Main Content

Efekt Zidane sa začína prejavovať, Realu sa vracia štýl

streda, 17. február 2016 07:05 | Autor: Jakub Vaverka

Efekt Zidane sa začína prejavovať, Realu sa vracia štýl
Efekt Zidane sa začína prejavovať, Realu sa vracia štýl | zdroj: © TASR

Francúzsky tréner Zinedine Zidane sa ujal španielskeho vicemajstra Realu Madrid po odchode nechceného Rafaela Beniteza. Populárny "Zizou" začal meniť Biely Balet k svojmu obrazu, jeho dopad na mužstvo je badateľný.

Rodák z Marseille má iba 43 rokov a ako tréner prvého tímu nikdy nepôsobil. Prezident klubu Florentino Perez vedel, že ide do risku, keď dá „Zizouovi“ šancu viesť klub, akým je Real, no zatiaľ mu tento ťah vychádza. Zidane ťažil predovšetkým v prvých dňoch v novej funkcii z toho, že na štadióne Santiaga Bernanbeua je klubovou legendou a u hráčov, fanúšikov či klubových socios má obrovský rešpekt. Úvodný boom z Francúzovho angažovania však opadol a je čas ukázať, že sa v legende Les Bleus skrýva trénerský talent.

Debutom ZZ na lavičke Los Blancos bol duel s Deportivom La Coruňa. Biely Balet svojho súpera zmietol v pomere 5:0, následne prišlo jednoduché víťazstvo 5:1,potom  prekvapivá remíza na pôde Betisu, ktorá však bola prekrytá rozdrvením barcelonského Espanyolu v pomere 6:0.  Odvtedy Merengues odohrali ešte zápasy v Granade (vydretá výhra 2:1) a doma s Athleticom Bilbaom (4:2).  Biely Balet získal pod Zidaneom 16 bodov z 18 možných, no získal aj niečo dôležitejšie. Realu Madrid sa navrátil štýl.

Niekomu to môže znieť vtipne, no keď Real Madrid vyhrá o gól, prípadne o 2, mnohí fanúšikovia a prakticky veľká časť futbalovej verejnosti to berie ako sklamanie. Biely Balet zvykol dávať svojim podporovateľom vždy akúsi pridanú hodnotu. Hodnotu, ktorá sa s príchodom Zidanea na lavičku Merengues navracia. Zajtra čaká Real prvý zápas osemfinále Ligy majstrov na pôde AS Rím, pričom práve Champions League je pre Madridčanov v aktuálnom ročníku najreálnejšia cesta k trofeji. Z pohára totiž vypadli kvôli disciplinárnym nedostatkom a v lige strácajú na vedúce duo Barcelona- Atlético.  Na hĺbkovú analýzu Zidanoveho pôsobenia v Madride je ešte priskoro, no práve osemfinále Ligy majstrov napovie veľmi veľa.