer z celej Európy, ale tiež množstvo Afričanov, čosi z Ameriky a zastúpenie má už aj Ázia. Zatiaľ tu nemáme nikoho z Austrálie a Oceánie, ale to je logické, keďže kto tam vie kopnúť do lopty, ten zarába trochu iné peniaze doma, no a kto nevie, ten sa na starý kontinent ani nedostane.

Keď si detailnejšie rozoberieme krajiny, z ktorých k nám prichádza väčšina legionárov, zistíme, že v nich nie je ekonomika bežného obyvateľstva až tak silná. To síce nie je ani u nás, ale stále sme na tom lepšie. Preto chodí do našich končín toľko futbalistov z bývalej Juhoslávie a tiež krajín Afriky v blízkosti rovníka.

Tento trend síce nie je novinkou, veď pretrváva niekoľko rokov, pričom už aj v našich nižších súťažiach nájdete čoraz viac „ičov“ a černochov. No niečo sa predsa len zmenilo. Veď kým v minulých sezónach čísla prichádzajúcich legionárov neboli alarmujúce, v tomto ročníku sú už za únosnou hranicou.

V lete prišlo do Fortuna ligy vyše 50 legionárov, čo je priemer viac ako štyria futbalisti na jedno mužstvo. Teraz v zime sme napočítali už 21 ohlásených zahraničných posíl, a to ďalšie sú na ceste a prestupový termín končí až o mesiac. Nechceme maľovať čerta na stenu, no všetko smeruje k tomu, že ak sa tento trend nezastaví, každý klub Fortuna ligy bude mať čoskoro priemerne dvojciferný počet legionárov, inak povedané, takmer polovicu mužstva.

Samozrejme, ak by všetci mali kvalitu ako napr.Tawamba, Priskin, Podaný, či Schet, potom ich vítame s otvorenou náručou. No kým tieto nákupy sa v lete vydarili, drvivá väčšina nie. Z polstovky letných legionárskych nákupov bolo až 80 percent nevydarených, čiže cca 40 hráčov zabralo miesto Slovákom, čo uškodilo nášmu futbalu.

Prínos úplne nových legionárov v našej lige ešte hodnotiť nebudeme, na to bude potrebný až určitý počet zápasov, ale zbytočne veľký optimizmus mať nemôžeme. Ak si totiž pozrieme ich životopisy, iba minimum má aspoň trochu svetlú minulosť. Väčšina prípadov vyzerá tak, že naše kluby idú použiť známu metódu pokus omyl.

Počet prichádzajúcich hráčov z krajín Európskej únie síce zmeniť nemôžeme a obmedzenie maximálne piatich futbalistov s pasom mimo EÚ už dlhšie funguje, no to najdôležitejšie ešte vo väčšine klubov nezaviedli. Je to správny postup pri výbere hráčov, legionárov nevynímajúc. Ak by bolo niečo také v našej lige samozrejmosťou, percento zlých nákupov by bolo minimálne. No dokým to nebude všade fungovať, aspoň by mohol zapracovať zdravý rozum, ten snáď nie je tak nákladný ako oddelenie skautingu. Lebo inak sa môže slovenský klubový futbal dostať vďaka tejto migrácii hráčov do podobných problémov ako Európska únia, ktorá tiež prijímala zahraničné „posily“ bez najmenšieho premýšľania.