Main Content

Bolo by hlúposťou nezískať Tawambu do reprezentácie, ak bude na to možnosť

piatok, 19. február 2016 08:51 | Autor: Filip Chudý

Bolo by hlúposťou nezískať Tawambu do reprezentácie, ak bude na to možnosť
Bolo by hlúposťou nezískať Tawambu do reprezentácie, ak bude na to možnosť | zdroj: © TASR

Aktuálne najlepší strelec Fortuna ligy Leandre Gael Tawamba Kana sa vyjadril, že by rád reprezentoval Slovensko, pričom si už zisťoval informácie, za akých by to bolo možné. Podobne gólový hráč sa vždy hodí, nám v blízkej budúcnosti možno obzvlášť.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko sa s pozíciou útočníka trápi od MS 2010. Kvalifikáciu na Euro 2012 sme síce dobre rozbehli, ale práve absencia strelca nás stála postup. Podobné to bolo aj v kvalifikácii na MS 2014, ale tam sme sa trápili aj s inými vecami. Niekto by síce mohol povedať, že strelca sme nenašli ani v kvalifikácii na Euro 2016, no aj tak sme postúpili, lenže, ako často sa bude v budúcnosti stávať, že mužstvo bude hrať tak tímovo, že dokáže nahradiť aj takýto dôležitý chýbajúci element? Navyše, skutočne gólový útočník by dodal našej súčasnej reprezentácii také parametre, že by mohla reálne pomýšľať na vysoké méty nielen v kvalifikácii, ale aj na záverečnom podujatí.

Preto je našou povinnosťou, že musíme takého hráča naďalej hľadať. Michal Ďuriš sa síce zaskvel v poslednom reprezentačnom dvojzápase minulého roka, ale po jeho vôbec prvých góloch v reprezentácii nemožno hovoriť, že problém je vyriešený. Zdôrazňuje to aj fakt, že Adam Nemec v krátkom čase prakticky vôbec nehrá už v treťom klube za sebou. Martina Jakubka už dokonca pomaly aj poslali na futbalový dôchodok, ale do Eura to ešte potiahne, no čo potom?

V zálohe je síce stále Róbert Vittek, ale aj keby bol zdravý, možno s ním rátať asi maximálne už len do MS 2018. Ďalej máme k dispozícii Filipa Hološka, ktorý bol útočnou jednotkou v neúspešnej kvalifikácii na Euro 2012, jeho rovesníka Mareka Bakoša, ktorý bol v rovnakej pozícii v neúspešných bojoch o MS 2014. Na hrote by mohol hrať teoreticky aj Stanislav Šesták, ak by nekončil po Eure reprezentačnú kariéru...

Ján Kozák tak skoro nezmení systém hry s hrotovým útočníkom, veď prečo by aj mal, keď to funguje, no možno bude nútený. Veď z reálnych možností do budúcnosti zostávajú okrem Ďuriša Jakub Sylvestr, Adam Zreľák, možno Tomáš Vestenický, do kratšej budúcnosti Erik Jendrišek a všetko istí presun Róberta Maka z krídla do útoku. Slovensko v tejto chvíli nemá mladého hrotového útočníka, ktorý by mohol ísť hneď do reprezentácie. Jedine Ákos Szarka a Tomáš Malec pripadajú trochu do úvahy, za predpokladu, že budú napredovať. No je otázne, ako rýchlo a či vôbec sa im to podarí.

Preto je správa, že kamerunský futbalista Leandre Gael Tawamba Kana má záujem reprezentovať Slovensko, z tohto pohľadu veľmi zaujímavá. Bolo by hlúpe, ak by sme túto myšlienku hneď zavrhli. Samozrejme, nevieme, či vôbec splní podmienku, aby mal potrebný trojročný pobyt na Slovensku, keďže mu k tomu chýba ešte celý rok, no ako poistku si ho v mysli držať môžeme.

Tawamba má veľké schopnosti, ktoré sú zaujímavé aj v medzinárodnom meradle. Za predpokladu, že by to išlo s vybavovaním jeho občianstva hladko, potom by ideálne zapadol do akejsi časovej bubliny, keď jedna generácia našich hrotových útočníkov bude končiť a druhá asi ešte nebude pripravená, aspoň teraz sa to tak javí. Čiže niečo podobné, ako to bolo v prípade Karima Guédého, pretože vtedy sme nemali defenzívnych stredopoliarov, tí nám až teraz rastú ako huby po daždi.

Treba veriť, že rovnako príjemné starosti budeme mať v blízkej budúcnosti aj s útočníkmi, ale zas nesnívajme o tom, že to bude hneď v ďalšej kvalifikácii. No počas nej už budeme vedieť, či môže dostať Tawamba slovenské občianstvo. Ak áno, pričom aj naďalej bude taký gólový, potom by bolo hlúposťou takého hráča nezískať. No ak nie, svet sa nezrúti, aj na Slovensku rastú dobrí futbalisti. A my budeme držať palce tým, čo sa budú pokúšať vyriešiť achillovu pätu našej reprezentácie.