Main Content

Ohrozenie Svetového pohára v Jasnej? Zatiaľ nie je dôvod na paniku

piatok, 4. marec 2016 15:05 | Autor: TASR

Ohrozenie Svetového pohára v Jasnej? Zatiaľ nie je dôvod na paniku
Ohrozenie Svetového pohára v Jasnej? Zatiaľ nie je dôvod na paniku | zdroj: © TASR

Jasná 4. marca (TASR) - Jasná je pripravená. V piatok organizátori finišovali s prípravami na víkendové podujatie Svetového pohára v slovenskom stredisku, kam sa prestížny seriál vracia po tridsiatich rokoch.

Situáciu komplikovalo iba počasie, počas predpoludňajšieho tréningu obrovského slalomu pokryla zjazdovku hustá hmla.

"Všetko zatiaľ prebieha štandardne. Ako vždy niečo na poslednú chvíľu sem-tam vybehne, ale nie je to žiadny zásadný problém. Situáciu trochu komplikuje iba hmla, ale v sobotu má prísť vietor a ten by ju mohol rozfúkať," povedal pre TASR šéf organizačného výboru Jasná 2016 Bohuš Hlavatý. Ten pozorne dohliadal a koordinoval prácu aj v cieľovom priestore, kde vyrástla tribúna na sedenie i na státie a cez víkend sa tam zmestí 6000 divákov.

Samotná trať je vo veľmi dobrom stave, preteky tak môže v krajnom prípade ohroziť iba počasie. To môže ovplyvniť najmä sobotňajší obrovský slalom. "Ak by bola opäť hmla, prvým variantom je znížený štart. Druhým variantom je, že sa obrovský slalom presunie na pondelok. Ale nemyslím si, že k takej situácii príde. Slalom by sa zrušil iba vtedy, ak by bola trať nespôsobilá, u nás ale všetky testy ukázali, že spôsobilá je. Takže slalom v nedeľu je naozaj veľmi málo ohrozený," vysvetlil Hlavatý.

V piatok panoval v Jasnej čulý ruch. Na trati, v cieľovom priestore i v ubytovacích zariadeniach pre účastníkov pracovalo spolu približne 600 ľudí. Generálny sekretár organizačného výboru Martin Kupčo jr. mal na sebe pri koordinácii aj lyžiarsku výstroj: "Trať je v poriadku, tam už nemáme veľa čo robiť. Trochu nás hnevá hmla. Uvidíme ako to bude v sobotu pred obrovským slalomom. Sú časti trate, kde je vidno lepšie a kde horšie. Máme pripravenú aj alternatívu rezervného štartu, posunul by sa nižšie asi o 70-80 výškových metrov. Ale urobíme všetko pre to, aby preteky boli. Čo sa týka nedeľňajšieho slalomu, tam by malo byť všetko v poriadku. Počasiu nerozkážeme, no myslím si, že zo strany organizačného výboru je to zvládnuteľné."

Trať obrovského slalomu si v piatok predpoludním vyskúšali aj dve Slovenky, ktoré budú na štarte - Petra Vlhová a Barbara Kantorová. Vlhovej pri nie príliš ideálnych podmienkach stačila aj jedna jazda. "V sobotu bude mojim hlavným cieľom dostať sa do elitnej tridsiatky, hoci budeme mať vysoké štartové číslo," načrtla ambície Vlhová. Prvé kolo obrovského slalomu je v sobotu na programe o 10.30, druhé kolo o 13.30 h.