Main Content

Týždeň do finále ligy a Slovan začína s psychologickou vojnou

sobota, 20. február 2016 08:57 | Autor: Filip Chudý

Týždeň do finále ligy a Slovan začína s psychologickou vojnou
Týždeň do finále ligy a Slovan začína s psychologickou vojnou | zdroj: © TASR

Do štartu jarnej časti našej najvyššej súťaže zostáva necelý týždeň, no už prvé jarné kolo môže rozlúsknuť najdôležitejšiu otázku o majstrovskom titule. Trenčín hostí Slovan, pričom belasí už začali s psychologickou vojnou.

Komentár Filipa Chudého

Včera sa uskutočnili prvé generálky na druhú časť súťaže a počas tohto víkendu sa ukončí program zimnej prípravy, pretože od začiatku budúceho týždňa všetky mužstvá preladia už na ligový mikrocyklus. No hoci sa jarná časť otvorí piatkovou predohrávkou Skalica – Žilina, najväčšiu pozornosť nielen prvého jarného kola, ale možno aj celej druhej časti súťaže na seba už teraz strháva zápas, ktorý sa dá bez zveličovania označiť za finále tohto ročníka.

Budúcu sobotu o 15.45 h sa začne súboj, ktorý môže viac-menej určiť nového majstra. V tejto chvíli má Trenčín na čele sedembodový náskok pred Slovanom a práve jeho bude najbližšie hostiť na domácej umelej tráve. Ak vyhrá, získa desaťbodový náskok, čo mu na 99 percent zabezpečí obhajobu titulu. Pretože ťažko predpokladať, že by získal v zostávajúcich 13 kolách o aspoň desať bodov menej ako Slovan, zvlášť, keď by ich v prvých 20 stratil dokopy len deväť. S Trenčínom hrá tiež remíza, pretože aj sedem bodov by sa ťažko zmazávalo. Patový výsledok z budúcej soboty znamená titul pre Trenčín na minimálne 75 percent. Len jediný rezultát dáva boju o titul potrebnú dramatickosť. Ak Slovan zníži stratu na štyri body, je späť v takmer otvorenej hre. No aj za tejto situácie by mal Trenčín titul stále iba vo vlastných rukách, hoci čo i len jedna remíza by mu túto výhodu brala. V percentuálnom vyjadrení by mal Trenčín po prehre 55-percentnú šancu na titul, čo už je trochu rozdiel oproti 99 percentám. Nehovoriac o tom, že víťaz finále ligy sa dostane do psychickej výhody.

Práve vďaka veľkej pohode si urobil Trenčín na jeseň taký bodový náskok. No odvtedy uplynuli už tri mesiace a jeden zlý výsledok môže všetko zmeniť, pričom práve na to sa Slovan spolieha, keďže reálne, to je v tejto chvíli jeho jediná šanca na titul. Ak by išiel Trenčín aj jarnou časťou jesenným štýlom, v tomto ročníku sa hrá už len o tretie pohárové miesto a záchranu, a to bez ohľadu na to, ako by hral Slovan, ktorý by mimochodom v minulej sezóne s týmto počtom bodov zimoval na prvom mieste.

Zrejme aj preto v Slovane zmenili taktiku, minimálne jeho tréner Papavasiliou. Kým po konci jesene bolo z neho cítiť, že cieľom Slovana bude na jar zmazať náskok Trenčína, teraz hovorí už len o tom, že bol by rád, aby sa to podarilo, no preňho je dôležitejší vývoj mužstva do budúcnosti. Na otázku pre klubovú televíziu, či verí v titul, povedal, že verí v to, že jeho mužstvo môže vyhrať každý zápas, pričom nezabudol podotknúť, že budúcu sobotu bude pod tlakom Trenčín, nie jeho mužstvo.

Samozrejme, ešte nevieme, čo povie manažment belasých na tlačovej konferencii pred jarnou časťou, ale ak tentoraz nebude tvrdohlavo vyhlasovať útok na titul a prispôsobí sa slovám svojho trénera, potom sa nám psychologická vojna pred finále ligy už začala.

Favoritom najbližšieho zápasu je bez debaty Trenčín, o čom hovorí viacero vecí. Ak si odmyslíme stávkové kancelárie, potom to potvrdzujú aj iné skutočnosti. Trenčín vymenil iba jedného hráča základnej zostavy, Slovan minimálne tretinu, čiže zohratosť hovorí pre domácich. Súčasná výkonnosť by mala tiež hovoriť pre nich, pretože ťažkí súperi v Turecku odhaľovali viaceré slabiny Slovana, čo sa za týždeň ťažko napraví. Verejnosť bude navyše očakávať, že Trenčín bude pokračovať naďalej v dobrých výkonoch, keďže si nastavil latku vysoko, o čom najlepšie hovorí bodový rekord na jeseň pri súčasnom formáte súťaže. No a v neposlednom rade hrá Trenčín doma, kde sa už akosi automaticky musí vyhrávať.

Takmer všetko hovorí aj na papieri pre Trenčín, preto slová trénera Slovana o tom, že Trenčín musí, nie sú len pomyselnou loptičkou na druhej strane kurtu, ale vlastne aj realitou, keďže musí vždy favorit zápasu, čo je základná poučka v každom športe.

My sa len tešme, že malá mediálna vojna začala, pretože kým vo svete to dotvára atmosféru veľkých zápasov už dlho pred nimi, u nás väčšinou ani nevznikne.


(vyjadrenia Papavasilioua, zdroj youtube.com)