Main Content

Kucka patrí medzi najlepšie nákupy tejto sezóny

piatok, 5. február 2016 08:59 | Autor: Filip Chudý

Kucka patrí medzi najlepšie nákupy tejto sezóny
Kucka patrí medzi najlepšie nákupy tejto sezóny | zdroj: © TASR

Zimné prestupové obdobie pre európske veľkokluby sa skončilo, čím aj ich celá nákupná politika v tejto sezóne. Teraz prichádza čas hodnotenia transferov. Náš môže tešiť, že letný nákup Juraja Kucku patrí medzi tie absolútne najlepšie.

Komentár Filipa Chudého

Kuckov prestupový príbeh je veľmi zaujímavý aj preto, že minimálne trikrát sa v ňom mohla písať úplne iná história. Z druholigovej Podbrezovej išiel do Ružomberka, pričom mohol ísť aj do Slovana, ktorý ho tiež chcel. No vtedy sa zrodila dohoda, že Podbrezová obe svoje vtedajšie najväčšie hviezdy nepredá jednému záujemcovi, a tak si belasí s Liptákmi rozdelili Breznaníka a Kucku. Toho pod Čebraťom v tom čase viedol Michal Bílek, ktorý ho odporučil svojmu predchádzajúcemu zamestnávateľovi. Sparta mu pomohla, čo sa dá povedať iba o minime našich hráčov. Preto bolo logické, že opustil územie bývalej federácie.

Angažoval ho Janov, kde pokračoval vo výborných výkonoch, čím ukázal, že vie hrať na vysokej úrovni tiež v špičkovej súťaži. Aj preto kúpil polovicu jeho prestupových práv Inter Miláno, lenže transfer do tohto klubu sa nikdy nedotiahol do konca. V lete minulého roka sa zdalo, že odíde z talianskeho futbalu, keď mal namierené do Besiktasu Istanbul, s ktorým stačilo už len podpísať zmluvu, ale jeho manažér poslednýkrát zavolal do AC Miláno, ktoré povedalo konečne áno, pričom milánsky veľkoklub v tom momente zrejme ani netušil, akú skvelú vec vykonal. No po pár týždňoch už vedel, že urobil skvelý obchod, pričom teraz je už jasné, že to bol jeden z najlepších svetových nákupov tejto sezóny.

Je logické, že najväčšiu mediálnu pozornosť majú najdrahšie nákupy, no keď sa spätne prestupy hodnotia, najdôležitejším kritériom pre porovnanie je pomer ceny k výkonom. V tomto smere Kucka vyniká. Kým v lete sa niektorí ľudia vo svete na jeho prestup pozerali pomedzi prsty kvôli nízkej prestupovej sume, dnes možno funkcionárom AC Miláno tlieskať v stoji, teda pardon, treba tlieskať výkonom nášho reprezentanta.

Kucka dokázal, že aj za v dnešnom futbale smiešne tri milióny eur sa dá dokonca do veľkoklubu kúpiť hráč, ktorý patrí medzi kľúčové postavy tímu. Chválospevy na jeho adresu sú úplne zaslúžené, pretože svojou fyzickou hrou patrí medzi najdôležitejšie články hry AC Miláno. Samozrejme, ani Kucka nie je bezchybný, keď hlavne niektoré zbytočné žlté karty by si mohol odpustiť, ale treba to brať ako súčasť jeho hry.

My sa môžeme tešiť z toho, že slovenský futbalista podáva v jednom z najúspešnejších klubov futbalovej histórie výkony, po ktorých sa svetové médiá prebiehajú vo vymýšľaní superlatívov, aby čo najlepšie vystihli jeho výkony. Toto je reklama, akú náš futbal potrebuje. Preto niet divu, že do Talianska odchádza stále viac mladých Slovákov. Kluby z Apeninského polostrova už vedia, že tu za niekoľkonásobne nižšiu sumu nájdu hráčov, ktorí sú minimálne rovnako kvalitní ako tí, čo majú v pase uvedenú významnú futbalovú krajinu. A niektorí sú dokonca aj lepší, Juraj Kucka je ukážkový príklad.

Viac na túto tému:
Tank Kucka. ,,Dodáva svaly, nasadenie a sebavedomie,'' ospevujú ho v zahraničí