Main Content

Analýza MS v hokeji: Slovensko - Fínsko

sobota, 7. máj 2011 16:56 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza MS v hokeji: Slovensko - Fínsko
Analýza MS v hokeji: Slovensko - Fínsko | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Už dnes večer sa dozvieme, či budú naši hokejisti v poslednom pondelkovom dueli s Dánskom hrať len o česť, alebo ešte bude žiť šanca na postup medzi najlepšiu osmičku svetového šampionátu. Fíni majú aktuálne 5 bodov, naši 0 a preto ich musíme zdolať v riadnom hracom čase. S postupom nám potom musia pomôcť aj Rusi, ktorí si v poslednom zápase skupiny E zmerajú sily práve s reprezentáciou “Suomi“.

Z tábora našich

Naši chlapci sa v zápasoch snažia, bojujú, strieľajú (snáď s výnimkou včerajšieho zápasu), no stále  nemajú potrebný kúsok šťastia, ktorý by im pomohol v emotívnych záveroch, keď pri power-play zvierame nášho protivníka. Veď posúďte sami, v dueloch s Nemcami, Rusmi ale aj v tom včerajšom s Čechmi naši hokejisti dostali góly, ktoré boli z kategórie kurióznych, alebo šťastných. Naopak naše góly sú maximálne upracované a je ich málo. Aj tento fakt spôsobil, že sme sa ocitli v situácii, keď už postup nemáme vo vlastných rukách. Nie je to ale nesplniteľná úloha. V stretnutiach proti Fínsku a Dánsku musíme získať plný počet bodov a Rusko musí poraziť Fínsko, stačí aj po predĺžení. Dostali sme sa do ťažkej situácie, no kým šanca žije treba sa o ňu hrdo pobiť. Veď ako sa vraví nádej umiera posledná a šťastie stojí pri pripravených.

Z tábora súpera

Fíni sa v zápase s Nemeckom poriadne natrápili a zvíťazili až po samostatných nájazdoch 5-4. Nemuseli však získať ani bod, no darilo sa im to, čo našej reprezentácií výrazne chýba - strieľať šťastné góly. Nemcov s „buldočou“ povahou dokázali zdolať aj vďaka vlastnému gólu, gólu hlavičkou, nehovoriac o kurióznom odraze od zadnej konštrukcie bránky, po ktorom padol vyrovnávajúci zásah na 4-4. Tri góly tohto druhu to je dosť na celý turnaj, možno aj pre všetky mužstva dokopy. Fíni ich dali v priebehu troch tretín. Čo k tomu dodať? Snáď len to, že teraz by sa im to mohlo vypomstiť.

Suomi majú v osemfinálovej skupine na svojom konte päť bodov, ale stále nemajú istú účasť vo štvrťfinále, ktoré im môžu vyfúknuť práve naši chlapci. Náš tím si musí dať pozor hlavne na trio Koivu, Immonen a Ruutu, ktoré dokáže zamotať hlavu každému protivníkovi. Dúfajme, že kormidelník fínskej reprezentácie Juka Jalonen bude mať po zápase so Slovenskom poriadne zamotanú hlavu. Suomi vedia o tom, že sa im chceme pomstiť za nešťastný súboj o 3. miesto na olympiáde vo Vancouveri. Nebolo by veru krajšej pomsty ako im na poslednú chvíľu ukradnúť štvrťfinále...

Mali by ste vedieť

V bránke Slovenska sa po piaty krát v rade objaví Jaroslav Halák. Ohlasy z tábora fanúšikov už nie sú na Halákovu adresu také pozitívne, ako pred šampionátom, či po základnej skupine. Nesmieme si nahovárať, že Halák chytá v pohode. Proti Čechom sa dlho zdalo, že má svoj deň no na jeho vrub možno pripísať podiel pri oboch inkasovaných góloch v záverečnej tretine. Jaroslav stále nepredviedol svoj olympijský výkon, či formu z playoff minuloročnej NHL. Treba veriť, že tie najlepšie zákroky si odložil práve na dnes.

V našom útoku nastanú vynútene zmeny. Nebudeme môcť počítať s Lubošom Bartečkom, ktorý sa v stretnutí so západnými susedmi zranil. Otázny je aj Ladislav Nagy Ten si včera nepríjemne porezal tvár pri náraze o ochranné plexisklo. O jeho štarte sa rozhodne až tesne pred zápasom. Viac priestoru na ľade dostane krídelnik Štefan Ružička a center Martin Cibák.

Slováci nepredviedli proti Čechom dobrý výkon. Hrali príliš ustráchane a Česi ich po väčšinu zápasu nepustili do výraznejšieho tlaku. Naša prehra bola zaslúžená, o tom bez debát. Dnes je však iný deň, čaká nás iný súper. Chalanom by mohol pomôcť fakt, že v podstate môžeme hrať uvoľnene. Znie to trochu kuriózne, ale väčší tlak môže byť na Fínoch. Tí majú zradný 5-bodový náskok, no podvedome vedia, do akých problémov by sa mohli dostať, keby s nami prehrali. My už môžeme len získať, stratiť sa viac ani nedá. Okrem toho neveríme, že by Fíni mohli mať v ďalšom stretnutí po sebe také veľké šťastie. Tento krát by malo stáť na našej strane, no treba ho privolať kvalitným výkonom.  

Ako tipovať

Aj "vďaka" našim nepresvedčivým výkonom sa kurz na víťazstvo Slovenska pohybuje okolo hodnoty 2,50. Nemôžeme ho prehliadať a keďže sme praví Slováci stále veríme v menší zázrak. Smoly už bolo naozaj dosť, aj šťastia na hokejkách Fínov. Hoci sa mnohým zdá, že naši chlapci na to jednoducho nemajú dlhá sezóna ukázala, že viacero hráčov z jadra nášho mužstva má stále na oveľa viac ako doteraz predviedli. Pavol Demitra nebol len náhodou najlepším hráčom playoff KHL, Marián Hossa nie je len náhodou jeden z najúznavanejšich hráčov v NHL, Marián Gáborík nie je len náhodou jeden z najnebezpečnejších kanonierov za veľkou mlákou. Jaro Halák tiež nie len hocijaký brankár v NHL, ktorý je zvyknutý inkasovať tri a viac gólov v každom zápase. Ani jednemu z tejto štvorice nevyšli doterajšie zápasy na MS. No raz sa to musí zlomiť. Už to možno nebude stačiť na postup do štvrťfinále, no bojovať o to, aby sme dokázali svetu, že hokej stále vieme hráť má svoj zmysel. Tip na naše víťazstvo je nepochybne riskantný, no nám za to stojí.

Náš tip: Víťazstvo Slovenska [ kurz 2,50 ]