Main Content

Katar chce vyhrať MS 2022. Robí pre to viac, než si myslíte

streda, 2. marec 2016 14:00 | Autor: Martin Gregor

Katar chce vyhrať MS 2022. Robí pre to viac, než si myslíte
Katar chce vyhrať MS 2022. Robí pre to viac, než si myslíte | zdroj: © TASR

Keď sú peniaze, dá sa všetko. Naznačilo to už druhé miesto Kataru na MS v hádzanej v roku 2015 a to by vraj mal byť len slabý odvar toho, čo sa chystá na MS 2022 vo futbale, ktoré bude hostiť táto krajina.

Katar je v rebríčku FIFA na 112. mieste a staviť si na to, že vyhrá majstrovstvá sveta vo futbale by bolo prinajmenšom rovnakým šialenstvom, ako si „podať“ na triumf Leicesteru v Premier League. Katar rovnako ako nečakaný líder anglickej ligy má však väčšie šance na úspech, než si myslíte.

200 miliard dolárov. Toľko peňazí je ochotný tento malý, ale zato veľmi bohatý štát, investovať do rozvoja futbalu v nasledujúcich rokoch s jednoznačným cieľom – mať na MS 2022 k dispozícii reprezentačný tím schopný bojovať o titul majstra sveta.

Prvé kroky sa už podnikli. Okrem toho, že do krajiny mieri množstvo profesionálnych trénerov z Európy, skauti miestnej futbalovej federácie zaraďujú do databázy všetkých futbalistov nad 11 rokov, podrobne ich mapujú a tých šikovných umiestňujú do akadémii.

Do najväčšej z nich - Aspire Academy – zaradili už 240 najtalentovanejších mladíkov. Tí tu nepretržite bývajú, chodia do školy a samozrejme trénujú. Séfom akadémie je bývalý hráč Realu Madrid Ivan Bravo a na „exkurzii” v nej už boli aj futbalové osobnosti ako Manuel Neuer, Iker Casillas, či Maradona.

,





Aby mali hráči z akadémii možnosť konfrontovať sa s európskym futbalom, Katar kúpil druholigový belgický klub Eupen, v ktorom pôsobí už 6 hráčov s katarským pasom. Taktiež jednajú o predaji so španielskym klubom Deportivo Leonesa a ako určite viete vlastnia aj jeden z najlepších tímov sveta Paris St.Germain. Nebude prekvapením, ak prvý väčší talent z Kataru dostane príležitosť práve v tomto klube.