Main Content

Guardiola v Manchestri? Pripravte sa na veľké veci

utorok, 2. február 2016 09:05 | Autor: Jakub Mihálik

Guardiola v Manchestri? Pripravte sa na veľké veci
Guardiola v Manchestri? Pripravte sa na veľké veci | zdroj: © TASR

Bolo to len obyčajné vyhlásenie o tom, že jeden tréner prepustí miesto druhému. Pep Guardiola však nie je obyčajný tréner a v Manchestri City sa hotujú na menšiu futbalovú revolúciu.

Komentár Jakuba Mihálika

Hoci to nebolo oficiálne, o príchode Guardiolu do Manchestru City sa nahlas hovorilo celé týždne či mesiace. Citizens boli jasným favoritom na angažovanie jedného z najuznávanejších trénerov a keď Pepa nepresvedčil ani biankošek Romana Abramoviča, bolo vymaľované. 

Citizens dlhodobo a systematicky lákali Guardiolu na Etihad Stadium. Už v roku 2012 boli blízko, no Pep potreboval oddych a snáď asi ani neveril, že je na prechod do Premier League pripravený. Odvtedy sa majitelia klubu obklopili ex-Barcelončanmi, keďže práve katalánsky veľkoklub je akýmsi vzorom pre projekt arabských majiteľov.

A tak nie je prekvapenie, že nakoniec Txiki Begiristain svojho niekdajšieho spoluhráča presvedčil. Citizens Guardiolu potrebujú na to, aby ich posunul na vyšší level. Iste, za štyri roky získali dva domáce tituly, no najmä kvôli neveľkým úspechom v Lige majstrov klub zďaleka nedosahuje takú popularitu, ako Real, Barcelona, Bayern, ale koniec koncov ani tradičnejší mestský rival United.

Angažovanie Guardiolu to má zmeniť. Ale nejde len o samotné angažovanie trénera, ktorý vo svojej kariére nikdy nevypadol v Lige majstrov skôr ako v semifinále. Ide aj o to, čo jeho meno znamená v očiach potenciálnych posíl alebo/a potenciálnych sponzorov. 

Guardiolovo angažovanie je jedným z vrcholov novodobej éry Premier League, zároveň to však pre Citizens je len začiatok. Začiatok novej éry projektu, ktorý klub za pár rokov posunul z anglického podpriemeru na anglický vrchol.

Guardiolov príchod nerozvíri vody len na Etihad Stadium. To, že sa ho podarilo získať Citizens, teda klubu, ktorého káder je povedzme päť rokov považovaný za najsilnejší v Anglicku, určite nenechá chladnými ani ostatných majiteľov či prezidentov klubov. Tímy, ktoré budú chcieť ašpirovať na titul, sa zrazu budú musieť porovnávať s Guardiolom. Bude Manchester United spokojný aj naďalej s nemastným-neslaným van Gaalom, ktorý za viac ako rok a pol Red Devils nikam neposunul? A koho vyberú za jeho nástupcu, aby sa mohol porovnávať s Guardiolom? Koho privedie Abramovič na Stamford Bridge, aby v porovnaní s Pepom nevyzeral ako trénerský chudobný príbuzný? Ako dlho ostane Wenger na kvalitatívnej úrovni porovnateľnej s o 20 rokov mladším a hladnejším Guardiolom? A ako doplniť káder Liverpoolu, aby okrem charizmy trénera dokázal so City súperiť aj kvalitou hráčov?

Guardiolov príchod zrejme rozkrúti taký kolotoč, aký Premier League ešte nezažila. Prestupový, sponzorský, kvalitatívny. Z tohto pohľadu bol pondelok možno určitým historickým míľnikom pre celú najvyššiu anglickú súťaž. Určite ním však bol pre Manchester City. Oficiálne odštartovala jasná misia. Spraviť z klubu, ktorý bol až druhým v Manchestri, prvý na svete.