Main Content

Prestupový blog: Ako posilniť Real, aby sa vyrovnal Barcelone?

štvrtok, 3. marec 2016 14:42 | Autor: Jakub Mihálik

Prestupový blog: Ako posilniť Real, aby sa vyrovnal Barcelone?
Prestupový blog: Ako posilniť Real, aby sa vyrovnal Barcelone? | zdroj: © TASR

V týchto dňoch, viac ako inokedy, sa hovorí o miernej kríze v šatni Realu Madrid, ktorá by mala vyvrcholiť zemetrasením v kádri Los Blancos. Ako správne posilniť Real, aby sa mohol porovnávať s odvekým rivalom?

Blog Jakuba Mihálika

Cristiano Ronaldo to povedal nahlas, hoci zrejme nechcel. Svojim vyjadrením o tom, že jeho spoluhráči nedosahujú dostatočnú úroveň, odštartoval vlnu špekulácií o odchodoch a najmä príchodoch futbalových hviezd do kádru Realu Madrid.

Tomu, či mal Ronaldo do istej miery pravdu, som sa venoval už na inom mieste, je zbytočné o tom polemizovať. Jedno je však isté. V predošlých siedmich sezónach Real Madrid vyhral ligu len raz! Barcelona päťkrát a má našliapnuté aj na šiesty titul za osem rokov. To sa prirodzene fanúšikom kráľovského veľkoklubu nemôže pozdávať a aby ich súčasný prezident uspokojil (najmä s výhľadom na blížiace sa prezidentské voľby), musia prísť výrazné zmeny. 

Španielsky denník Sport prišiel v stredu s informáciou, že v lete sa Real chystá rozlúčiť až s desiatkou súčasných opôr tímu. Okrem Cristiana Ronalda a Sergia Ramosa, ktorí vraj klub opustia na základe vlastnej žiadosti, sa táto špekulácia má týkať Isca, o ktorého je záujem v Anglicku, Pepeho, Toniho Kroosa, Casemira, Jesého, Álvara Arbelou, Danila a Jamesa Rodriguéza.

Či už k týmto odchodom príde, alebo nie, je zrejmé, že k tomu, aby Real mohol v lige súperiť s FC Barcelona, ktorá je momentálne najmä vďaka trojici Messi – Suárez – Neymar na čele La Ligy, aj menoslovu favoritov Ligy majstrov, potrebuje káder posilniť. 

Predpokladom na výrazné pohyby v kádri Realu je, že sa klubu podarí oddialiť zákaz prestupov, ktorý mu hrozí po rozhodnutí FIFA. Keďže sa to v minulosti podarilo aj práve Barcelone, dá sa očakávať, že leta 2016 sa zákaz ešte nedotkne. V ňom však bude musieť Florentino Pérez svoju peňaženku poriadne prevetrať. 

Ak sa Real v tejto sezóne môže na niečo spoľahnúť, tak je to post brankára. Keylor Navas Real podržal niekoľkokrát a nebyť jeho stabilnej výkonnosti, Real by zrejme strácal na čelo ešte výraznejšie. V uplynulých mesiacoch sa síce neustále špekuluje o príchode Davida De Geu z Manchestru United, topánka však Real na tomto poste netlačí.

Viac musí Real riešiť hráčov pred ním. Ak by aj Sergio Ramos či Pepe neodišli, post stredného obrancu je dlhodobo v Reale zanedbávaný a s výnimkou Raphaela Varanea Real nemá dostatočné dlhodobé riešenie. 

Stopérov svetových kvalít, ktorí by dokázali pozdvihnúť madridskú obranu nie je veľa. Ponúka sa Marquinhos, ktorý v PSG nie je spokojný s hracím priestorom. Real by jeho angažovaním vyriešil aj problem univerzálnosti svojich obrancov, ktorá trochu Los Blancos trápi. Marquinhos totiž môže hrať aj na kraji obrany, a dokonca rovnako kvalitne.

Veľkým nedostatkom zostavy Merengues je absencia ortodoxného ľavého obrancu, ktorý by zaskočil Marcela v časoch, keď Brazílčan nemôže. Jeho spolupráca s Ronaldom na ľavej strane madridskej formácie je jednou z najsilnejších stránok Realu, no v zápasoch, v ktorých nenastupuje, je ľavá strana naopak výraznou slabinou. Jedným z riešení by bolo angažovanie mladého obrancu Valencie, Josého Gayu, o ktorého Real javí záujem už dlhší čas, a ktorý patrí medzi najtalentovanejších obrancov súčasnosti.

Ďalším nedostatkom Realu je stred poľa. V ňom síce nastupuje kvalitná dvojica Modrič – Kroos, no Madridu chýba, nazvime to, fyzická prítomnosť na tejto pozícii. S výnimkou Casemira nemá Real hráča, ktorý je “odchovaný” na defenzíve. Ak by Real angažoval jedného z dvojice Paul Pogba – Marco Verratti, získal by univerzála zálohy, ktorý dokáže rovnako dobre brániť, ako rozvíjať útočné akcie. V prípade Pogbu by získali aj fyzickú prevahu, napríklad v porovnaní s onou Barcelonou. O Francúza síce majú záujem mnohé ďalšie veľkokluby, na čele práve s Blaugranes, no osoba Zinedina Zidana, ako aj jeho napojenie na Juventus Turín, by mohli zohrať veľkú úlohu. Pogba je v súčasnosti jednou z najobletovanejších hviezd a práve podobný nákup Real potrebuje, preto by som sa nebál označiť ho ako prioritu, o ktorú by sa Pérez mal pokúšať. 

