Main Content

Anglické veľkokluby možno opustia Ligu majstrov!

streda, 2. marec 2016 14:46 | Autor: Martin Gregor

Anglické veľkokluby možno opustia Ligu majstrov!
Anglické veľkokluby možno opustia Ligu majstrov! | zdroj: © TASR

Prísne tajné stretnutie o Superlige odhalené: Šéfovia Manchestru United, Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu a Manchester City hovorili o tom, že opustia Ligu Majstrov. Tak znie šokujúci titulok britského plátku The Sun.

Predstavitelia piatich najväčších anglických klubov absolvovali tajné stretnutie týkajúce sa založenia novej superligy. Šéfovia Manchestru United, Manchestru City, Chelsea, Arsenalu a Liverpoolu sa v utorok stretli v londýnskom hoteli Park Lane s americkým miliardárom Stephenom Rossom, ktorý je autorom celej myšlienky.

Že kluby aktivitu Stephena Rossa neberú na ľahkú váhu a jeho nápad založiť novú Superligu berú s plnou vážnosťou podčiarkujú mená, ktoré sa stretnutia zúčastnili. Nechýbali na ňom Ed Wooward z Manchestru United, Bruce Buck z Chelsea, Ivan Gazidis z Arsenalu, Ferran Soriano od Citizens a Ivan Ayre z Liverpoolu. Vo všetkých piatich prípadoch ide o mužov, ktorí patria do najvyššieho vedenia svojich klubov.

Plán Rossa, ktorý okrem iného vlastní aj klub NFL Miami Dolphins, je jednoduchý – vytvoriť superligu, do ktorej by sa kluby nemuseli kvalifikovať – bola by určená výhradne pre futbalovú smotánku. Liga by zarábala najmä z vysielacích práv. Liverpool a Chelsea by tak nemuseli mať podobné starosti ako dnes – ani ich zhoršená výkonnosť by neznamenala, že by sa mali obávať o účasť medzi elitou.

Výsledok rokovaní samozrejme nie je známy, nakoľko išlo o tajné stretnutie, o ktorom sa verejnosť nikdy nemala dozvedieť. Novinári ho však odhalili a ich fotografie spred hotela naznačujú, že predstavitelia klubov odchádzali zo stretnutia v dobrej nálade. Dá sa očakávať, že Ross okrem anglických klubov oslovil, alebo plánuje osloviť, aj ďalšie veľkokluby z Európy.

Celú myšlienku neberú s nadšením predstavitelia FIFA a UEFA. Nový prezident FIFA Gianni Infantino nemá voči tomuto nápadu porozumenie. ,,Jedna superliga už existuje a je ňou Liga majstrov,“ komentuje rázne.

Rossa zároveň určite nepotešil názor prezidenta FC Barcelona Josepa Mariu Bartomeua. Podľa neho na zakladanie takejto súťaže nie je dôvod. A Superliga bez Barcelony by Superligou nebola, všakže.