Main Content

Nemci uchmatli bod Fínom, Kanada zdolala USA až po nájazdoch

piatok, 6. máj 2011 19:01 | Autor: TASR

Víťazmi košického piatkového popoludňajšieho duelu kvalifikačnej F-skupiny na 75. majstrovstvách sveta sa stali hráči Kanady, ktorí zdolali výber Spojených štátov amerických 4:3 po samostatných nájazdoch. Obaja súperi majú na svojom konte tri zápasy, Kanada má sedem bodov, Američania štyri.

Kanaďania boli od úvodu aktívnejší, no nedokázali využívať ani vyložené šance. V úvodnom dejstve tie najväčšie spálili Skinner a Eberle. Na začiatku druhej tretiny nastrelili Nash a Stewart žŕdku a prišiel zákonitý trest, keď v 25. min prekonal kanadského gólmana Komisarek, ktorého nahodený puk prekvapujúco doplachtil až do bránky Kanady. Na druhej strane vyrovnal o tri minúty neskôr Burns, ale ešte pred druhou sirénou dostal Američanov do vedenia Johnson, ktorý po naskočení z trestnej lavice v úniku nedal Conklinovi šancu - 1:2. V úvode III. tretiny Kanada gólmi Tavaresa a Spezzu otočila, no 52. min Stepan vyrovnal a začínalo sa odznova. Keďže Kanaďania aj napriek prevahe v treťom dejstve už nedokázali streliť gól, muselo sa predlžovať. Rozhodnutie priniesli až samostatné nájazdy, v ktorých mali na hokejkách viac šťastia reprezentanti krajiny javorového listu, keď Conklina prekonali Eberle aj Nash, Reimer v nájazdoch neinkasoval.

Kanada - USA 4:3 po sam. nájazdoch (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 28. Burns (Pietrangelo), 44. Tavares (Stewart, Gragnani), 46. Spezza (Tavares, Burns), rozhodujúci sam. nájazdy Eberle - 25. Komisarek (C. Smith), 34. J. Johnson (Wheeler, Y. Šťastný), 52. Stepan (Wheeler).
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Partanen (Fín.), Piechaczek (Nem.) - Gebauer (ČR), Terho (Fín.), 7485 divákov.

Zostavy:
Kanada: Reimer - Phaneuf, Burns, Schenn, Methot, Gragnani, Pietrangelo, Colaiacovo, Scalzo, Gragnani - R. Nash, Duchene, J. Neal - Eberle, Spezza, E. Kane - Clutterbuck, Zajac, Ladd - Skinner, Tavares, Stewart - Vermette
USA: Conklin - McDonagh, Fowler, C. Wilson, Komisarek, M. Stuart, Fayne, J. Johnson, Shattenkirk - Stepan, C. Smith, Wheeler - Kreider, Palmieri, Shannon - Skille, Y. Šťastný, Stapleton - M. Brown, Porter, Gaustad

Fíni po nájazdoch zdolali Nemecko 5:4

Fínska hokejová reprezentácia zdolala vo svojom úvodnom stretnutí v osemfinálovej E-skupine Nemecko 5:4 po samostatných nájazdoch. Fíni boli v celom zápase oveľa aktívnejší, Nemcov vysoko prevýšili v streľbe na bránku (49:21), napriek tomu v druhej polovici zápasu väčšinou len doťahovali nemecký náskok.

Fíni už po 13 sekundách otvorili skóre, keď prihrávka T. Ruutua pred bránku skončila po jemnom teči nemeckého obrancu Kruegera za chrbtom Endrasa. Hoci Fíni boli aktívnejší (strely na bránku 16:9) do šatní išli oba tímy za nerozhodného stavu 1:1, keď rýchlu nemeckú kontru pri signalizovanom vylúčení jedného z Fínov zužitkoval Rankel.

V druhej tretine Nemci Fínov dokonale zaskočili, keď v rozpätí 64 sekúnd neistého Lassilu prekonali po rýchlych protiútokoch Schütz a Hospelt. Fínov do zápasu vrátili po pekných kombináciách Pesonen a v 39. min pri avizovanom vylúčení nemeckého hráča Immonen, no 57 sekúnd pred druhou sirénou opäť po rýchlej kontre a na milimeter presnej strele cez brániaceho hráča vyhnal P. Reimer z fínskej bránky Lassilu.

V treťom dejstve sa Fínom podarilo so šťastím vyrovnať, keď T. Ruutu zopakoval okamih z úvodu stretnutia a jeho prihrávka od ľavého mantinelu sa opäť od hokejky jedného z nemeckých obrancov odrazila do Endrasovej siete.

V predĺžení sa nerozhodlo a tak si oba tímy už po druhýkrát na šampionáte vyskúšali samostatné nájazdy. Excelentné nájazdy predviedli M. Kouvu a Granlund, no zahanbiť sa nedali ani P. Reimer a Wolf. Vo štvrtej sérii však Reimer nedal a fínsky kapitán Mikko Koivu rozhodol o fínskom triumfe. Za najlepších hráčov stretnutia vyhlásili nemeckého útočníka Andreho Rankela a fínskeho útočníka Janneho Pesonena.

Nemecko - Fínsko 4:5 po sam nájazdoch (1:1, 3:2, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 15. Rankel (Wolf, Hospelt), 27. Schütz (Gogula, Mauer), 28. Hospelt (Lavallee, Goc), 40. P. Reimer (Braun, Müller) - 1. T. Ruutu (M. Koivu, Lepistö), 32. Pesonen (Granlund, Puistola), 39. Immonen (Pesonen, Niskala), 55. T. Ruutu (Pesonen, Lepistö), rozhodujúci sam nájazd M. Koivu

Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Reiber (Švajč.) - Carlson (Kan.), Valach (SR), 9 255 divákov.

Zostavy:


Nemecko: Endras - Krueger, Dietrich, Holzer, Braun, Lavallee, Hördler, Goc - Wolf, Hospelt, Rankel - Greilinger, Ullmann, Müller - Tripp, Schütz, Gogulla - P. Reimer, Barta, Kink - Mauer
Fínsko: Lassila (40. Vehanen) - Lepistö, Salmela, Niskala, Välivaara, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - Aaltonen, M. Koivu, T. Ruutu - Lahti, N. Kapanen, Komarov- Granlund, Immonen, Pesonen - Pyörälä, Nokelainen, Pihlström