Main Content

Len dva tímy zvládli majstrovskú skúšku. Konečne zábavný ManUtd?

pondelok, 29. február 2016 12:26 | Autor: Jakub Mihálik

Len dva tímy zvládli majstrovskú skúšku. Konečne zábavný ManUtd?
Len dva tímy zvládli majstrovskú skúšku. Konečne zábavný ManUtd? | zdroj: © TASR

Majstrovský súboj, boj van Gaala o priazeň fanúšikov i finále Ligového pohára. Pozreli sme sa na najzaujímavejšie momenty futbalového víkendu v Anglicku.

Stĺpček Jakuba Mihálika

Leicester vie vyhrávať aj „škaredo“

Líšky zvládli ďalší test. Doteraz sa hovorilo, že zverencom Ranieriho je „ľahko“ vyhrávať proti favoritom, ktorí búšia do ich obrany a potom ich smrtonosným brejkom poraziť. Problémy mali prísť, keď Leicester narazí ako favorit na titul na slabšie tímy. Proti Norwichu mala leicesterská kosa naraziť na kameň. Hosťujúci tím úpenlivo bránil a čakal na rýchle výpady, čím dal Leicesteru pocítiť ich vlastnú medicínu. Tím nezvyknutý dobýjať súperovu obranu sa vysporiadal aj s 59 percentným držaním lopty, ktoré nie je pre jeho štýl typické a gólom z absolútneho záveru zápasu dokázal úlohu favorita potvrdiť. The Foxes zbúrali navyše aj mýtus o tom, že po prehre s Arsenalom to pôjde s tímom už len dolu vodou. Vďaka dvojtýždňovému voľnu, ktoré si „zabezpečili“ vypadnutím z domácich pohárov, sa dokázali na zápas skoncentrovať a uspieť v ďalšom majstrovskom teste. Už vás presvedčili?

Prehra, ktorá bude stáť Arsenal titul?

Podobnému majstrovskému testu čelili aj Gunners. Arsenal to totiž dlhodobo na Manchester United na Old Trafforde nevie, a tak mal tento súboj odhaliť, či sú zverenci Arsena Wengera schopní prekročiť v tejto sezóne svoj tieň minulosti a potvrdiť, že to s útokom na titul myslia vážne. Nestalo sa a na rozdiel od Leicesteru, ale aj Tottenhamu, ktorý takisto svoju skúšku zvládol, keď otočil nervózny duel so Swansea, Arsenal neuspel. Thierry Henry dokonca vyhlásil, že ich výkon nebol hodný majstrovských ambicií. Do konca sezóny ostáva ešte 11 zápasov, teda dostatok času na to, aby sa Arsenal predsa len dostal na čelo tabuľky, no touto prehrou si skomplikovali situáciu, keď na Leicester, ktorý už nebude figurovať v žiadnej inej súťaži, strácajú 5 bodov. V programe čakajú Gunners zápasy s Tottenhamom, Manchestrom City či Evertonom a ak chcú v súbojoch so silnými súpermi uspieť, budú musieť ukázať diametrálne odlišné odhodlanie od toho, ktoé predviedli na Old Trafforde. „Bláznivá“ sezóna Premier League dáva Arsenalu jedinečnú možnosť po dlhých rokoch opäť získať domáci titul a bolo by trestuhodné ho práve v tejto sezóne nezískať.

Konečne zábavný Manchester?

Hoci van Gaalove výsledky v tejto sezóne neboli až tak zlé, keďže je prakticky počas celého ročníka v boji o Ligu majstrov, niečo tomu chýbalo. Fanúšikovia sa sťažovali na bezkrvný výkon Red Devils, podporený emócie neprejavujúcim van Gaalom. Zápas proti Arsenalu to zmenil. United hrali živelnejšie, hlavne zásluhou svojich mladých pušiek v útoku a pridal sa aj van Gaal, ktorý svojim teatrálnym pádom baví v týchto dňoch internet. Vo štvrtok hovoril Holanďan pred súbojom s Midjyllandom o tom, že potrebuje, aby jeho hráči boli na futbal „nadržaní“. Tento týždeň to potvrdili v dvoch zápasoch a ak v tom budú pokračovať, fanúšikovia sa môžu tešiť na zaujímavé vyvrcholenie. Konečne.

Kloppa čaká ešte veľa práce, Pellegrini svoju splnil

Mohlo to  byť z pohľadu Jurgena Kloppa. Hneď vo svojej prvej sezóne, dokonca nekompletnej, a po tom, čo sa Liverpoolu neveľmi darilo, mohol siahnuť na svoju prvú trofej. Stačilo poraziť Manchester City, ktorý, predsa len, má svoje tohtosezónne ambície postavené niekde inde. Chýbalo málo, ale nevydarený penaltový rozstrel do istej miery symbolizuje celý súčasný Liverpool. Kvalita tam je, ale treba ešte veľa práce na to, aby mohli siahať na trofeje aj pravidelnejšie. Pozitívom je, že Klopp sa tejto práce nebojí, ba naopak, a to je dostatočnou zárukou pre fanúšikov Liverpool na to, aby sa mohli na ďalšie sezóny svojho klubu tešiť.

Do ďalších sezón, naopak, už svoj tím nepovedie Manuel Pellegrini, a tak sa preňho momentálne ráta len to, čo dosiahne tu a teraz.  Ziskom Ligového pohára splnil svoju základnú úlohu, pridal tak do vitríny Citizens už tretiu trofej za tri sezóny, ktoré na Etihad Stadium strávil a aj keby už vo zvyšných súťažiach, v ktorých ešte jeho tím účinkuje, neuspel, bude sa musieť na jeho pôsobenie pozerať ako na úspešné.