Main Content

Výborná správa pre ligu: Slovan vyhral v Trenčíne a boj o titul sa otvoril

pondelok, 29. február 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Výborná správa pre ligu: Slovan vyhral v Trenčíne a boj o titul sa otvoril
Výborná správa pre ligu: Slovan vyhral v Trenčíne a boj o titul sa otvoril | zdroj: © TASR

Začala sa jarná časť Fortuna ligy, pričom hneď v prvom jarnom kole sa mohol skončiť boj o titul, no nestalo sa tak, práve naopak. Slovan zaslúžene vyhral v Trenčíne a výrazne sa prihlásil do boja o titul.

Komentár Filipa Chudého

Hneď prvé kolo jarnej časti snáď nemohlo pre Fortuna ligu ako celok dopadnúť lepšie. Zdramatizovali sa totiž všetky tri hlavné ťaháky, čiže boj o titul, pohárové priečky a tiež záchranu. A hoci na každom štadióne sa hral dôležitý zápas, drvivú väčšinu pozornosti právom na seba strhol šláger jari. V Trenčíne sa totiž na 99 percent mohlo rozhodnúť o novom majstrovi. No stal sa presný opak, čo potešilo všetkých futbalových priaznivcov, teda takmer všetkých.

Slovan vyhral úplne zaslúžene, pretože celý zápas sa hralo presne tak, ako chcel. Domáci držali loptu na kopačkách síce dve tretiny stretnutia, ale opäť sa ukázalo, že držanie lopty je zrejme tá najzbytočnejšia štatistika. Veď na čo vám je lopta, keď neviete, čo s ňou máte spraviť, resp. v tomto prípade kadiaľ s ňou prejsť. Belasí boli totiž tak kompaktní, že by cez nich v sobotu neprešiel ani Smer spolu s SaS do parlamentu.  

A nie je to žiadna náhoda, pretože pod novým cyperským trénerom sa v tomto smere zlepšovali už aj počas jesennej časti. V zimnej príprave sa posunuli ešte vyššie, veď napríklad udržali na nule aj Razgrad, no a dovolíme si povedať, že budú ešte lepší, keď sa zohrajú s mužstvom aj noví hráči. No ešte tak ďaleko nie sú v organizovanej hre smerom dopredu, preto sa môže stať, že sa budú trochu trápiť na postavenú obranu, no možno nie, to ukáže až jar.

Trenčín podľa očakávania hral aj naďalej svoju hru, vďaka ktorej má najlepšiu ofenzívu v lige. Veď sa strelecky nepresadil v tejto sezóne iba v dvoch ligových zápasoch, no vždy to bolo proti Slovanu, ktorý má pre zmenu najlepšiu obranu v súťaži. Tá trenčianska stála v sobotu na hlinených nohách, no tiež treba povedať, že hrali proti nej najlepší ofenzívni hráči v súťaži, v iných stretnutiach nečelí hráčom takého formátu. Ak preto v sobotu na strane Trenčína niečo prekvapilo, potom to bolo to, že hostia niektorých hráčov dokázali úplne vymazať. Bero sa síce dostal do dvoch šancí, ale v druhom polčase si ani nepípol. Rabiu, mozog domácich, bol umne vypojený z hry. Ako tak z opôr obstál iba Van Kessel, ale ani ten nedokázal nič zásadné vymyslieť, podobne, ako každý jeho spoluhráč.

To opory Slovana zabrali naplno. Z Muchu vyžarovala absolútna istota, Saláta neprehral snáď osobný súboj, Vittek prihral na dva góly, Priskin okrem gólu odviedol množstvo práce, no a Milinkovič nielen zabával svojimi kúskami tribúny, ale aj sa doslova šmýkal po zadku a hádzal do striel. K tomu sa pridali aj ďalší. Kubík na jeseň nedal gól ani do prázdnej brány, teraz ukážkovo otvoril skóre a mohli by sme menovať všetkých.

V niektorých správach sa síce hovorí, že Slovanu pomohli k víťazstvu v Trenčíne výrazne zimné posily, ale to nie je ani polovičná pravda. Vec sa má totiž tak, že hrali proti sebe prakticky nezmenené zostavy z jesene, žiadne výrazné zmeny ešte nenastali. Slovanu to nakupovanie mohlo v prvom zápase pomôcť skôr iba nepriamo, keďže ostatní hráči zacítili vyššiu konkurenciu a snažia sa udržať v zostave, ale tak to má byť. Každé mužstvo, ktoré chce byť úspešné, musí mať široký káder plný kvalitných hráčov.

No tí v Slovane ešte budú musieť zabrať, pretože hlavným favoritom na titul je stále Trenčín, na čom sobotný duel nič nezmenil. AS sa dokonca ani nemusí pozerať na výsledky belasých. Stačí mu vyhrať 12 zo zostávajúcich 13 zápasov a titul obháji. No tiež je možné to, že zajtra to už platiť nebude. Trenčín totiž cestuje do Žiliny, pričom ak nechce, aby sa dostal do problémov, ktorým ponúkne titul aj Slovanu, tak potom musí bezpodmienečne vyhrať. No a my sme len radi, že nastala takáto situácia, pretože keby bol teraz rozdiel medzi prvým a druhým desať bodov, ligová jar by nebola ani zďaleka taká zaujímavá, ako bude teraz.