Main Content

Čínska superliga naberá sile, tento trend bude pokračovať

utorok, 9. február 2016 08:49 | Autor: Jakub Vaverka

Čínska superliga naberá sile, tento trend bude pokračovať
Čínska superliga naberá sile, tento trend bude pokračovať | zdroj: © TASR

V uplynulých dňoch zapĺňajú stránky športových denníkov správy o aktivite čínskych futbalových tímov na európskom prestupovom trhu. Bude táto situácia pokračovať? Je reálne, že áno, ázijský tiger sa prebúdza.

Nedávne odchody kolumbijského útočníka Jacksona Martineza z Atlética Madrid, brazílskeho záložníka Ramiresa z Chelsea či brazílskeho technika Alexa Teixeiru zo Šachťaru Donetsk potvrdili, že čínska liga naberá na sile. Pri týchto troch známych hráčoch snaha tímov z Číny nekončí, už teraz sa špekuluje interes o futbalistov ako Yaya Touré (Manchester City), Ezequiel Lavezzi (Paríž Saint- Germain), Radamel Falcao (Chelsea/AS Monako), Oscar (Chelsea) či dokonca Zlatan Ibrahimovič (Paríž Saint- Germain). Prekvapil aj záujem o Hulka, ruskému Zenitu Petrohrad bolo sľúbených 91 miliónov eur.

„Prezident Čínskej republiky Xi Jinping dúfa, že futbal bude s príchodom toľkých kvalitných futbalistov napredovať,“ povedal španielskemu denníku Marca tréner celku Šanghaj Šenhua Gregorio Manzano. Portál  Fichajes.net informuje, že podľa Jinpinga v najbližších desiatich rokoch by malo byť v čínskom futbale preinvestovaných dovedna 680 miliónov eur. Najväčšie celky v krajine sa podľa zverejnených správ môžu spoľahnúť na finančnú podporu štátu. Tímy ako spomínaný Šanghaj, Guangzhou Evergande či Jiangsu Suning pozorne sledujú situáciu okolo viacerých hviezd v Európe a chystajú sa udrieť. Mužstvá z najľudnatejšej krajine na svete dokážu k transferom presvedčiť aj futbalistov v najlepších rokoch, cestou sú lukratívne kontrakty a obrovské odstupné pre tímy z Európy.