Main Content

Kozákova nová zmluva zvyšuje slovenské šance na ďalšie úspechy

streda, 24. február 2016 08:53 | Autor: Filip Chudý

Kozákova nová zmluva zvyšuje slovenské šance na ďalšie úspechy
Kozákova nová zmluva zvyšuje slovenské šance na ďalšie úspechy | zdroj: © TASR

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák predĺžil zmluvu aj na kvalifikáciu MS 2018. To dáva veľký predpoklad k tomu, že aj v blízkej budúcnosti sa budeme tešiť z futbalových úspechov.

Komentár Filipa Chudého

Včera sa zrodila síce očakávaná, ale pre nás aj tak veľmi dobrá správa. Ján Kozák predĺžil zmluvu so SFZ aj na kvalifikáciu MS 2018. Popravde, ak by táto správa nezaznela, boli by najvyšší zväzoví funkcionári futbalovou verejnosťou lynčovaní, pričom by si sympatie nezískali naspäť ani vtedy, ak by angažovali hoc aj Mourinha.

Súčasný stav v našej reprezentácii je totiž takmer dokonalý. Z partie, o ktorej kolovali legendy, je dnes skutočne jeden silný tím, v ktorom každý ťahá za jeden koniec povrazu. Veľkú zásluhu má na tom nielen Ján Kozák, ale aj jeho realizačný tím na čele so Štefanom Tarkovičom, preto je veľmi dobré, že pokračuje s novou zmluvou vo vrecku aj on. A bolo by ideálne, aby sa podpísali nové zmluvy na ďalšie dva roky s každým, kto tvoril reprezentačnú partiu v ostatnom čase.

Ak totiž každý z nej unisono hovorí, že lepšiu nielen reprezentačnú partiu nezažil, potom to asi nebudú len tradičné keci na odvedenie pozornosti, ale realita. No a čo je najdôležitejšie, naši reprezentanti len nerozprávajú, ale hlavne to ukazujú na trávniku. Ak sa tvrdí, že bez dobrej partie sa úspech nedostaví, potom sú dosiahnuté výsledky našej reprezentácie najlepšou odpoveďou pre tých, čo by o nej pochybovali.

Niekto by síce mohol povedať, že Ján Kozák prišiel v ideálnom čase, keď naši reprezentanti dozreli, no vec sa má aj tak, že bez neho by súčasné ideálne časy asi neprišli. Ťažko povedať, či súčasný hráčsky káder našej reprezentácie dosiahol už svoj strop, my pevne veríme, že ten príde na Eure 2016. Niežeby sme neverili našej reprezentácii v ďalšom období, že by to mohla ešte prekonať, no predsa len sú nosní hráči v ideálnom veku teraz a zapracovávanie ich prípadných nástupcov nebude trvať krátko, veď sa stačí pozrieť, ako dlho dozrievala táto generácia.

Tá si musela prejsť aj očistcom po MS 2010, pričom povedzme si na rovinu, neuniesla svoju slávu, čo sa už nesmie opakovať! No a presne to bude hlavná úloha Jána Kozáka v kvalifikácii MS 2018. Bude musieť dosiahnuť to, aby jeho tím mal dostatočnú motiváciu na ďalšie úspechy, laicky povedané, bol po nich doslova stále hladný. Pretože práve hlad po úspechu u slovenských reprezentantov nám priniesol toľko radosti v minulej kvalifikácii.

Je dobré, že sa už zostavuje ďalší program našej reprezentácie po Eure, pretože ani sa nenazdáme a bude tu futbalová jeseň 2016, ktorá z veľkej časti určí, či sa do Ruska dostaneme. Snáď netreba pripomínať, že v úspešných kvalifikáciách bola práve prvá jeseň kľúčom k postupu, z nej sme ťažili aj v momentoch, keď sa nám niečo neskôr nepodarilo. Ján Kozák vďaka novej zmluve už teraz vie, že sa môže sústrediť nielen na Francúzsko, čo o niečo zvyšuje naše šance na ďalšie úspechy, pretože po Eure to nekončí, práve naopak, šou pokračuje ďalej, no a my sa chceme tešiť opäť.