Main Content

Nech naša liga dokáže urobiť taký prerod ako reprezentácia

piatok, 26. február 2016 08:52 | Autor: Filip Chudý

Nech naša liga dokáže urobiť taký prerod ako reprezentácia
Nech naša liga dokáže urobiť taký prerod ako reprezentácia | zdroj: © TASR

A je to tu! Po dlhej zimnej prestávke sa opäť o slovo hlási naša najvyššia súťaž. Ešte predtým, ako sa prvýkrát kopne do lopty, poďme sa zamyslieť nad tým, čo ukázala zima a na čo sa môžeme počas jari tešiť.

Komentár Filipa Chudého

Že máme jednu z najdlhších zimných prestávok vôbec, to je všeobecne známe. V tejto sezóne trvala 82 dní, čo je o približne týždeň menej ako v minulosti, pričom v nasledujúcich rokoch má byť ešte kratšia, už teraz vďaka za to! No od posledného zápasu jesene, ktorý sa hral presne na Mikuláša (Slovan – Žilina 2:1), uplynulo už neuveriteľne veľa času, za ktorý sa takmer na všetko, čo na jeseň rezonovalo, vo verejnosti zabudlo.

Zimná prestávka je pre ligistov krásna v tom, že nikto na nich netlačí a na tri mesiace majú relatívny pokoj. Samozrejme, každý by si mal vytvárať na seba tlak aj v tomto hluchom období, inak sa dopredu nepohne.

Táto zima bola pokojnejšia, ako tá minulá, minimálne čo sa týka trénerských zmien. Veď kým pred rokom menila počas zimy trénera až tretina klubov, teraz sa porúčal iba František Šturma, čo bolo správne rozhodnutie Zemplínčanov, no zároveň sa pýta dodať, že aj tak prišlo neskoro.

Ak majú niečo naše kluby spoločné, je to fakt, že prakticky všetky sú po zime spokojné. Tréneri hovorili na predsezónnych tlačových konferenciách vlastne o tom istom. Vyslovovali spokojnosť so samotnou prípravou, chválili podmienky vytvorené klubom, pochvaľovali si silu súperov v prípravných zápasoch a už sa tešia na ligu, v ktorej to chcú rozbaliť. Jediné negatívne reakcie vyslovil asi iba tréner Skalice Štefan Horný, ktorému sa dĺžka zimnej prípravy málila, a to pripomíname, že Záhoráci s ňou začali ako prví.

No my sme radi, že zimná príprava dlhšia nebola, pretože ako praví futbaloví fanúšikovia sme celú zimu čakali na dnešný deň. Najbližších 86 dní budeme všetci spolu vo futbalom vytržení, čiže takmer na deň presne toľko, koľko sme museli nútene držať pôst. No veríme, že sa čakať oplatilo a do posledného kola nás naša najvyššia súťaž poriadne nasýti.

No už prvé jarné kolo môže dať odpoveď na otázku, či to nebude náhodou iba polovičná porcia dramatickosti. Sobotný zápas Trenčín – Slovan môže určite nového majstra, no len za predpokladu, ak vyhrá Trenčín. Preto všetci, ktorým záleží na tom, aby naša liga nebola na jar bez poriadneho boja o titul, chcú zajtra na umelej trenčianskej tráve vidieť víťazstvo hostí. Ak sa tak stane, naša liga dostane poriadny náboj na oboch koncoch tabuľky.

Boj o záchranu totiž sľubuje poriadnu drámu s minimálne tromi mužstvami, pričom za určitých okolností môže hrať o záchranu až tretina mužstiev súťaže, čo by bolo pre atraktivitu ligy tiež veľmi dobré, pretože potom by pomaly v každom jednom zápase o niečo šlo. No a kde o niečo ide, tam sú emócie a potrebné napätie, ktoré futbal potrebuje.  

My prajeme našej súťaži len to, aby po katastrofálnej minulej sezóne, ktorá bola najhoršia v histórii nielen návštevnosťou, pokračoval pozitívny vývoj v jej síce pomalom, ale aj tak napredovaní. No a sami sebe prajeme to, aby nás novinárov prinútili mužstvá Fortuna ligy písať čo najviac pozitívnych článkov. Ak by sa zrodil podobný prerod ako pri reprezentácii, keď sa z toho historicky najhoršieho stalo vo veľmi krátkom čase takmer to najlepšie, to by nás potešilo najviac na futbalovom svete.