Main Content

Tawamba na Eure za Slovensko hrať nebude, ale v ďalšej kvalifikácii môže

utorok, 16. február 2016 08:59 | Autor: Filip Chudý

Tawamba na Eure za Slovensko hrať nebude, ale v ďalšej kvalifikácii môže
Tawamba na Eure za Slovensko hrať nebude, ale v ďalšej kvalifikácii môže | zdroj: © TASR

Náznaky o tom, že by mohol aktuálne najlepší strelec Fortuna ligy Tawamba reprezentovať Slovensko, tu už boli na jeseň, ale najnovšie potvrdil záujem aj samotný kamerunský futbalista. Isté je len jedno, na Eure obliekať náš dres nebude.

Už počas jesene dostával kamerunský futbalista Leandre Gael Tawamba Kana otázky o tom, či by nemal záujem reprezentovať Slovensko. Hráč Zlatých Moraviec sa ne slušnou slovenčinou odpovedal, že to nevylučuje. A že neboli jeho slová iba zdvorilostné ku krajine, v ktorej hráva, to dokázal aj skutkami. V rozhovore pre denník Šport sa vyjadril, že už si zisťoval možnosti, za akých by mohol Slovensko reprezentovať. „Už som sa o tom informoval, o občianstvo môžem sám požiadať až po desiatich rokoch, ale ak by niekto požiadal o občianstvo pre mňa, ako futbalistu, ktorý by mohol hrať za reprezentáciu, to je už iné. Na to mi stačia tri roky na Slovensku,“ povedal pre Šport Tawamba.

Tawamba prišiel na Slovensko začiatkom roka 2013, pričom na jar pomohol k záchrane Nitre. Následne v lete odišiel spod Zobora do Ružomberka tréner Jozef Vukušič, ktorý si Tawambu zobral so sebou a celú sezónu 2013/14 strávil na Liptove. V ďalšej sezóne zamieril Vukušič do Líbye a Tawamba išiel znovu za ním. No v lete sa vrátil na Slovensko, keď sa stal hráčom Zlatých Moraviec. Hráčom ViOn-u je doteraz, no ešte môže teoreticky tento týždeň odísť, čo sám pripustil.

Na Slovensku tak doteraz strávil dva roky, čiže ešte potrebuje rok pobytu, aby mohol za určitých možností získať naše občianstvo. Preto je jasné, že aj keby ho teoreticky Ján Kozák veľmi chcel, na Eure nás neposilní. Za predpokladu, že aj kalendárny rok 2016 strávi u nás a prípadné udelenie občianstva by prebehlo hladko, mohol by za nás hrať až v roku 2017 v kvalifikácii na MS 2018. Ale či sa stane po Guédém a Depetrisovi ďalším naturalizovaným reprezentantom Slovenska, je viac ako otázne, keďže sa očakáva najneskôr v lete jeho odchod do zahraničia.