Main Content

Leicester nemôže vyhrať ligu. A tak to musí ostať

utorok, 9. február 2016 09:53 | Autor: Jakub Mihálik

Leicester nemôže vyhrať ligu. A tak to musí ostať
Leicester nemôže vyhrať ligu. A tak to musí ostať | zdroj: © TASR

Výkony a výsledky Leicesteru v tejto sezóne Premier League mätú futbalových fanúšikov. Máme alebo nemáme považovať Leicester za favorita na titul?

Blog Jakuba Mihálika

Ak by vám niekto na začiatku sezóny povedal, ako bude po dvoch tretinách súťaže vyzerať tabuľka Premier League, pre istotu by ste skontrolovali kalendár, či v ňom nie je zakrúžkovaný 1. apríl. Chelsea nie ďaleko od zostupu, Liverpool ledva v prvej desiatke, Tottenham pred Arsenalom, no najmä Leicester na prvom mieste. -Si sa zbláznil! -No nie, naozaj.

Mohli sme to pripisovať tomu, že kluby ako Chelsea, či Manchester United predvádzali futbal hlboko pod svoje možnosti. Mohli sme to na začiatku sezóny pripisovať aj tomu, že Leicester mal pomerne priaznivý žreb. Mohli sme to pripisovať čomukoľvek, no fakty sú fakty. Leicester cez víkend porazil najväčšieho favorita na titul, Manchester City a na čele Premier League má už päťbodový náskok. Leicester nie je prvoaprílový žart. Veď práve od 1. apríla získali v domácej súťaži len o tri body menej (75) ako Real Madrid v La Lige (78).

Dlho sme si hovorili, že tá famózna šnúra The Foxes raz musí skončiť. Neverili sme, že môžu ustáť to, keď ich čakala šnúra šiestich zápasov proti Swansea, United, Chelsea, Evertonu, Liverpoolu a Manchestru City. Ustáli a po troch výhrach, dvoch remízach a jedinej prehre ostali na čele. 

Neverili sme, že to môžu ustáť ani teraz, keď ich z posledných piatich zápasov čakali Citizens, Liverpool, Totenham, nepríjemný Stoke, či Aston Villa. Výsledok? Štyri výhry, jedna remíza, paradoxne, proti Ville. Neverili sme, ale už veríme. Leicester má na titul! S tou partiou „no-name“ hráčov, o ktorých pred 10 mesiacmi nikto poriadne nezakopol. V tej lige, v ktorej sa to hmýri európskymi veľkoklubmi. 

Do konca súťaže ostáva ešte 13 kôl. Ani veľa, ani málo. Tridsaťdeväť možných bodov znamená, že päťbodový náskok Leicesteru na čele je veľmi krehký. Aj preto ešte stále v duchu odsúvame na ďalšie a ďalšie kolo vyhlásenie, že Leicester to dá. Ja tomu však verím. Chcem, lebo by to bol krásny športový príbeh. Musím, lebo fakty nepustia.

Leicester je totiž favoritom na to, že to zvládne, nielen kvôli súčasnému päťbodovému náskoku, ale aj kvôli tomu, že má najväčší priestor na to, aby sa mohol na zvyšok ligového programu absolútne sústrediť. Ako jediný tím z prvej štvorky si je stopercnetne istý, že odohrá už len 13 zápasov tejto sezóny. Citizens, Gunners i Spurs bojujú v pohárovej Európe, ale aj v domácich pohároch. Ak by išlo všetko podľa ich túžob, do konca sezóny by odohrali takmer dvakrát viac zápasov (Spurs 25, City 24, Arsenal 23) ako Líšky. Drvivá väčšina hráčov spomínaných klubov sú navyše stabilní reprezentanti, čo sa o všetkých hráčoch Leicesteru povedať zďaleka nedá. Leicester už nie je len na pole position. Leicester je na prvom mieste po druhej výmene pneumatík a súpera čaká ešte minimálne jedna.

Leicester už v ďalšom kole čaká Arsenal. Ďalší z kategórie zápasov „počkám si na jeho výsledok a až potom poviem, či na to Vardy a spol. ozaj majú“. Na súperovej pôde to naozaj nebude mať vedúci celok jednoduché a opäť bude outsiderom. Avšak ešte dôležitejšie ako šesťbodový zápas na Emirates stadium bude to, ako Leicester zvládne ďalší mesiac po ňom. Arsenal čaká enormne náročný program, keď ho straší dvojzápas sezóny proti Barcelone, osemfinále FA Cupu, ale aj náročné derby s United a Spurs. Body niekde určite stratia. Podobne to platí aj o Spurs, ktorých čaká Manchester City, dvojzápas s Fiorentinou, či spomínané severolondýnske derby. Minimálne rovnako náročné to majú Citizens, ktorí si zahrajú so Spurs, Chelsea, dvakrát s Dynamom Kyjev a dvakrát s Liverpoolom. Program Leicesteru od súboja s Arsenalom do polovice marca? Norwich, West Brom, Watford, Newcastle.

Ak zvládnu zverenci Claudia Ranieriho tieto štyri nenápadné zápasy, ťažko ich súperi s nabitým pohárovým programom budú naháňať. A ako ich zvládnuť? Jednoducho a zároveň zložito. Leicester nemôže podľahnúť tomu, že bojuje o titul. To by hráčov, ktorí doteraz poznali len boj o záchranu, či boj o postup z nižších súťaží, totálne zomlelo. Hráči Leicesteru sa musia stať tými pochybovačnými fanúšikmi, ktori kolo po kole odkladajú vyhlásenie, že teraz už Leicester treba brať ako favorita na titul. Hráči Leicesteru musia naďalej veriť tomu, že Leicester ligu jednoducho vyhrať nemôže. Vtedy ju vyhrá.