Main Content

PRIESKUM: V ktorej lige je najviac legionárov?

streda, 10. február 2016 10:55 | Autor: Jakub Vaverka

PRIESKUM: V ktorej lige je najviac legionárov?
PRIESKUM: V ktorej lige je najviac legionárov? | zdroj: © TASR

V súčasnosti je stále populárnejším trendom futbalových klubov angažovať legionárov, ktorí sú často krát kvalitnejší a predovšetkým lacnejší ako domáci futbalisti. V ktorej zo známych svetových líg behá po ihrisku najviac hráčov zo zahraničia?

Portál 90min.com prináša výsledok štúdie CIES Football Factory, ktorá sa zamerala na počet zahraničných futbalistov v jednotlivých najvyšších súťažiach v Európe. Štúdia bola zameraná na TOP 12 líg na starom kontinente.

Pomyselným víťazom rebríčka sa stalo Anglicko. V Premier League behá po trávnikoch 66,4 percenta futbalistov, ktorí sa nenarodili v Anglicku, čo sú takmer dve tretiny. Faktom je, že kluby z PL často investujú do lacnejších hráčov či už z Južnej Ameriky, Afriky alebo Španielska, namiesto toho, aby míňali peniaze na domácich hráčov, ktorí sú neraz predražení.

Príkladom môže byť posledné prestupové ťaženie londýnskej Chelsea. The Blues sa snažili získať Angličana Johna Stonesa z Evertonu, no liverpoolsky celok zaňho požadoval minimálne 40 miliónov libier. Modrí tak zvolili príchod jeho rovesníka a nemenej talentovaného amerického reprezentanta Matta Miazgu z New Yorku. Cena? Dva milióny libier.

Druhé miesto za Anglickom drží možno trocha prekvapivo Belgicko. Tamojšia Superlig naberá na kvalite každým rokom, no málokto vie, že 59,1 percenta hráčov nepochádza z Belgicka. Nasleduje talianska Serie A, kde 57,9 percenta aktívnych hráčov sú legionári, medzi, ktorými je taktiež niekoľko slovenských futbalistov.

Spomedzi TOP 12 líg v Európe v tomto ohľade najlepšie obišla ukrajinská najvyššia súťaž, kde je počet legionárov rovný 20,1 percentu všetkých futbalistov. V španielskej La Lige, ktorá je pre mnohých najlepšou ligou na svete hrá 41,6 percenta zahraničných hráčov. Na Pyrenejskom polostrove majú tímy v poslednom období finančné problémy, preto začali dávať šance svojím vlastným odchovancom.