Main Content

O Tawambu je obrovský záujem, Zlaté Moravce majú chcieť zaňho rekordnú sumu

pondelok, 22. február 2016 08:53 | Autor: Filip Chudý

O Tawambu je obrovský záujem, Zlaté Moravce majú chcieť zaňho rekordnú sumu
O Tawambu je obrovský záujem, Zlaté Moravce majú chcieť zaňho rekordnú sumu | zdroj: © TASR

Momentálne najskloňovanejším hráčom našej ligy je Leandre Gael Tawamba Kana. V minulých dňoch sa hovorilo, že má záujem získať slovenské občianstvo a teraz sa nahlas hovorí o jeho prestupe, ktorý môže byť viac ako lukratívny.

V sobotu odohrali hráči Zlatých Moraviec generálku na jarnú časť Fortuna ligy, ale v ich zostave proti Zvolenu (2:0) by ste márne hľadali dvoch najlepších jesenných strelcov. Kamerunský univerzál Leandre Gael Tawamba Kana a brazílsky stopér Marques De Souza boli v tom čase údajne v Slovinsku na nejakej zdravotnej kontrole. A hoci slovinský manažér klubu Dušan Djurič, ktorý má na starosti hráčsky káder, hovoril o tom, že obaja budú cez víkend v prvom jarnom kole proti Ružomberku hrať, možno sa tomu tak nestane.

Prakticky celú zimu sa totiž hovorí o ich odchode, čo sa môže stať teraz realitou. Hlavne o Tawambu je obrovský záujem, čo samotný Djurič aj priznal. No ak tento kamerunský futbalista z ViOn-u v zime odíde, bude to najskôr východným smerom.

O Tawambu sa síce zaujímal aj osemfinalista Ligy majstrov z Gentu, ale v Belgicku sa transferové okno už uzavrelo. Podobne aj v Srbsku, no Partizan Belehrad sa stiahol už po tom, čo vraj by Tawambu získal len vtedy, ak by zaňho zaplatil 1,25 milióna eur, čo je pre srbský klub veľa. Takáto suma sa objavila na srbských portáloch, pričom reálne ju môžu zaplatiť v tejto chvíli asi iba záujemcovia z východu. Preto si záujem maďarských klubov (Videoton, Ferencváros), kde dnes končí prestupové obdobie, asi tiež môžeme škrtnúť.

O Tawambu má údajne záujem aj Lokomotiv Moskva, pričom v Rusku sú prestupy do piatka. Podobne aj v Číne, odkiaľ má byť oňho tiež záujem, ale čínske kluby teraz skôr nakupujú hráčov s menom, čo Tawamba ešte nemá. Preto sa spomedzi všetkých záujemcov ako najpravdepodobnejšia javí kazašská Astana. Tá si slušne zarobila v skupine Lige majstrov, pričom biedu netrela ani predtým, čiže prestupovú sumu by mala z čoho zaplatiť. Navyše, do Kazachstanu sa dá prestupovať až do 4. apríla, čiže sa môže stať aj to, že by Tawamba naozaj pomohol ViOn-u v úvode jari, no zároveň by aj odišiel. Ak by sa potvrdila suma 1,25 milióna eur, išlo by určite o rekord Zlatých Moraviec a asi aj tohtoročnej transferovej zimy vo Fortuna lige.