Main Content

Analýza Ligy Majstrov: Manchester United - Schalke 04

streda, 4. máj 2011 15:48 | Autor: Tomáš Čunčík

Analýza Ligy Majstrov: Manchester United - Schalke 04
Analýza Ligy Majstrov: Manchester United - Schalke 04 | zdroj: Tomáš Čunčík pre šport7.sk, foto SITA

Po včerajšom futbalovom sviatku na Nou Campe sa dnes v Manchestri odohrá druhá semifinálová odveta Ligy Majstrov.

Manchester si z Nemecka priniesol dvojgólový náskok. Už prvý polčas úvodného duelu načrtol, kto bude hrať na ihrisku prvé husle. Manchester je jednou nohou vo svojom treťom finále za posledné štyri roky.

Zápas začína 20:45 na štadióne Old Trafford, píska Portugalčan Pedro Proença, zápas vysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke.

Schalke nie je práve v najlepšej forme. V posledných troch súťažných stretnutiach odchádzali z ihriska porazení s hrozivým skóre 1:7. Tromf nemeckého zástupcu Raul však zaznamenal v Lige Majstrov päť gólov, čo je najviac zo všetkých aktérov stretnutia. Proti najlepšej obrane v Lige Majstrov, ktorá doposiaľ inkasovala iba tri góly, to bude mať španielsky ostrostrelec nesmierne ťažké. Obranná hra United je navyše najčistejšia zo všetkých mužstiev v najprestížnejšej európskej klubovej súťaže. Ani jeden hráč červených diablov nie je v kartovom ohrození, žiadnemu hráčovi rozhodca neudelil červenú kartu.

Ak chce tím z Gelsenkirchenu uspieť, musí zlomiť hneď niekoľko obdivuhodných štatistík Manchestru. Okrem spomínanej kvalitnej defenzívy, je ním aj domáce prostredie. Red Devils prehrali z posledných osemnástich zápasov Champions League na Old Trafforde iba jeden, pričom držia obdivuhodnú sériu. V posledných 85 zápasoch Manchester nikdy neprehral na domácej pôde väčším ako jednogólovým rozdielom.

Po Barcelone a Realu Madrid môže byť Manchester len tretím klubom, ktorému sa podarí dosiahnuť 300. gól v Lige Majstrov.

Sir Alex sa vyjadril, že okrem obrany pozmení zostavu vzhľadom na blížiaci sa rozhodujúci šláger anglickej Premier League s Chelsea. Manchester má na Chelsea, po sobotňajšom zaváhaní s Arsenalom už len trojbodový náskok. Šancu tak dostanú Owen, Berbatov i Paul Scholes.

Ralf Rangnick verí, že jeho mužstvo má na to pobiť sa o postup a dokázať nemožné. Ako príklad obratu uvádza finále Ligy Majstrov z roku 1999, keď práve Manchester v nadstavenom čase dvoma gólmi otočil výsledok proti Bayernu Mníchov. Po minulotýždňovom zápase tréner „Die Knappen“ vie, že jeho mužstvo bude musieť zvoliť úplne iný herný štýl. Kraje obrany si budú musieť dávať väčší pozor na rýchlonohých a výborne kombinujúcich ofenzívnych ťahúňov Manchestru a zároveň budú musieť podporovať útočné akcie svojho mužstva.

Situácia je rovnaká ako pred včerajším EL Clásico. Manchester strelil vonku dva góly, Schalke bude nútené otvoriť hru a tím sa vytvorí priestor pre červených diablov. Ako sme však mohli vidieť vo včerajšom zápase, neznamená to hneď, že budeme svedkami gólových hodov.

Predpokladané zostavy

Manchester United:
Fabio, Vidić, Ferdinand, Evra
Valencia – Carrick – Scholes
Owen –Nani
Berbatov

Schalke 04:

Neuer
Uchida – Metzelder – Matip – Sarpei
Farfan- Kluge – Papadopoulos- Edu
Jurado
Raul

Ako tipovať?

Stávka na góly sa nám javí ako najlepšia voľba v tomto zápase. Manchester doma skóroval vždy aspoň raz s výnimkou úvodného zápasu s Rangers, Schalke je vonku taktiež veľmi produktívne. V posledných troch zápasoch vonku strelilo osem gólov.

Hráči Schalke sa naozaj nemôžu spoliehať na defenzívu. V strede chybujúci Metzelder, na krajoch  neistí Sarpei s Uchidom. Sila mužstva tlie vpredu, no na víťazstvo, prípadne zázrak a postup v Manchestri to nestačí. Nestačí mať ani brankára svetového formátu, o ktorého, zdá sa, bitku vyhral Bayern Mníchov. Manchester je po všetkých futbalových a dovolím si tvrdiť i nefutbalových, lepším mužstvom a prejavilo sa to naplno v prvom zápase. Ak by do polčasu viedli hostia päť či šesťgólovým rozdielom, nikto by sa nemohol hnevať. Dnes nezasiahne do hry Rooney či nestarnúci lišiak Giggs, no sila, ktorou disponuje Fergusson je napriek tomu neporovnateľná. Schalke je pre najväčším prekvapením futbalovej Európy v tejto sezóne. V Lige Majstrov hrá semifinále po fantastických zápasoch s Interom či Valenciou, no v lige je na desiatej priečke. Šanca na trofej tu však pre zverencov trénera Rangnicka, ktorý v priebehu sezóny vymenil na lavičke Felixa Magatha, stále je. Schalke totiž odohrá 21.mája na berlínskom Olympia štadióne finále nemeckého pohára proti druholigovému Dusiburgu.

Manchester doma uháji postup a zveladí svoj náskok z prvého zápasu. Myslím sí, že zápas ponúkne divákom väčšiu gólovú úrodu ako včerajšie El Clásico. Predsa len, Schalke nie je pod takým tlakom ako Real a vie, že v Anglicku nemá čo stratiť.

Náš tip: OVER 2,5 [ kurz 1.85 na BetClic ]