Main Content

Koho by si mal Slovan udržať v kádri a koho chcú fanúšikovia?

sobota, 5. marec 2016 13:11 | Autor: Martin Gregor

Koho by si mal Slovan udržať v kádri a koho chcú fanúšikovia?
Koho by si mal Slovan udržať v kádri a koho chcú fanúšikovia? | zdroj: © TASR

Vedenie Slovana Bratislava čaká neľahká úloha – generálny manažér klubu Maroš Krajčí a spol. musia poskladať na novú sezónu KHL minimálne také silné mužstvo, aké mali v sezóne 2015/2016. O viacero opôr tímu sa zaujíma konkurencia, ktorá môže neraz hráčom poskytnúť lukratívnejšie zmluvy.

Prioritou pre Slovan by malo byť udržanie prvej formácie. Lukáš Kašpar (47 bodov), Marek Viedenský (23), Václav Nedorost (24) a obrancovia Cam Barker (40) s Tomášom Kundrátkom (11 bodov v 16 zápasoch) vytvorili v závere základnej časti päticu, ktorú pohodlne možno označiť za elitnú aj v rámci celej súťaže. Strata akéhokoľvek hráča z tohto zoznamu by bola pre Slovan veľmi citeľná. Zároveň vzhľadom na finančné možnosti klubu by bolo ťažké takého hráča nahradiť.

Obrovský záujem bude o Cama Barkera. Ten bol najproduktívnejším obrancom základnej časti KHL a je jasné, že sa ho pokúsia získať bohaté ruské kluby (v hre je vraj aj NHL). Slovan nebude schopný ich ponuky vyrovnať a Kanaďan sa jednoducho bude musieť rozhodnúť, či mu viac vyhovuje pohodlný život v metropole Slovenska, alebo uprednostní viac peňazí. Nepochybne bude záujem aj o Čecha Lukáša Kašpara, ktorý bol zas suverénne najproduktívnejším útočníkom.

Zo Slovákov sú pre zahraničné kluby najatraktívnejší Marek Viedenský (23b) a Andrej Šťastný (22b). Prvý menovaný sa predral zo štvrtého útoku až na centra elitnej formácie. Šťastný mal zas skvelý záver základnej časti, keď skóroval v šiestich zápasoch v rade. Od oboch sa očakáva v budúcej sezóne ešte väčší bodový prídel. Oporami by mali byť nielen v Slovane, ale aj slovenskej reprezentácii. Je možné, že záujem iných klubov vzbudia aj na blížiacich sa majstrovstvách sveta.

Brankárska dvojica by mala zostať

Barry Brust nie je o nič menej dôležitou súčasťou tímu ako Cam Barker či Lukáš Kašpar. Kanadský brankár svojou rozohrávkou síce neraz zvýšil tlak trénerovi Milošovi Řihovi, no aj on veľmi dobre vie, že Brust svojim spôsobom hry zamedzuje tlaku súpera a výrazne uľahčuje situáciu obrancom. Michael Garnett, hoci toho odchytal omnoho menej, bol tiež oporou, no vzhľadom na jeho skúsenosti a kvality je nepravdepodobné, že by sa aj v budúcej sezóne zmieril s pozíciou dvojky. Odchod jedného z dvojice Brust – Garnett je veľmi reálny.

Stratou by pre Slovan bol aj odchod slovinskej dvojcie Rok Tičar (31b) - Žiga Jeglič (25b). V kanadskom bodovaní tímu skončili na tretej a štvrtej priečke. V závere sezóny si výborne sadli s Andrejom Šťastým. Kým sme spomínali rastúcu gólovú potenciu Šťastného, treba zdôrazniť, že oni boli jeho dvornými nahrávačmi.

Ak by sa Slovanu podarilo udržať pokope prvé dva útoky, urobil by veľký krok vpred smerom k úspešnej budúcej sezóne.

Koho chcú fanúšikovia?

Vo veľkej ankete stránky takurcitee.sk, do ktorej sa zapojilo vyše 2500 hlasujúcich, naznačili fanúšikovia belasých, koho zotrvanie v klube si želajú a komu by najradšej dali zbohom.

Drvivá väčšina si praje, aby v Bratislave zostali obaja kanadskí brankári. Za zotrvanie Barryho Brusta hlasovalo až 96%. Rovnakú dôveru má u nich aj obranca Cam Barker. Sympatie fanúšikov belasých si rozhodne získal aj Tomáš Kundrátek (91%), Mislav Rosandič (79%) a Michal Sersen (82%). Spokojnosť panovala aj s Tomášom Starostom (75%), Patrikom Lužom (67%) a Ivanom Švárnym (62%). Už menej nadšení boli z výkonov Vladimíra Mihálika – až 80% si želá jeho odchod.

Spomedzi útočníkov sa teší z najväčšej dôvery fanúšikov Marek Viedenský. Za jeho zotrvanie v tíme hlasovalo až 97,5% ľudí. Nad 90% hlasov dostali aj Žiga Jeglič, Lukáš Kašpar, Václav Nedorost, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Tomáš Surový a Rok Tičar. Naopak odchod z klubu si želá viac než polovica hlasujúcich u Milana Bartoviča, Michela Miklíka, Samuela Petráša, Radovana Puliša, Juraja Šišku, Dávida Skokana a Mareka Tvrdoňa