Main Content

Horiaci brankár, či odhryznutý jazyk. Prečítajte si najbizarnejšie hokejové historky

sobota, 13. február 2016 12:45 | Autor: Dávid Lech

Horiaci brankár, či odhryznutý jazyk. Prečítajte si najbizarnejšie hokejové historky
Horiaci brankár, či odhryznutý jazyk. Prečítajte si najbizarnejšie hokejové historky | zdroj: © TASR

Hokej prináša mnoho zaujímavých príbehov. Určite medzi ne patria aj najbizarnejšie udalosti, ktoré sa stali v histórii najrýchlejšej kolektívnej hry na svete. Počuli ste napríklad o brankárovi, ktorý začal počas zápasu horieť?

Stanley Cup ako kvetináč

Stanley Cup je jedna z najcennejších a najpopulárnejších športových trofejí sveta. Pred takmer 100 rokmi ale slúžil ako kvetináč. Ako to je možné? V roku 1907 sa hráči Montrealu Wanderers nechali vyfotiť so získanou trofejou a pod vplyvom osláv na slávnu trofej pozabudli. Nechali ju v byte fotografa, ktorého mama „peknú misku“ po ich odchode použila ako kvetináč na muškáty.

Ani na striedačke nie je bezpečno

9. novembra 1949 nastala na ľadovej ploche skutočne bizarná situácia. Joe Klukay sledoval zápas len z pozície náhradníka na striedačke kvôli zraneniu. V úvode zápasu ale netušil, že sa mu prihodí ďalšie zranenie. Súper na ľade ho nechtiac trafil hokejkou do hlavy, Klukay upadol do bezvedomia a bol odvezený do nemocnice.

Puk, to je skutočná pochúťka!

Znie to neuveriteľne, no pri pohľade na viacerých brankárov človek pravdepodobnosť tohto faktu skutočne zváži. Vždy sa hovorí o tom, že gólmani majú tak trochu svoj svet. A zrejme majú aj iný jedálniček. Tento fakt nebol nikdy potvrdený, no venovali sa mu aj také novinárske osobnosti ako Bob McKenzie či Pierre McGuire. Vo svete totiž údajne existuje brankár, ktorý sa rozhodol postupom času zjesť celý puk.

Nevyplazujte jazyk, je to nebezpečné

V štyridsiatych rokoch ľady National Hockey League brázdil tzv. „Mush“ Marsh. Profesionálny hokejista totiž pravidelne korčuľoval po ľade s vyplazeným jazykom, čo sa mu raz stalo osudným. Po strete s protihráčom si zakúsil do jazyka a prišiel o časť z neho.

Keď bitkár prišiel takmer o ruku

Legendárny bitkár Joe Kocur mal jeden z najobávanejších a najtvrdších „pravých hákov“ v histórii NHL. Kocur sa radí medzi najvylučovanejších hráčov v histórii NHL, no jeho tvrdosť sa mu raz stala takmer osudnou. Pri bitke s Larry Playfairom sa totiž Kocurovi na ruke otvorili rany a legendárny bitkár pravou rukou zasiahol zuby Playfaira. Ruka sa mu infikovala a výrazne mu zahnisala, istý čas dokonca hrozilo, že Kocurovi budú musieť amputovať ruku, našťastie sa ale dokázal z infekcie včas zotaviť.

Prst v rukavici

Hráča, ktorý prišiel o jazyk sme tu už mali. Paul Cavallini prišiel pre zmenu o kúsok prsta. 22. decembra 1990 sa Cavallini snažil zblokovať strelu Douga Wilsona z Chicaga Blackhawks. Puk zastavil rukou a to sa mu stalo osudným. Hráč Saint Louis Blues pri tomto zákroku prišiel o špičku prsta. Chýbajúcu časť na ruke napokon našli v rukavici, no lekárom sa nepodarilo mu ju prišiť naspäť. Z dôvodu tohto zranenia prišiel o trinásť zápasov sezóny.

Keď zlomená hokejka podreže hrdlo

Takmer nepredstaviteľné a azda už nikdy neuskutočniteľné. 31. marca 1964 sa k strele dostal hráč Toronta Maple Leafs Eddie Shack. Jeho delovka zasiahla hokejku brániaceho hráča, ktorú zlomila na viacero častí. Jeden kúsok zo zlomenej hokejky pritom zasiahol Gilesa Marota z Bostonu Bruins a prerazil mu hrdlo. Hráč „medveďov“ bol okamžite prevezený do nemocnice.

A konečne horiací brankár ...

Niekdajší brankár Abie Goldbery, ktorý v roku 1930 chytal juniorskú hokejovú súťaž v Quebecu, mal so sebou na ľade vo výstroji škatuľku zápaliek. Údajne ju takto nosil „pre šťastie,“ no kvôli divnému talizmanu takmer prišiel o život. Počas zápasu totiž puk dopomohol k vznieteniu škatuľky so zápalkami a Goldbery začal priamo na ľade horieť. Mierne popáleniny na tele sa mu nevyhli, no žiadne trvalé následky našťastie neutrpel.