Main Content

Prestrelila NHL s novým pravidlom? Coach`s Challenge čelí paľbe kritiky

streda, 24. február 2016 15:00 | Autor: Dávid Lech

Prestrelila NHL s novým pravidlom? Coach`s Challenge čelí paľbe kritiky
Prestrelila NHL s novým pravidlom? Coach`s Challenge čelí paľbe kritiky | zdroj: © TASR

V ročníku 2015/2016 zaviedla liga niekoľko prelomových zmien. Zatiaľ čo predĺženia 3 na 3 sa uchytili, tzv. „Coach’s Challenge“ je čoraz častejšie terčom kritiky. Po novom sa do tohto systému „obul“ aj kontroverzný kouč Columbusu Blue Jackets John Tortorella.

V zápase medzi Bostonom Bruins a Columbusom Blue Jackets (4:6) totiž John Tortorella nesúhlasil s uznaným gólom „medveďov“ po tom, čo Loui Eriksson bránil v hre gólmanovi Joonasovi Korpisalovi. U rozhodcov ale po reklamovaní gólu resp. po „Coach’s Challenge“ nepochodil. Arbitri stretnutia presný zásah Bostonu považovali za regulérny.

Kouča „modrokabátnikov“ to rozčertilo natoľko, že si po zápase servítku pred ústa nedával. „Ó môj Bože. Viete čo, jednoducho sa zbavme Coach’s Challenge. Len sa toho zbavme. Myslím, že by sme sa toho mali zbaviť. Tréner vyplytvá svoj timeout, aby sa dostalo spravodlivosti a aj tak to dopadne zle. Na čo to máme?,“ cituje „Tortsa“ cbssports.com.

Tréner Columbusu Blue Jackets nie je jediný, kto nesúhlasí s Coach’s Challenge. V úvode februára nebol Slovákovi Mariánovi Hossovi uznaný regulárny gól. „Neviem, čo sa bude diať v play-off, ak tu bude neustále prešetrovanie sporných situácií. No myslím si, že to nie je pre ligu dobré,“ hovoril vtedy na margo nového pravidla, ktoré by malo lige pomôcť, ale kuriózne sa objavujú momenty, kedy rozhodcovia video posúdia zle a neuznajú regulárny gól (ako v prípade Hossu). 

Negatívne sa k "trénerskej výzve" (coach`s challenge) vyjadril aj hviezdny útočník Edmontonu Oilers Taylor Hall. Po jeho kontakte s brankárom v zápase s Coloradom Avalanche rozhodcovia neuznali gól jeho spoluhráčovi Teddymu Purcellovi. Do brány bola pritom jednotka draftu 2010 natlačená a gól tak mal platiť.

Nie je to útok proti rozhodcom. Nezávidím im, že museli urobiť toto rozhodnutie. Mám však pocit, že by bolo prospešnejšie, ak by o týchto situáciách rozhodovala tretia strana. Mal by tam byť nejaký druh prostredníka, ktorý by to kontroloval. Nebudem tu teraz sedieť a trucovať, lebo sme mali neuznaných niekoľko gólov. Je to ale frustrujúce, o tom niet pochýb. Myslím, že existujú lepšie spôsoby na posudzovanie týchto situácií,“ cituje slová Taylora Halla sports.yahoo.com. O niečo priamejší bol po zápase lodivod „olejárov“ Todd McLellan: „Ak by to skutočne preverovali, jasne by videli, že Taylor bol natlačený do brankára,“ rozhorčene hovoril.

Podobných situácií v NHL pribúda. Rozhodcovia kopia chyby za chybou a budúcnosť Coach’s Challengeu je tak ohrozená. Ako vnímate túto novinku v zápasoch vy? Svoj názor napíšte do komentáru pod článkom.