Main Content

O čo NHL ide? Patrickovi Kaneovi hrozí suspendácia

pondelok, 1. február 2016 15:01 | Autor: Dávid Lech

O čo NHL ide? Patrickovi Kaneovi hrozí suspendácia
O čo NHL ide? Patrickovi Kaneovi hrozí suspendácia | zdroj: © TASR

Obvinenia boli zrušené. Prokuratúra sa prestala zaoberať údajným znásilnením zo strany Patricka Kanea pre nedostatok dôkazov i odlišné výpovede zo strany žalobcov a ich svedkov. NHL ale túto vec znovu otvára a Patrickovi Kaneovi za to dokonca hrozí suspendácia zo strany profiligy.

Hráč Chicaga Blackhawks už tri mesiace nemusí čeliť prehnaným obvineniam o znásilnení mladej ženy v rodnom Buffale. Vrásky na čele mu ale začína robiť samotné vedenie najlepšej hokejovej ligy sveta. „Stále to prebieha. Musíme sa uistiť skutočnosťou,“ povedal na margo vyšetrovania o údajnom sexuálnom napadnutí Kaneom pre tsn.ca komisár NHL Bill Daly.

Trojnásobnému držiteľovi Stanley Cupu tak reálne hrozí pozastavenie činnosti, suspendácia či v lepšom prípade finančná pokuta. Jeho previnenie? Každý hráč zmluvne viazaný s tímom NHL musí dodržiavať viacero kódexov ohľadom jeho správania. Správanie hráča „nesmie škodiť alebo byť proti blahu ligy alebo hokeja.

Je to naozaj potrebné? Najproduktívnejší hráč NHL so ziskom 73 bodov v 53 stretnutiach a v súčasnosti jednoznačne najlepší hokejista sveta tak môže za nikdy nepotvrdené obvinenie tvrdo pykať. 27-ročný Američan ale ostáva nad vecou. „Niekedy tieto vecí trvajú trošku dlhšie ako by sa očakávalo, ale som presvedčený, že robia všetko pre to, aby sa to urýchlilo. Je to také, aké to je,“ cituje tsn.ca slová hviezdneho hráča po súťaži zručností v Nashville.

Okresný prokurátor dokonca Kaneovi pripomenul, že zo zákona má právo sa viac k tejto veci nevyjadrovať. „Kaner“ ale ostáva vyšetrovaniu zo strany ligy otvorený. Je otázne či mu však ostáva niečo iné. Stačí sa pozrieť, čo sa dialo s Johnom Scottom po tom, čo sa dostal do nominácie na All-Star Game. Príbeh kanadského „zlého muža“ skončil happy-endom. V prípade jedného z najtechnickejších hráčov histórie by to tak ale skončiť nemuselo.

Ako som už viackrát poznamenal, ak budú potrebovať, aby som spolupracoval, som tu pre nich,“ povedala s vážnou tvárou jednotka draftu 2007. Vedenie ligy už dostalo kópie všetkých oficiálnych dokumentov spojených s vyšetrovaním, ktoré trvalo od 3. augusta do 5. novembra a čoskoro sa týmto prípadom začne naplno zaoberať.

Konanie NHL je však zvláštne. Ak vyšetrovatelia nájdu v oficiálnych dokumentoch vyhlásenia zainteresovaných osôb, ktoré by potvrdzovali „zlú reprezentáciu ligy“ zo strany Kanea, najväčšia hviezda sezóny 2015/2016 bude potrestaná niekoľkozápasovým dištancom či finančnou pokutou. To hádam cieľom profiligy nie je a geniálny hokejista bude môcť naďalej pokračovať vo famóznych výkonoch, ktoré už vyše rok predvádza na ľade.