Main Content

Prečo už nie je Marián Hossa taký produktívny?

piatok, 26. február 2016 15:43 | Autor: Dávid Lech

Prečo už nie je Marián Hossa taký produktívny?
Prečo už nie je Marián Hossa taký produktívny? | zdroj: © TASR

Najúspešnejší slovenský hokejista histórie, Marián Hossa, má, čo sa produktivity týka, zatiaľ za sebou jednu z najhorších sezón v kariére.

Marián Hossa je výnimočným typom hokejistu, ktorý sa dlhé roky radí medzi najužšiu špičku hráčov NHL. Je silný na puku, dominuje na oboch stranách klziska. Prosto je jedným z najkomplexnejších hokejistov sveta. Neprekvapuje, že ho mnohí jeho priaznivci prezývajú ,,hokejový poloboh.“

V aktuálnom ročníku ale 37-ročný hokejista zrejme neprekročí ani 40-bodovú hranicu, čo nedokázal len dvakrát počas svojej 19-ročnej kariéry v NHL. 30 bodov pozbieral vo svojej nováčikovskej sezóne a 31 bodov v skrátenej sezóne 2012/2013, keď odohral len 40 zápasov.

Z ofenzívnej hviezdy schopnej strieľať 40 gólov za sezónu sa stal jeden z najlepších hráčov na oboch stranách klziska. Obdivuhodná premena. Rodák zo Starej Ľubovne ale v aktuálnej sezóne nedokáže byť pred súperovou bránou taký efektívny ako kedysi.

Úprimne povedané, dlhú dobu sme nevideli tak neefektívneho či lepšie povedané nekonzistentného Hossu. Nezabúdajme ale, že veľa vecí nie je pod jeho kontrolou,“ chicagsky web secondcityhockey.com narážal na nízku, 6,1-percentnú efektivitu streľby trenčianskeho odchovanca.

Jedným z najväčších strašiakov Mariána Hossu sú nepochybne zranenia. V 37 rokoch je telo hokejistu výrazne poznačené predchádzajúcimi boľačkami a krídelník Chicaga Blackhawks si musí dať omnoho väčší pozor na zranenia ako jeho mladší súperi.

Zabúdať netreba ani na fakt, že po výmene Brandona Saada ostala v prvej formácii Chicaga Blackhawks nezaplátaná diera. Po boku Jonathana Toewsa a Mariána Hossu sa často menili spoluhráči, elitnej formácii „jastrabov“ tak chýbala stabilita a spomínaná dvojica útočníkov si musela vždy zvykať na iného spoluhráča. To výrazne ovplyvňuje ich produktivitu počas celého priebehu sez´pny.

 „Sledovanie individuálnej hry Hossu poukazuje na fakt, že jeho výkonnosť sa neznížila, len mu jednoducho chýba šťastie. Hossa je stále schopný stať sa najlepším hráčom zápasu a to aj napriek jeho veku – rovnako ako vo februárovom súboji s Coloradom Avalanche,“ myslí si autor analýzy na stránke secondcityhockey.com.

Marián Hossa by sa po zranení v dolnej časti tela mal vrátiť čoskoro do zostavy Chicaga a nik nepochybuje o tom, že v závere sezóny zaútočí na pokorenie 500-gólovej hranice, na ktorú stráca ešte 4 presné zásahy. Dopomôcť by mu k tomu mal aj príchod staronového spoluhráča Andrewa Ladda, ktorý by mal stabilizovať situáciu v prvej útočnej formácii Chicaga. To by malo dopomôcť k vyššej produktivite  slovenského univerzála i kapitána Jonathana Toewsa - v závere základnej časti a najmä v play-off.