Main Content

Talent od Boha i problémy s alkoholom. Radulov z CSKA je najlepším hokejistom mimo NHL

nedeľa, 21. február 2016 14:05 | Autor: Jakub Mihálik

Talent od Boha i problémy s alkoholom. Radulov z CSKA je najlepším hokejistom mimo NHL
Talent od Boha i problémy s alkoholom. Radulov z CSKA je najlepším hokejistom mimo NHL | zdroj: © TASR

Hokejisti bratislavského Slovana v súboji s CSKA Moskva narazia na jedného z najlepších útočníkov súčasnosti. Problémového génia, ktorý ušiel pred náročnosťou NHL.

Klenot ruského hokeja 

Radulov nebol len ďalší z nespočetného množstva ruských talentovaných hokejistov. Svojou neskutočnou hokejovou šikovnosťou vyčnieval aj medzi nimi. Skauti v NHL ho radili vo svojich prognózach veľmi vysoko. Nebyť všeobecnej davovej psychózy, ktorú zámorské kluby rozpútali okolo Alexandra Ovečkina a Jevgenija Malkina (draftová jednotka, respektíve dvojka v roku 2004), Radulova by si zrejme stiahli tímy aj z vyššieho ako pätnásteho miesta. 

Keď si v 1. kole play-off skríži hokejky s hokejistami Slovana Bratislava, nájde v jeho kádri aj svojho kamaráta a spoluhráča z mladosti. V sezóne 2005-2006 pôsobil v tíme Quebec Remparts so zadákom Belasých, Michalom Sersenom. Práve v tejto sezóne, ako devätnásťročný, prekonal niekoľko rekordov súťaže QMJHL. Najprv zaznamenal v jednom zápase šesť gólov a jednu asistenciu, aby o niekoľko týždňov v súboji s Rimouski Oceánic, nastrieľal famóznych sedem gólov, ku ktorým pridal štyri asistencie. Režíroval tak jedno z najvyšších víťazstiev v histórii kanadskej juniorskej súťaži  v pomere 16:3.

archív Michala Sersena

Už v tom veku bolo jasné, že má potenciál na to stať sa jednou z najväčších hviezd NHL. Po sezóne, v ktorej nazbieral 152 bodov v 62 zápasoch mu dali príležitosť aj v prvom tíme Nashvillu Predators, ktorému patrili práva na tohto hráča. 

Útek v opačnom smere

V NHL však dlho nevydržal. V Rusku sa totiž formoval odvážny projekt Kontinentálnej hokejovej ligy, ktorá mala byť protiváhou zámorskej NHL, nie okamžite kvalitatívne, ale aspoň ako poskytnutie priestoru pre ruských hokejistov, aby neodchádzali za lepším hokejom do zámoria už v mladom veku. 

Z Radulova chcela súťaž urobiť svoju novú tvár. Hviezdny hokejista, ktorý uprednostní KHL pred NHL. A tak Salavat Ufa ponúkol hokejistovi oveľa vyšší plat, na aký mal v nováčikovskej zmluve nárok v Nashville. „Chcem hrať doma v Rusku,“ odkázal vedeniu Predators a odišiel bez povolenia klubu. 

NHL sa búrila. Nepáčilo sa jej, že sa ocitla na opačnej strane systému, ktorý dlhé roky nemal v prípade hráčskych prechodov medzi európskymi a zámorskými súťažiami dostatočne stanovené pravidlá. Dovtedy to boli najmä kluby NHL, ktoré stiahli európskych hráčov, bez nejakej výraznej kompenzácie materskému klubu. Radulov bol priekopníkom v tom, že „ušiel“ v opačnom smere. 

Nashville a celá NHL apelovala na IIHF, aby zrušila Radulovov kontrakt s Ufou. Organizácia však rozhodla, že nedostatok právnej úpravy spôsobuje, že neexistuje základ, na ktorom by zrušenie zmluvy postavila. 

Radulov tak ostal v Ufe. Ťažkú hlavu zo zákazu činnosti zo strany NHL si nerobil. V najbližších rokoch sa stal jednoznačne najväčšou hviezdou KHL a nebyť značného počtu zmeškaných zápasov (najmä kvôli zraneniam), bol by momentálne historicky najproduktívnejším hráčom histórie KHL (momentálne druhé miesto, no lepší bodový priemer ako prvý Mozjakin).

Ruský stereotyp

Zlé jazyky tvrdia, že jedným z dôvodov, prečo si Radulov vybral zotrvanie v Rusku pred pôsobením v NHL, je jeho náklonnosť k alkoholu a uvoľnenejší prístup k tréningu. V NHL sa podobné výstrelky netolerujú, no ako hviezda KHL si ich môže dovoliť.

Rozdiel v prísnosti oboch súťaží pocítil Radulov ešte raz, keď v roku 2012 odmietol podpísať predĺženie zmluvy s Ufou a rozhodol sa vyskúšať šťastie znova v NHL. Nashville, nadšený predstavou, že môže získať pred play-off jednu z najväčších hviezd medzinárodného hokeja, zrušil Radulovovu suspendáciu a privítal ho v tíme. 

Avšak krídelník s neuveriteľne šikovnými rukami v klube vydržal len niekoľko týždňov. Hoci hokejovo Predators pomohol, keď v deviatich zápasoch základnej časti stihol nazbierať sedem bodov a tím pretlačil cez prvé kolo play-off šiestimi bodmi, bolo to nedodržiavanie životosprávy, čo prinútilo Nashville nepredĺžiť s Rusom zmluvu, ktorá mu vypršala po konci sezóny.

Radulov, totiž, spolu s Bielorusom Andrejom Kosticynom, v noci pred druhým stretnutím série play-off proti Phoenixu Coyotes, popíjal až do piatej rána v miestnom arizonskom bare, čo neušlo pozornosti zámorských novinárov. „To, čo spravili, je neakceptovateľné a tréneri spolu so mnou rozhodli, že suspendácia je jedinou správnou vecou pre tím. Stalo sa. Je to nešťastná situácia. Je to sebecké správanie,“ komentoval incident David Poile, GM nashvillského tímu. 

Posledná sezóna v KHL a návrat do NHL?

Radulov po sezóne podpísal zmluvu s CSKA Moskva, kde ročne zarobí takmer 8 miliónov eur. Dvadsaťdeväťročný hráč aj v tejto sezóne KHL dosahoval skvelé čísla, keď zaznamenal 65 bodov v 53 zápasoch a opäť potvrdil, že je momentálne zrejme najlepším hokejistom, pôsobiacim mimo NHL. 

Zámorská súťaž, ho však, napriek tomu, že z nej dvakrát odišiel, stále láka. Na konci tejto sezóny Radulovovi končí v CSKA Moskva zmluva. Ešte v novembri uplynulého roka o jeho návrate do NHL špekulovali najmä zámorské médiá. Samotný hokejista špekulácie nevyvrátil, hoci počas celej sezóny ubezpečoval, že pozornosť sústredí výhradne na pôsobenie v CSKA.

V lete sa Radulov stane voľným hráčom a zmluvu bude môcť podpísať s akýmkoľvek mužstvom, či už v KHL, alebo NHL. Jeho tohtosezónne pôsobenie v tíme CSKA môže byť poslednou šancou na zisk Gagarinovho pohára, ktorý získal jedinýkrát v roku 2011. Hokejový Slovan tak zrejme musí očakávať plne sústredeného Radulova, nie jeho problémovú verziu. A keď sa sústredí, na ľade dokáže čary.