Main Content

Prestupový blog: Ako Guardiola zatrasie s kádrom Citizens?

utorok, 2. február 2016 08:22 | Autor: Jakub Mihálik

Prestupový blog: Ako Guardiola zatrasie s kádrom Citizens?
Prestupový blog: Ako Guardiola zatrasie s kádrom Citizens? | zdroj: © TASR

Ešte len pár hodín uplynulo od momentu, keď Manuel Pellegrini oznámil, že po tejto sezóne ho nahradí Pep Guardiola, no už teraz nám je jasné, že príchod uznávaného kouča bude znamenať veľké pohyby z a do Manchestru City.

Blog Jakuba Mihálika

Ak to výrazne zjednoduším, tak práve kvôli tomu si ho Citizens vybrali. Ambiciózny projekt arabských šejkov má obrovské rozmery, a tie, bez toho, aby som ich chcel nejako uraziť, nemohli byť stopercentne naplnené, keď na lavičke sedeli Roberto Mancini či Manuel Pellegrini.

„Ak vás zavolá najlepší kouč na svete, dlho neváhate,“ povedal vtedy v lete 2013 Thiago Alcantara, keď prestúpil za svojim obľúbeným koučom z Barcelony do Bayernu Mníchov. Meno Guardiolu chcú využiť na tie skutočne najväčšie prestupy aj na Etihad Stadium.

Kto von?

Väčšina futbalových fanúšikov sa z Pepovho presunu k tímu Citizens teší. Vzrušenie, ktoré so sebou prinesie, zrejme láka nielen priaznivcov samotného klubu. Avšak určite sa nájdu aj takí, ktorých meno Guardiolu v spojitosti so Citizens nepoteší. A nebude prekvapením, ak sa takí nájdu aj medzi samotnými hráčmi modrého klubu.

Zrejmým výberom číslo jeden je Yaya Touré.  Ak by stávkové kancelárie vypísali kurz na to, že v lete z Etihad Stadium odíde, blížil by sa hranici 1,00. Touré zosobňuje všetko, čo Guardiola u svojich zverencov nemá rád. Už raz sa s ním predčasne rozlúčil, keď Yaya v zlosti odchádzal z Barcelony. Len veľmi nepravdepodobné je, že na sklonku Yayovej kariéry by zrazu Pep prehodnotil svoj názor naňho. A cíti to aj samotný hráč, ktorý ešte počas obdobia, keď sa o Guardiolovom príchode len špekulovalo, naznačil, že jeho príchd by znamenal hľadanie potenciálnych záujemcov, ochotných ponúknuť reprezentantovi Pobrežia Slonoviny dostatočne vysoký kontrakt.

Istí svojim miestom si nemôžu byť ani stopéri, na čele s Vincentom Kompanym. Jeho kolega Martin Demichelis si už zrejme pomaly balí kufre, keďže mu v júni vyprší kontrakt a vo veku 35 rokov je nepravdepodobné, že by mu ho na Etihad Stadium predĺžili. Práve pozícia stopéra je už niekoľko sezón Achillovou pätou Citizens a zrejme bude prioritou pre Guardiolu, ktorý vyžaduje vyváženosť svojich formácií.

Odchod čaká zrejme aj Bonyho, ktorý v Manchestri nedokázal nadviazať na pôsobenie v Swansea. Práve jeho bývalý klub, spolu s mnohými ďalšími, majú o bývalého snajpera Sparty veľký záujem, a tak zrejme klub využije možnosť na uvoľnenie miesta pre útočníka tým, že Bonyho predá. Navyše, pozornosť klubu smerom do budúcna je zameraná na mladého Iheanacha a Guardiola niekoľkokrát ukázal, že mladíkom venuje zvýšenú starostlivosť, ak v nich vidí dostatočný talent.

Kto ostane?

Prirodzene, Guardiola nebude meniť úplne kompletný káder a mnoho hráčov, z už aj tak výborného tímu, v klube ostane. Úplne zrejmé je, že aj v centre Guardiolovho tímu bude Sergio Aguero. "Manchesterský Messi" bude určite profitovať z toho, že Pep svojim najlepším hráčom šije taktiku na mieru tak, aby z nich dostal to najlepšie. Všetci vieme, že v Aguerovi to drieme. S Guardiolom a v plnom zdraví môže El Kun dosiahnuť nový vrchol.

Hoci už tridsiatnik, David Silva by sa o svoje miesto takisto nemusel báť. Od svojho príchodu do Manchestru bol hlavným mozgom ofenzívy Citizens a pod španielskym koučom by o svoju pozíciu nemusel prísť, hoci sa dá očakávať, že zápasová porcia bude s pribúdajúcim vekom klesať. 

