Main Content

Mak má právo nadávať na rozhodcu, preto by nemal dostať žiaden trest

sobota, 5. marec 2016 08:54 | Autor: Filip Chudý

Mak má právo nadávať na rozhodcu, preto by nemal dostať žiaden trest
Mak má právo nadávať na rozhodcu, preto by nemal dostať žiaden trest | zdroj: © TASR

Slovenský reprezentačný krídelník Róbert Mak dostal po známom škandalóznom zápase veľký priestor snáď vo všetkých médiách na Slovensku a v Grécku. Bez servítky povedal svoj názor. Za to nemôže dostať trest, naopak, skôr pochvalu.

Komentár Filipa Chudého

V prvom semifinálovom stretnutí Gréckeho pohára sa diali veci, ktoré sú asi väčšine známe. Pred koncom zápasu unikol Mak hosťujúcej obrane, obhodil si brankára, ktorý ho evidentne zasiahol a náš reprezentant padol na zem. No rozhodca nenariadil pokutový kop, nechal pokračovať v hre. To vyvolalo šarvátku hráčov, pričom poriadne frustrovaný Mak dostal onedlho červenú kartu za to, že si odpľul pred rozhodcom. Išiel sa mu za ňu „poďakovať,“ no ten jeho ruku neprijal, tak mu ju Mak nanútil. A keď odchádzal do šatne, vtrhli na trávnik fanúšikovia a zápas bol predčasne ukončený. Na ďalší deň zavesil Mak na svoju oficiálnu stránku vyznanie, v ktorom na rovinu povedal, čo si myslí.

Veľa ľuďom sa jeho výroky páčili, hoci sa hneď našlo nemálo takých, čo sa pýtali, že aký trest dostane. Nuž, podľa nás, by nemal dostať žiaden trest, pretože len vyslovil svoj názor. Maximálne si len mohol odpustiť niektoré priamejšie vyjadrenia na rozhodcu, ak by to totiž trochu zaobalil, hoci každému by bolo jasné, čo myslel, potom by ho nikto nemohol za nič napadnúť, hoci by sa snažili. No aj tak dávame klobúk dolu za to, k čomu sa Róbert Mak odhodlal.

Povedať absolútne na rovinu, čo si myslíte, pričom vaše slová idú proti zabehnutému prúdu, ktorý sa vám niekto snaží posúvať pod nos, dnes tak často nevidieť, v športe obzvlášť. Väčšinou vidíte len zabehané frázy, ktoré minimálne 90 percent ľudí opakuje ako papagáj. Niekto niečo povie (napíše) a ovečky sa chytajú svojho pastiera, pričom im je úplne jedno, že ich vodí dookola a nezmyselne. A kvôli takýmto prípadom nemusíme ísť ani do Grécka.

Nebudeme sa vyjadrovať k futbalovej situácii v tejto krajine, keďže nemáme nasledovaný každý jeden zápas tamojšej ligy, ako máme na Slovensku. No keďže podrobne monitorujeme aj situáciu okolo všetkých našich futbalistov v zahraničí, dobre vieme, že Róbert Mak mal tému „Olympiakos“ už trochu dlhšie v zuboch, len teraz proste vybuchol na maximum, pričom aj sám priznal, že tak ešte vytočený nebol.

Nevieme, akú to bude mať dohru v jeho prípade, no grécke ministerstvo športu už zrušilo celý tohtoročný Grécky pohár, čo môže mať zaujímavú dohru aj na FIFA, keďže tá trestá politické zásahy do futbalu. No späť k Makovi. Síce zrejme nejaký trest dostane, ale ak bude exemplárny, potom si Gréci pekne pošpinia svoju demokraciu, ktorou sa chválili už dávno pred naším letopočtom. Náš reprezentant povedal iba to, čo si myslí väčšina ľudí, len sa to bála povedať.

Nás len môže tešiť, že Róbert Mak ukázal okrem skvelého futbalového umenia aj odvahu mimo trávnika, pretože tá je často oveľa ťažšie dosiahnuteľná. A hoci gréckemu futbalu to pomôže iba vtedy, keď bude chcieť pomoc, samotný Mak si určite pomohol. Pretože iba skutočná osobnosť dokáže otvorene povedať svoj názor, hoci dobre vie, že ten veľa ľudí doslova naštve, pretože nie všetci Makovi za jeho slová tlieskali v stoji.