Main Content

Sú v tom obrovské peniaze. NHL môžu rozšíriť nové kluby

streda, 3. február 2016 15:09 | Autor: Dávid Lech

Sú v tom obrovské peniaze. NHL môžu rozšíriť nové kluby
Sú v tom obrovské peniaze. NHL môžu rozšíriť nové kluby | zdroj: © TASR

Už niekoľko rokov sa v NHL hovorí o rozšírení zámorskej profiligy na 32 tímov. Adeptov na vstup do najlepšej hokejovej ligy sveta bolo mnoho. Komisár Gary Bettman dal ale vo svojom vyjadrení jasne najavo, aké tímy hodlá prijať a s ktorými vôbec nepočíta. Dočkáme sa rozšírenia ligy už v sezóne 2017/2018?

Las Vegas. Seattle. Quebec, Kansas a mnohé iné mestá. Záujemcov o vstup do NHL je nespočetné množstvo. Vrcholoví podnikatelia chcú s vidinou zisku vstúpiť do najprestížnejšej hokejovej ligy sveta. Nie je to však vôbec také jednoduché. Komisár zámorskej profiligy Gary Bettman bude vďaka novému kontraktu pôsobiť vo funkcii do roku 2022, jeho plat sa vyšplhá na 9,5 miliónov USD a so smerovaním ligy má konkrétne plány.

Vzhľadom k jeho budúcnosti úzko spätej s budúcnosťou NHL sa na tlačovej konferencii v sobotu nechal počuť k očakávanej expanzii zámorskej profiligy. „V súčasnej situácii, nevidím priestor v dohľadnej budúcnosti pre vznik novej arény v centri Seattleu. Zameriavame sa predovšetkým na Quebec a Las Vegas, takže Seattle teraz nie je ani naším cieľom. Úprimne povedané, ak by nám niekto odtiaľ predložil ponuku, aj tak by sme ju nevzali,“ cituje slová Bettmana tsn.ca.

Líder NHL tak dal jasne najavo, že vedenie ligy s expanziou súťaže v Seattli jednoducho neráta. Bettman sa zároveň vyjadril, že s expanziou sa nikto ponáhľať nebude a liga sa rozšíri najskôr v sezóne 2017/2018, kedy NHL plánuje prijať dve nové mestá. Pre nové kluby to však vôbec nebude jednoduché. Pri oficiálnom predložení návrhu na vstup do NHL musia zaplatiť akýsi „vstupný poplatok“ vo výške 500 miliónov amerických dolárov (až devätnásť klubov NHL má podľa magazínu Forbes nižšiu hodnotu ako 500 000 000 USD). Najväčšiu šancu na vstup do súťaže má práve spomínaný Quebec a Las Vegas. Oba celky v lete podali oficiálnu prihlášku s povinným poplatkom 10 miliónov USD – spomínaný 500-miliónový expanzný poplatok ich zatiaľ ešte len čaká.

VIDEO: Vizualizácia novej hokejovej arény v Las Vegas

Rešpektovaná osobnosť, ktorá vo funkcii komisára pôsobí od roku 1993 sa vyjadrila aj k (ne)navýšeniu platového stropu pre nadchádzajúci ročník. „Ak kanadský dolár pôjde dole, toto číslo bude zrejme menšie,“ vyjadril sa Bettman. Vo všeobecnosti sa ale očakáva, že platový strop pre sezónu 2016/2017 dosiahne aktuálnu výšku 74,5 miliónov amerických dolárov.

Je otázne či príchod nových celkov do NHL bude pre ligu plusom. Očakáva sa však, že úspešné začlenenie nových klubov by mohlo osloviť ďalšie nové mestá a to by malo pomôcť rozšíriť popularitu hokeja v konkurencii ostatných amerických športov.

Ste sa rozšírenie NHL z 30 na 32 klubov už v sezóne 2017/2018? Vyjadriť sa môžete v diskusii pod článkom.