Main Content

Zaslúži si Panarin Calder Trophy? CBS vybrala top kandidátov na nováčika sezóny

streda, 24. február 2016 14:27 | Autor: Dávid Lech

Zaslúži si Panarin Calder Trophy? CBS vybrala top kandidátov na nováčika sezóny
Zaslúži si Panarin Calder Trophy? CBS vybrala top kandidátov na nováčika sezóny | zdroj: © TASR

Sezóna ešte ani zďaleka neskončila, no už teraz vedú hokejoví odborníci vášnivé debaty o tom, kto získa individuálne trofeje. Najväčšiu pozornosť púta Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny.

Niet sa čo čudovať. V aktuálnom ročníku nastupuje obrovské množstvo výnimočných nováčikov. Kto má najväčšie šance na zisk ocenenia pre najlepšieho „zelenáča“ ligy si rozoberieme v tomto článku.

Kandidátov na zisk Calder Trophy je skutočne mnoho.

Ako prvý pri spomenutí Calderovej trofeje sa fanúšikom vybaví ruský útočník Artemi Panarin. V neprospech forwarda Chicaga Blackhawks hovorí jeho vek, kedy v tejto sezóne dovŕšil už 24. rok života. Z pohľadu skúseností tak má oproti ostatným sokom v boji o Caldera výrazne navrch, keďže odohral šesť takmer plných profesionálnych sezón v KHL.

Nik nepochybuje o tom, že Artemi Panarin má najväčší vplyv na hru svojho tímu spomedzi všetkých nováčikov. Niektorí fanúšikovia o odborníci sa ale búria, pretože do zámoria priletel už ako kompletný hráč. Ozývajú sa hlasy, že pravidlá pre udeľovanie trofeje pre najlepšieho nováčika sezóny by sa mali zmeniť. V súčasnosti ho môže dostať akýkoľvek nováčik v NHL do 26 rokov.

Odborníci v NHL ale majú omnoho väčšie problémy ako len to, že Panarin hral pred angažmánom v NHL v druhej najprestížnejšej hokejovej lige. Výkonnostne mu totiž na chrbát dýcha ďalších niekoľko výnimočných nováčikov, ktorí by si ocenenie rovnako zaslúžili. O koho ide?

Redaktori cbssports.com vytvorili akýsi „power ranking“ nováčikov podľa šance na zisk Calder Trophy:

1. Artemi Panarin (Chicago Blackhawks)

KHL je veľká liga, no to ani zďaleka negarantuje úspech v NHL. V posledných rokoch jeden z najlepších kanonierov KHL, Steve Moses, sa upísal Nashvillu Predators, no v prípravnom kempe sa vôbec nepresadil. Sergej Plotnikov sa stal len zdravým náhradníkom v Pittsburghu a hviezda Washingtonu Capitals Jevgenij Kuznecov, taktiež potrebovala istý čas na aklimatizáciu v NHL. Panarin má ale jednu z najlepších sezón nováčika za posledných desať rokov,“ píše cbssports.com. Panarin je omnoho produktívnejší ako jeho konkurenti, pravidelne sa drží v desiatke najproduktívnejších hráčov ligy. Jeho vek ale môže byť rozhodujúci a hlas tak môžu dostať iní hráči, ktorých je skutočne mnoho.

2. Dylan Larkin (Detroit Red Wings)

Dylan Larkin len nedávno zlomil rekord v súťaži zručností na Zápase hviezd v rýchlosti korčuľovania. Svojou hrou v devätnástich rokoch ohuruje organizáciu Detroitu Red Wings a radí sa medzi najväčších ťahúňov tímu, veď 39 bodov v 59 stretnutiach rozhode nie je zlých. Zo zoznamu kandidátov na Calder Trophy ho nemožno vynechať. 

3. Jack Eichel (Buffalo Sabres)

Buffalu Sabres sa v tejto sezóne vôbec nedarí, no Jack Eichel fanúšikom „šablí“ dáva nájde na lepšie zajtrajšky. Eichel sa radí medzi najaktívnejších strelcov – nováčikov v NHL a taktiež patrí medzi najvyťaženejších nováčikov. Po slabšom rozbehu sa v posledných dvoch mesiacoch výrazne zlepšil a v budúcnosti by sa mal radiť medzi najlepších hráčov ligy.

