Main Content

Dab dance - nová gólová oslava, ktorá si podmaňuje Európu

pondelok, 15. február 2016 13:15 | Autor: Jakub Vaverka

Dab dance - nová gólová oslava, ktorá si podmaňuje Európu
Dab dance - nová gólová oslava, ktorá si podmaňuje Európu | zdroj: © TASR

V posledných týždňoch máme možnosť sledovať na európskych futbalových trávnikoch novú oslavu, takzvaný dab dance, alebo zjednodušene "Dab". Ide o nový trend, ktorý si osvojuje stále viac futbalistov. Čo však znamená?

Hráči oslavujú svoje góly rôzne. Niektorí jednoducho zdvihnú ruky nad hlavu, iní si kľaknú na kolená, ďalší zas ďakujú za vsietený presný zásah Bohu. V poslednom období sa európskymi súťažami rozširuje nový trend. Trend, ktorý sme pred tými nevideli. Takzvaný Dab. Ide o prvok z amerického hip-hopového tanca, ktorý je veľmi jednoduchý a  podľa ohlasov verejnosti aj vysoko štýlový. Nová oslava je jedinečným spôsobom ako ukázať po vstrelení gólu svoju odlišnosť a špecifickosť.

Nebude prekvapením, že medzi prvými, ktorý začali „dabovať“ bol francúzsky reprezentant Paul Pogba. Extravagantný stredopoliar talianskeho Juventusu Turín používa túto oslavu spolu so svojím spoluhráčom Paulom Dybalom. Obaja majú v prebiehajúcom ročníku niekoľko dôvodov na radosť, Juve sa darí v domácom pohári, v Lige majstrov, sú prví v Serie A a ťahajú 15 – zápasovú sériu víťazstiev. Ako Pogba, tak aj Dybala Dab neprezentujú len po vstrelených góloch, ale aj po víťazstvách, na fotografiách zo šatne, či na zverejnených fotkách na sociálnych sieťach Facebook či Instagram. Ak chcete podobné obrázky nájsť, zadajte do vyhľadávania #dab, respektíve #dabteam.

Z Talianska sa rozširujúci trend preniesol do anglickej Premier League, kde prvom z amerického tanca svoje góly naposledy oslavovali Jesse Lingard Romelu Lukaku. Anglický mladík naposledy „zadaboval“ na Stamford Bridge, kde v druhom polčase krásnym spôsobom otvoril skóre zápasu s londýnskou Chelsea.  Lukaku taktiež používa rovnakú oslavu ako Pogba, Dybala či Lingard, belgický tank v službách Evertonu prvý krát použil Dab pri decembrovej prehre v Goodison Parku so Stoke City 3:4.

Anglický denník The Telegraph ďalej informoval, že populárnu oslavu praktizovali na tréningu hráči francúzskeho šampióna Parížu Saint- Germain, ktorí majú pohodlný náskok na čele Ligue 1, pokračujú vo francúzskom pohári a v Lige majstrov budú čeliť najbližšie Chelsea. Okrem futbalistov je oslava rozšírená aj v Amerike, kde tento tanec vznikol. Dab použil napríklad hráč amerického futbalu Cam Newton z Caroliny Panthers, tímu, ktorý prehral nedávny Superbowl s Denverom Broncos. Oslavou, či tanečnou finesou, ktorú môžeme sledovať stále viac a viac aj na profiloch fanúšikov po celom svete sa v šou Ellen DeGeneres prezentovala aj kandidátka na americkú prezidentku Hillary Clinton.

Dab je v našich končinách stále pomerne čerstvý jav, preto sú ľudia po jeho vykonaní prekvapení a je to zároveň dôvod, prečo je tak populárni. Futbalisti, americkí futbalisti či dokonca celebrity chcú niečím zaujať a zažiariť. Anglickí novinári myslia kriticky a tvrdia, že Dab nie je dobrý prakticky k ničomu, k len k predvádzaniu. Nuž, ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí #dabteam .