Main Content

V Edmontone veľký výpredaj draftových jednotiek. Kto opustí Albertu?

nedeľa, 28. február 2016 16:41 | Autor: Dávid Lech

V Edmontone veľký výpredaj draftových jednotiek. Kto opustí Albertu?
V Edmontone veľký výpredaj draftových jednotiek. Kto opustí Albertu? | zdroj: © TASR

Edmonton Oilers len nedávno podľa očakávaní ohlásil, že pred prestupovou uzávierkou bude tímom, ktorý bude predávať. Celok už opustili Justin Schultz a Teddy Purcell, čo bolo viac-menej isté. V ďalších výmenách „olejárov“ tak pôjde o veľmi veľké mená.

Generálny manažér Peter Chiarelli zavítal z Bostonu Bruins do Edmontonu Oilers, aby naučil mladých hráčov z Alberty víťaziť. Potenciál v tíme „olejárov“ je obrovský, no výsledky sa zatiaľ nedostavili a aj tento rok Edmonton patrí medzi najhoršie celky NHL.

Chiarelli sa v minulosti nebál veľkých a prekvapujúcich trejdov. Do Dallasu Stars z Bostonu poslal kanoniera Tylera Seguina, do Toronta Maple Leafs pre zmenu vymenil Phila Kessela. A teraz nastal čas na ďalší prekvapivý ťah.

V kádri má pretlak talentu. Draftové jednotky Connora McDavida, Taylora Halla, Ryana Nugenta-Hopkinsa, Naila Jakupova a taktiež výnimočne talentovaného Nemca Leona Draisaitla či šikovného Jordana Eberleho. Niekto bude musieť z kola von.

Situáciu v klube jasne pomenoval pre thescore.com najproduktívnejší hráč tímu Taylor Hall, okrem iného jednotka draftu 2010: „Odísť môžem ja, odísť môže Jordan Eberle, odísť môže Ryan Nugent-Hopkins. Neviem, čo sa stane, ale faktom ostáva, že nikto okrem Connora McDavida nehral dostatočne dobre na to, aby si udržal miesto v tíme,“ ostro kritizoval výkonnosť svojho tímu.

Taylor Hall je dlhodobo jedným z najlepších hráčov klubu, ktorý zatiaľ nedokáže naplniť svoj obrovský potenciál. Zo „zelenáča“ sa postupom rokov vyprofiloval jeden z ťahúňov tímu a nikoho by neprekvapilo, ak by sa práve jemu prišilo na dres kapitánske „céčko.“ „Každý počul niečo o tom, že by sa v Edmontone mohlo triasť jadro kádra. Faktom je, že nie sme tam, kde by sme chceli byť. Ak by sme boli bližšie k play-off, nemyslím si, že by Chiarelli hovoril o výmenách. Je to všetko preto, lebo nehráme tak ako by sme mali. Nemyslím si, že niekto je mimo prestupovej hry a v bezpečí,“ uzavrel 24-ročný Kanaďan, ktorý si po príchode Connora McDavida do tímu vzal generačný talent „do parády“ a jeho bydlisko sa stalo útočiskom mladej 19-ročnej hviezdičky.

Po tom, čo celok opustili Justin Schultz (Pittsburgh Penguins) a Teddy Purcell (Florida Panthers), dôjsť by malo aj na tie najhviezdnejšie mená. Dlhodobo sa špekuluje o odchode Rusa Naila Jakupova. Draftová jednotka z roku 2012 podáva nepresvedčivé výkony a podľa webu hngn.com by to mal byť práve on, kto opustí organizáciu Oilers. „Čo fanúšikovia Oilers nechcú počuť je to, že Jakupov má talent otočiť vývoj svojej kariéry, no je takmer isté, že sa to nestane v Edmontone. Zmena prostredia je najlepším riešením pre Jakupova i samotný Edmonton, ktorý má niekoľko ďalších mladých forwardov,“ píše hngn.com.

Ďalším hráčom, ktorý je v organizácii Oilers tak trochu nadbytočným je center Ryan Nugent-Hopkins. Ten sa stal akýmsi druhým Jordanom Staalom, ktorý v minulosti v Pittsburghu Penguins hral až tretie husle za Sidneym Crosbym a Jevgenijom Malkinom až kým neprišla jeho výmena do Caroliny Hurricanes. Edmonton zjavne ráta s dvojicou Connor McDavid – Leon Draisaitl. Preto výmena draftovej jednotky z roku 2011 dáva veľký zmysel. Zároveň ide o jedného z najžiadanejších hráčov kanadského celku.

Albertu by mohol opustiť aj krídelník Jordan Eberle, ktorý si uvedomuje situáciu ohľadom hráčov na prestupovom trhu: „Môžete hrať veľmi dobre a vaša hodnota stúpa. Alebo hráte veľmi zle a klub sa vás snaží zbaviť. Neexistuje nič ako to zmeniť. Len hrať najlepšie ako dokážete a čakať, čo sa stane,sports.yahoo.com cituje slová 25-ročného krídelníka Oilers draftovaného v roku 2008 z 22. priečky.

Ako vidí situáciu samotný generálny manažér Peter Chiarelli? Ten dal jasne najavo, že je rozhodnutý urobiť zmeny v kádri. „Použil som túto sezónu na vyhodnotenie situácie v tíme. Viem presne, čo je potrebné urobiť. Nie som spokojný. Potrebujeme zmeny. Sme predajcami pred pondelkovou prestupovou uzávierkou, no zároveň si myslím, že väčšie rozhodnutia prídu až v lete,“ citovala slová 51-ročného Kanaďana stránka sports.yahoo.com.

Peter Chiarelli je veľmi inteligentným generálnym manažérom, ktorý si uvedomuje, aké tromfy má vo svojich rukách. Tento rok navyše bude mať k dispozícii opäť vysoký výber v drafte. Ak sa mu podarí vybrať tie správne zmeny v kádri Edmontonu, už v budúcej sezóne sa budú môcť fanúšikovia Oilers tešiť na konkurencieschopný tím s vyhliadkami na zisk Stanley Cupu. Potenciál totiž tomuto celku rozhodne nechýba.