Main Content

Dacjuk pomohol krajanovi v hokejovom vývoji. Čoskoro to možno oľutuje

streda, 9. marec 2016 13:00 | Autor: Dávid Lech

Dacjuk pomohol krajanovi v hokejovom vývoji. Čoskoro to možno oľutuje
Dacjuk pomohol krajanovi v hokejovom vývoji. Čoskoro to možno oľutuje | zdroj: © TASR

Rus Jevgenij Kuznecov prežíva v NHL prelomový ročník. Je produktívnejší ako jeho krajan Alex Ovečkin, či skvelý Nicklas Bäckström a radí sa medzi najlepších hráčov aktuálnej sezóny. Čo stojí za jeho výrazným zlepšením? Dôvodov je viacero.

V roku 2010 bol Jevgenij Kuznecov draftovaný organizáciou Washingtonu Capitals v prvom kole z celkovej 26. pozície. Do NHL sa ale nijak výrazne nehrnul. V rodnej krajine zotrval ešte ďalšie štyri roky a k tímu sa pripojil až v skrátenej sezóne 2013/2014 poznačenej výlukou.

V prvej sezóne stihol odohrať sedemnásť duelov so ziskom 9 bodov, vlani v 80 zápasoch pozbieral 37 kanadských bodov. V aktuálnom ročníku ale bodovo explodoval a v 66 súbojoch si na konto pripísal 67 kanadských bodov.

23-ročný rodák z Čeľjabinsku si dlho nevedel navyknúť na herný štýl v zámorí: „Ak ste v KHL v mojom tíme nahodili puk, tak tréner bol schopný vás posadiť na lavičku a do konca zápasu vás nenechal hrať. Prvých desať zápasov v NHL som tomu vôbec nerozumel. Dokonca aj Ovie. Videl som ako nahadzuje puky. Pozeral som sa na neho štýlom: Čože?... Bol som zmätený,“ cituje web nhl.cz ruského forwarda.

Teraz je však všetko inak. Kuznecov zbiera bod na zápas, je piatym najproduktívnejším hráčom ligy a s 31 „pluskami“ vedie ligovú štatistiku +/-. Niet divu, že sa dostal do nominácie Ruska pre Svetový pohár 2016, kde by mal patriť medzi najväčšie hviezdy výberu. „Znamená to pre mňa veľa. Hokej je v mojej krajine náboženstvom. Keď som vyrastal, bol to jediný šport. Každý deň: korčuľovanie, korčuľovanie, korčuľovanie... Tréning, tréning, tréning.

Práve to je ten zrejme jeden z dôvodov, prečo korčuliarsky vyniká nad drvivým množstvom protihráčov. Okrem iného ale za jeho výkonnostným obrodením stojí ešte jedna postava. Ak by niekto očakával, že je to Alexander Ovečkin, tak by sa mýlil. Paradoxne, ide o protihráča Jevgenija Kuznecova, Pavla Dacjuka z Detroitu Red Wings.

Mladý Rus sa totiž prezentuje veľmi podobným herným štýlom ako jeden z najtechnickejších hráčov súčasnosti. Raz kouča „Caps“ Barryho Trotza v Detroite oslovil samotný „Pasha,“ ktorý sa pýtal na svojho krajana Kuznecova. Lodivod z hlavného mesta USA neváhal a svojmu zverencovi dohodol s výnimočným technikom stretnutie. „Kuznecov má extrémne vysoké hokejové IQ. Rád sleduje video. Všíma si veci, ktoré si ostatní nevšimnú. Previedol do svojej hry všetko, čo mu Pavel Dacjuk poradil,nhl.cz cituje lodivoda Washingtonu, ktorý si nevedel vynachváliť Kuznecovovu spoluprácu s 37-ročný Rusom.

Hráč Detroitu Red Wings radil svojmu krajanovi predovšetkým ohľadom hernej adaptácie na NHL a čo-to mu hovoril aj o vedení puku na užšom klzisku. Zjavne mu to pomohlo. Z ruského mladíka sa stal rozdielový hráč. „V NHL je trochu prehliadaný, pretože Ovie a Backy sú top ligové hviezdy. Jeho korčuliarske schopnosti vyzerajú tak jednoduché ako u Sergeja Fjodorova. Hlavu má vždy hore. Nepotrebuje pozerať na puk. Je ako basketbalista so skvelými driblérskymi schopnosťami. Na ľade zvláda všetko,“ vystrúhal obrovskú poklonu svojmu spoluhráčovi obranca Brooks Orpik.

Jevgenij Kuznecov navyše výrazne vylepšil svoju angličtinu, ktorá bola dlho jeho najväčším postrachom. Vďaka tomu si lepšie rozumie aj s koučom Trotzom a nič mu tak nebráni v tom, aby sa pomaly zaradil medzi najväčšie hviezdy najlepšej hokejovej ligy sveta.

Vďačiť za to môže predovšetkým spomínanému Dacjukovi. Krátko pred play-off ale hrozí, že Detroit Red Wings môže vo vyraďovacej časti naraziť práve na rozbehnutý Washington Capitals. Ak „Caps“ zvíťazia, nik nepochybuje o tom, že jedným z hlavných režisérov postupu Washingtonu bude práve Jevgenij Kuznecov. A za tohto predpokladu by si zrejme Dacjuk svoje rady Kuznecovovi určite aspoň trochu vyčítal...