4. Shayne Gostisbehere (Philadelphia Flyers)

V súčasnosti veľmi, veľmi seriózny uchádzač o Calder Trophy, Gostisbehere zlomil rekord NHL v najdlhšej bodovej sérii z pozície nováčika – obrancu, ktorý trval takmer 40 rokov. Gostisbehere zbiera 0,84 bodu na zápas, čo je najvyšší priemer obrancu nováčika od sezóny 1988/1989. Je ťažké ignorovať akú výnimočnú sezónu tento hráč má. V modernej ére sme ešte nevideli nováčika takto bodovať,“ píše cbssports.com, ktoré vidí Gostisbehera ako jedného z najväčších ašpirantov na zisk Caldera. Lepší bodový priemer spomedzi obrancov v nováčikovskej sezóne mali v histórii len piati hráči.

5. Max Domi (Arizona Coyotes)

Do bojov o Calder Trophy výrazne prehovára aj útočník Arizony Coyotes Max Domi. Ten bol po zranení Connora McDavida chvíľu najproduktívnejším nováčikom ligy, potom však prišiel výpadok formy. Len nedávno pretrhol negatívnu sériu 13 zápasov bez streleného gólu, jeho produktivita sa výrazne pribrzdila a tak stratil svoje dobré postavenie medzi nováčikmi. Do bojov o Caldera ale stále môže prehovoriť. Tiež patrí medzi najlepších „zelenáčov“ ročníka.

6. Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Ak potrebujete ďalší dôkaz, že toto dieťa nie je obyčajný hokejista, pozrite sa na to, čo spravil po svojej trojmesačnej pauze. Pozbieral 14 bodov v 9 dueloch a k tomu pridal niekoľko nezabudnuteľných akcií. Zbiera 1,18 bodu na zápas a ak takto bude pokračovať do konca sezóny, môže sa o trofej ešte uchádzať. Môže výrazne zamiešať kartami,“ píše cbssports.com. Autori článku si jasne uvedomujú, že Connor McDavid je jedinečným hráčom, generačným talentom, ktorý má potenciál ešte výrazne prehovoriť do bojov o Calder Trophy. Stačí ak si udrží svoju fantastickú fazónu a v závere ročníka bude patriť medzi najvážnejších kandidátov na zisk ocenenia. Netreba pritom zabúdať, že za sebou má trojmesačnú nútenú pauzu zavinenou zlomeninou kľúčnej kosti pre ktorú vynechal 37 stretnutí.

7. Anthony Duclair (Arizona Coyotes)

Ďalší výnimočný mladý hráč Arizony Coyotes. V budúcnosti by v spolupráci s Maxom Domim mohol z organizácie Yotes spraviť jeden z najlepších tímov Západnej konferencie. Potvrdzujú to aj slová odborníkov z cbssports.com: „20-ročný hokejista by mohol pokojne pokoriť 20-gólovú hranicu túto sezónu a opäť dokázať, že Coyotes môžu stavať svoj tím okolo neho a Domiho.

8. Colton Parayko (Saint Louis Blues)

Kým sezóna pokračuje, Parayko rastie v zodpovednosti. 22-ročný bek pozdvihol svoju produktivitu, na ľade trávi vyše 19 minút za zápas a vyzerá ako silný kandidát na poprednú pozíciu v tíme Severnej Ameriky pre Svetový pohár 2016,“ píše cbssports.com. Parayko rozhodne nie je najhorúcejším kandidátom na zisk Calder Trophy, no jeho sezóna je skutočne výnimočná a možno očakávať, že sa v budúcnosti zaradí medzi najlepších zadákov ligy.

9. John Gibson (Anaheim Ducks

Anaheim Ducks po katastrofálnom úvode výrazne vylepšil svoju hru a jedným z dôvodov je taktiež výkonnosť brankára Johna Gibsona. Americký gólman sa dostal do výberu Zápasu hviezd NHL a spoločne s Connorom Hellebuyckom z Winnipegu Jets patrí medzi špičku brankárov – nováčikov zámorskej profiligy.

10. Sam Bennett (Calgary Flames)

Tak ako Calgary Flames stráca v aktuálnej sezóne nádej, fanúšikovia vkladajú obrovské nádeje do budúcnosti, ktorá zahŕňa Johnnyho Gaudreaua, Seana Monahana a Sama Bennetta. 19-ročný hráč pozbieral 7 bodov v posledných 6 zápasoch a na konte má už 29 kanadských bodov,“ uvádza web. Sam Bennett nepatrí medzi najvýraznejších nováčikov sezóny, no jeho budúcnosť je predurčená na úspech.

Ktorý z nováčikov si podľa vás zaslúži Calder Trophy? Je to Artemi Panarin, alebo by ste radšej uprednostnili „skutočných“ nováčikov? Napíšte váš názor do diskusie.