Main Content

Len traja Slováci medzi 500 najdôležitejšími futbalistami sveta

sobota, 27. február 2016 15:12 | Autor: Jakub Mihálik

Len traja Slováci medzi 500 najdôležitejšími futbalistami sveta
Len traja Slováci medzi 500 najdôležitejšími futbalistami sveta | zdroj: © TASR

Najväčšie zastúpenie v zozname má Argentína so štyridsiatimišiestimi hráčmi.

Prestížny futbalový magazín WorldSoccer uverejnil vo svojom najnovšom vydaní zoznam 500 najdôležitejších hráčov v súčasnom svetovom futbale. Magazín vo svojom každoročnom hodnotení posudzuje futbalistov, na základe ich významu v rámci celosvetového futbalu. Tento rok sa v zozname ocitli traja slovenskí futbalisti, Marek Hamšík z SSC Neapol, Martin Škrtel z Liverpoolu a Juraj Kucka z AC Miláno. Práve tvrdý stredopoliar Rossoneri je novým zápisom pri slovenskej vlajke, keďže v minuloročnom vydaní figurovali len dvaja Slováci.

Z hľadiska rozdelenia hráčov podľa reprezentačnej príslušnosti vedie v zozname Argentína so 46 hráčmi, nielen európskych líg, ale aj domácej súťaže, keď až 12 z nich hráva v tejto sezóne argentínsku ligu. Na druhom mieste je Španielsko s 39 hráčmi a na treťom mieste sú spoločne Nemecko a Brazília s 34 zástupcami. 

V rámci našich susedných krajín je na tom najlepšie Rakúsko s 6 hráčmi (Alaba, Arnautovič, Hinteregger, Janko, Junuzovič a Onisiwo), Česká republika a Maďarsko majú po štyroch zástupcoch (Čech, Darida, Dočkal, Kadeřábek – Bode, Dzsudzsak, Kiraly, Nikolic), Poľsko sa môže pochváliť tromi hráčmi (Krychowiak, Lewandowski, Milik), rovnako, ako Ukrajina (Konopľanka, Selezňov, Jarmolenko).

Medzi ligovými súťažiami vedie Premier League (69 zástupcov) pred La Ligou (66) a Bundesligou (56).

Medzi klubmi dominuje FC Barcelona pred Bayernom, Juventusom PSG a Realom Madrid.