Main Content

Kovaľčuk v problémoch. Bude mať otvorené dvere do NHL?

piatok, 26. február 2016 16:00 | Autor: Dávid Lech

Kovaľčuk v problémoch. Bude mať otvorené dvere do NHL?
Kovaľčuk v problémoch. Bude mať otvorené dvere do NHL? | zdroj: © TASR

Ruský kanonier Iľja Kovaľčuk sa v tíme SKA Petrohrad dostal do obrovských problémov. Vedenie klubu ho suspendovalo a jeho hokejová budúcnosť je tak otázna. Pokúsi sa o návrat do NHL?

Pravidlá platia pre všetkých a Kovaľčukovi nepomohlo ani hviezdne meno. 32-ročný krídelník nemá v Petrohrade na ružiach ustlané. Ruský tím, ktorý má v tejto sezóne tie najvyššie ambície, mu odobralo kapitánske „céčko,“ vyradilo ho zo zostavy a dokonca ho vylúčil z tímového tréningu. Vyše 400-gólový strelec v NHL sa tak na ľade pripravuje len individuálne.

Niekdajší hráč Atlanty Thrashers a New Jersey Devils nenastúpi do dvoch domácich duelov SKA v play-off. A svojmu tímu zjavne ani nechýba. Včera Petrohrad zdolal Lokomotiv Jaroslavľ bez väčších problémov 3:0.

Je to koniec Kovaľčukovej éry v Petrohrade? Člen predstavenstva SKA Petrohrad, Alexander Medvedev, krotí vášne: „Dnes som hovoril s Kovaľčukom. Iľja ostáva členom tímu, hoci trénuje individuálne,“ cituje slová bývalého prezidenta KHL web thehockeynews.com.

Podľa informácií sports.yahoo.com Kovaľčuk „opakovane porušoval tréningový režim a mal konflikty s asistentom trénera Vladimirom Fedosovom.

Draftová jednotka roku 2001 síce zbiera túto sezónu takmer bod na zápas, no jej výkonnosť od polovice decembra výrazne klesala.

Po zverejnení tejto informácie sa hneď vyrojili špekulácie o jeho návrate do NHL. Jeho comeback ale nie je taký jednoduchý ako sa zdá. Redaktor Greg Wyshynski zo sports.yahoo.com zhrnul do troch bodov, čo sa musí stať, aby sa Kovaľčuk vrátil za more:

1. Iľja Kovaľčuk sa rozhodol ukončiť aktívnu kariéru v NHL a odísť do KHL. Regule NHL v takomto prípade hovoria jasne. Ak by sa ruský forward chcel vrátiť do najlepšej hokejovej ligy sveta, keďže odišiel dobrovoľne do hokejového dôchodku, na návrat by potreboval súhlas všetkých tridsiatich tímov NHL. Ktorý tím by ale súhlasil s posilnením konkurenta o hráča takého kalibru ako Kovaľčuk?

2. Druhou možnosťou pre Kovaľčuka ako sa dostať do NHL je dať si jeden rok pauzu od hokeja. Ak by jeden celý kalendárny rok presedel mimo hokejových štadiónov, návrat do NHL by mu mohol odklepnúť jeho posledný klub za morom – New Jersey Devils, ktorý by neskôr mohol predať jeho hráčske práva inému klubu.

3. Ako zámorský novinár Igor Eronko poznamenal, návrat Kovaľčuka do NHL je prakticky nemožný. Skôr ako vo svojich 35 rokoch sa do NHL nedostane. Po sezóne 2016/2017 sa ruskému reprezentantovi končí zmluva v Petrohrade, po ukončení kontraktu by si musel ešte rok odsedieť doma a až potom, oficiálne 15. apríla 2018, by sa mohol hlásiť v NHL.

Iľja Kovaľčuk sa tak dostal do veľkých problémov. Jeho návrat do NHL neprichádza v úvahu a v KHL stráca pevnú pôdu pod nohami. Kam sa budú uberať jeho ďalšie športové kroky? Nevedno, no fanúšikom neostáva nič iné len veriť, že hokejový svet nepríde o tohto explozívneho krídelníka svetových kvalít.