Asi len veľmi ťažko sa dá predstaviť, že by sa Citizens zbavovali svojho drahého dua letných nákupov. V prípade Raheema Sterlinga môžeme skôr očakávať zlepšenie a Kevina de Bruyneho chcel sám Guardiola zlákať v lete z Wolfsburgu do Bayernu. 

Preferencia hráčov, ktorí dokážu celý zápas odohrať v absolútne najvyššom tempe nám napovedá, že sa Pep nebude chcieť zbaviť ani Pabla Zabaletu, hoci nejde práve o najhviezdnejšie meno v kádri Citizens. Spolu s Joeom Hartom, ktorého Guardiola nemá dôvod meniť, by práve táto šestica mala stáť v strede novej ideálnej jedenástky nového kouča. 

Kto dnu?

Britské médiá špekulujú už teraz o tom, že by mal Guardiola ako darček na privítanie dostať prestupový balík na úrovni 200 miliónov eur. Ja si myslím, že City nebudú vyčleňovať žiadne presné čiastky a poskytnuté peniaze budú odvodzovať od ponuky trhu. Guardiola v lete 2013 priviedol do Bayernu dokopy len troch hráčov, pretože viac mu trh neponúkol a zbytočne nakupovať nechcel. Ak sa vyskytnú príležitosti a za terajších hráčov City prídu aj nejaké slušné ponuky, tak práve Citizens sú klubom, ktorý sa nemusí a nebude limitovať nejakou dopredu stanovenou hranicou (ak vám napadne Finančné fair-play, tak pamätajte na novú televíznu zmluvu pre britské kluby...).

Zrejme málokoho by prekvapilo, ak by Guardiola priviedol do Manchestru Thiaga. Aj keby to však nebol on osobne, Pep bude vyžadovať typologicky podobného ofenzívneho záložníka. Nie náhodou sa špekuluje o Anderovi Herrerovi.

Guardiola doslova zbožňuje univerzálnosť. Súčasný stred poľa City v mojom videní nespĺňa Guardiolove predstavy, a tak namiesto Fernandov a Fernandinhov bude chcieť priviesť hráčov, ktorí dokážu rovnako účinne brániť, ako aj tvoriť hru. Ilkay Gundogan z Borussie? Kývne obľúbenému koučovi a novej výzve Sergio Busquets? Bude Guardiolovo meno dostatočným lákadlom pre to, aby Paul Pogba vymenil proklamovanú Barcelonu za návrat do Manchestru?

Jednoznačne najobľúbenejším hráčom Guardiolu na lavičke Bayernu bol David Alaba. Katalánsky rodák práve pri tomto Rakúšanovi predviedol svoje taktické majstrovstvo, keď Alabovi vymýšľal prakticky každý zápas inú pozíciu a iné úlohy. V Guardiolovom Bayerne sa Alaba ocitol prakticky na desiatich z jedenástich pozícií. A hoci je nepravdepodobné, že by Bayern svoj klenot pustil, za skúšku Citizens nič nedajú.Ideálnym plánom B by potom bol Aymerick Laporte, ktorého má Guardiola z La Ligy  určite odsledovaného. Aj ten francúzsky Bask dokáže v defenzíve hrať na viacerých postoch.

Áno, treba sa dotknúť aj hráča, na ktoré sa najviac čaká. Do istej miery „posadnutosť“ arabských majiteľov Citizens Lionelom Messim je známou vecou už roky. Jasné, Messi nepotrebuje nikam odchádzať a je nepredstaviteľné, že by niekam aj skutočne odišiel. Ale na druhej strane, AK niekde v kútiku duše uvažuje o novej výzve a AK počíta s tým, že niekedy z Barcelony prestúpi do niektorého z európskych klubov, tak Guardiolov príchod, teda príchod trénera, ktorý z neho dostal absolútne maximum, do Manchestru je tou najväčšou šancou. Messi v lete oslávi 29 rokov, čiže hranicu, od ktorej jeho prestupová suma už rásť nebude. Barcelona bude musieť pri astronomických kontraktoch tria MSN zvážiť predaj jedného z nich a AK Barcelona niekedy zváži predaj práve Messiho, tak je to práve teraz.

Ale keďže aj fanúšikovia Citizens musia stáť nohami pevne na zemi, odporučil by som im skôr pozornosť smerovať na Leroya Saného, jedného z najobletovanejších mladíkov v súčasnom futbale, ktorého má Guardiola z Bundesligy určite napozeraného.

Nech už Guardiola zameria pozornosť na ktoréhokoľvek hráča, čaká nás rušné prestupové leto a ešte rušnejšie prestupové špekulácie.