Main Content

Gostisbe... kto? Muž, ktorý vstúpil do NHL ako búrka

streda, 24. február 2016 12:25 | Autor: Martin Gregor

Gostisbe... kto? Muž, ktorý vstúpil do NHL ako búrka
Gostisbe... kto? Muž, ktorý vstúpil do NHL ako búrka | zdroj: © TASR

SportsNet Canada upozorňuje na obdivuhodnú nováčikovskú sezónu muža, ktorého ste pred začiatkom tohto ročníka NHL nepoznali nielen kvôli tomu, že sa jeho meno ťažko vyslovuje a ešte ťažšie píše, ale jednoducho preto, že sa s ním veľmi nepočítalo.

Larkin, McDavid, Panarin, Eichel, Domi. Hviezdne mená, o ktorých sa už pred začiatkom sezóny vedelo, že budú v NHL žiariť. Jeden z nich sa stane držiteľom Calder Trophy, to je tutovka, mysleli si odborníci. Lenže ...

Shayne Ghostishebere, Gostisbere, pardon. Ospravedlňujeme sa. Gostisbehere je správne.

22-ročný mladík má jednoducho obdivuhodnú sezónu. Jeho šnúra 15 zápasov s minimálne jedným bodom je druhá najdlhšia v tejto sezóne a dobre viete, kto je prvý. Samozrejme Patrick Kane. Je zároveň najdlhšia u obrancov od sezóny 1995/96 a najdlhšia medzi nováčikmi – obrancami od ročníka 1978/79.

A ako je na tom v porovnaní s ostatnými nováčikmi v tejto sezóne?

Je prvý v počte bodov v presilových hrách (18b), štvrtý v počte asistencií (22) a priemernom čase strávenom na ľade (19:16m), prvý v počte gólov strelených obrancom (12), piaty v počte bodov (34) a prvý medzi obrancami. Samozrejme nezabúdajme na to, že so štyrmi gólmi v predĺžení je medzi nováčikmi už rekordmanom. Jeho priemer 0.85 bodu na zápas je tretí najvyšší spomedzi všetkých nováčikov a stále nezabúdajte na to, že ide o obrancu!

Kto je Shayne Gostisbehere a ako sa dostal do NHL?

Shanye je 22 ročný rodák z mesta Margete nachádzajúcom sa v štáte Florida. Je členom veľkej športovej rodiny. Otec, rodený Francúz, bol profesionálnym hráčom u nás v podstate neznámej hry Jai Alai. K hokeju ho priviedol starý otec Denis Brodeur, ktorý však nie je v príbuzenskom vzťahu so slávnym brankárom Martinom Brodeurom. Sestra bola krasokorčuliarka, až do momentu, kedy jej pokračovanie v kariére zmarilo zranenie. Jeho sesternica je zas profesionálnou futbalistkou vo Francúzsku.  

Shayne bol draftovaný klubom NHL už v roku 2012, kedy si ho v 3. kole zo 78. miesta vybrala Philadelphia. Po drafte nasledovali dve sezóny v americkej NCAA. USA reprezentoval na MS v hokeji do 20 rokov v roku 2013, kde prispel k zisku zlatej medaily dvoma bodmi v 6 zápasoch. V minulej sezóne prvýkrát nazrel do NHL, no nastúpil len na dva zápasy. Na farme v Leigh Valley Phantoms v AHL si ešte v roku 2014 vážne poranil koleno a sezónu nedohral. V tejto sezóne dostal po 14 zápasoch na farme príležitosť v NHL a dnes je už isté, že farma je preňho minulosťou. Meno Ghostishebere Gostisbehere, hoci sa ťažko vyslovuje a ešte ťažšie píše, sa jednoducho musíte naučiť. Držíme palce.