Barcelona je v súčasnosti oslavovaná najmä kvôli útočnému trojzáprahu MSN a práve v útoku Real pravidelne loví tie najväčšie hviezdy, aby opäť dokumentoval svoje galácticos zloženie. Ako posilniť útok, aby sa vyrovnal MSN? Je zrejmé, že Pérezovým novým mužom číslo 1 má byť Gareth Bale. Walešan je galáctico nákupom, ktorý si sám Pérez zvolil (Ronalda “zdedil”). Balea teda môžeme očakávať aj v novom projekte Realu, otázne je však, čo so zvyškom BBC tria. 

Podľa môjho názoru je Karim Benzema dostatočne kvalitný útočník na to, aby aj naďalej hájil farby Realu. Objavujú sa síce špekulácie o tom, že jeho “upgradeom” by mal byť Robert Lewandowski, no zastávam názor, že Benzema nie je o nič horší útočník. Spolu so Suarezom a Ibrahimovićom patria medzi TOP 5 stredných útočníkov súčasnosti a líšia sa len v charakteristikách, pričom Benzema plní viac tímovejšie úlohy, zatiaľ, čo Lewandowski je vyslovene koncový hráč skvelého súkolia Bayernu (preto dáva viac gólov ako Benzema). Real však určite potrebuje stredného útočníka, no na doplnenie, nie nahradenie Benzemu. Momentálne je totiž jediným stredným útočníkom práve on. Žeby Real využil parvo na odkúpenie Alvara Moratu, ktorému sa darí v Juventuse?

Ťažiskovým otáznikom je, čo s Ronaldom. Ostane v Reale alebo odíde? Chce odísť alebo ho k tomu “prinútia”? Tak, či onak, Real niečo s ľavou stranou svojho útočného trojzáprahu musí robiť. Ronaldo s pribúdajúcim vekom totiž stráca na výbušnosti a čoraz viac sa sťahuje do stredu útoku. Aj preto musí v tejto sezóne plniť úlohu akéhosi falošného krídla Isco. Či už s Ronaldom, alebo bez, aj na tomto poste Real musí priviesť posilu. Najviac sa špekuluje o Edenovi Hazardovi, ktorý má taktiež byť naklonený tomuto prestupu, keďže ho láka spolupráca so Zidanom. Treba si však uvedomiť, čo sa v Reale od tejto pozície vyžaduje – najmä góly. A práve to je najväčšia slabina Edena Hazarda, ktorého túto sezónu, viac ako inokedy, za gólové suchoty v Anglicku kritizujú. 

Ale kto, ak nie on? Angel Di María do rovnakej rieky asi dvakrát nevstúpi, Sergio Aguero je údajne šťastný so Citizens a pred príchodom Guardiolu zrejme neodíde, Neymara sa presvedčiť nepodarí a viac prvotriednych hviezd už asi nenájdeme.  Ale čo tak dať príležitosť “dorastajúcej” hviezde? V takom prípade by možno ani Ronaldo nemusel odísť okamžite. Súčasnú generáciu hráčov s hviezdnym potenciálom vedie Paulo Dybala. O toho majú síce záujem v Barcelone a samotný Argentínčan by si zrejme rád zahral s Messim, no aj on musí zvážiť reálnosť svojho barcelonského pôsobenia. Popri MSN, Turanovi či Iniestovi by si jednoducho nezahral tak často, ako by sa v jeho veku patrilo. V Reale by zrejme dostal viac času a Real by získal univerzálneho útočníka, ktorý si udržiava už druhú sezónu takmer jeden “kanadský” bod na zápas, a to v tak defenzívnej lige, akou je Serie A. Ďalšou možnosťou je ponúknuť priestor na rozvoj Borjovi Mayoralovi, hráčovi z domácej liahne, ktorý sa ukazuje veľmi slušne. No nevedno, či tínedžer bude schopný v tak mladom veku ťahať Real gólovo i herne. 

Ako špekuluje denník Sport, v Reale nie sú spokojní s herným prínosom tvorcov hry, Jamesa a Isca. Ak by naozaj v lete odišli, aj na tomto poste by Merengues museli nájsť vhodnú posilu. Hráč s dostatočnou gólovou produkciou, ktorý má však hlavne výbornú prihrávku a je dirigentom ofenzívy? Nový Ozil? Ako prvé mi napadá jedno meno – Hakan Calhanoglu. 

Real Madrid čaká zložité obdobie, v ktorom čelí hrozbe zákazov prestupov, no zároveň potrebuje prestavať káder tak, aby dokázal súperiť o domáce trofeje. Nech už káder bude vyzerať akokoľvek, isté je, že Los Blancos čaká ďalšia vzrušujúca éra, plná hviezdnych futbalistov. 

A ako by mala vyzerať zostava nových Galácticos podľa vás?