Main Content

Pred rokom vyrovnaní, dnes Trenčín bližšie k titulu a Žilina najhorším mužstvom jari

streda, 9. marec 2016 08:59 | Autor: Filip Chudý

Pred rokom vyrovnaní, dnes Trenčín bližšie k titulu a Žilina najhorším mužstvom jari
Pred rokom vyrovnaní, dnes Trenčín bližšie k titulu a Žilina najhorším mužstvom jari | zdroj: © TASR

Včera sa odohral duel dvoch dominantných mužstiev z minulej sezóny, pričom je zaujímavé, že sa na deň presne stretli aj pred rokom. No odvtedy sa časy výrazne zmenili, hoci iba z pohľadu Žiliny.

Komentár Filipa Chudého

Dnes sa uzavrie zápasom Slovan – Michalovce druhá tretina tohto ročníka Fortuna ligy. Ešte včera sa v dohrávanom šlágri stretol úradujúci majster s vicemajstrom. V minulej sezóne zviedli zaujímavý súboj o titul, ale v tejto sú ich pozície úplne iné. Kým Trenčín sa udržal na vydobytých pozíciách, Žilina je aktuálne najhorším mužstvom jari, veď ako jediná ešte nezískala ani bod, všetci ostatní minimálne dva.

Zrodila sa zaujímavá zhoda okolností, keďže na MDŽ si tieto dva kluby merali sily pod Dubňom aj pred rokom, tiež v rámci 21. kola. Vtedy to bol priamy súboj o titul, pričom ak by vyhrala Žilina, ešte aj teraz si dovolíme povedať, že by získala titul. Išla by totiž do šesťbodového trháku a hlavne by získala psychologickú výhodu. No Holúbek vtedy v 81. minúte využil na dvakrát pokutový kop, čím zachránil aspoň remízu 1:1, čo bol jeden z rozhodujúcich momentov na trenčianskej ceste za titulom.

Ak by vtedy niekto povedal, že za najbližší rok získa Trenčín o neuveriteľných 29 ligových bodov viac ako Žilina, minimálne by mu nikto neveril, lenže to sa stalo realitou. Kým takto pred rokom mali Žilinčania na Trenčanov trojbodový náskok, dnes majú v tabuľke 21-bodovú stratu. A je tu veľký predpoklad, že sa bodový rozdiel medzi nimi do konca tohto ročníka ešte zväčší, no už teraz je to markantné.

Prečo takýto rozdiel medzi ešte pred rokom vyrovnanými mužstvami nastal, bolo viditeľné aj včera. Základné zostavy oboch mužstiev sa síce za jeden rok prekopali približne rovnako, no kým Trenčín dokázal hráčov nahradiť, Žilina nie.

Žilinčania síce hrajú pekne, ale čo z toho, keď dostávajú jednoduché góly po vlastných chybách. Prvý a tretí gól proti AS padli ako cez kopirák, katastrofálne rozohrávky súperovi presne na kopačku (od Hučka a Bénesa) a k tomu v strede obrany pre súpera vystretý červený koberec až do brány. Druhý zas padol po prehratom osobnom súboji, hoci Špalekovi nemožno veľa vyčítať, keďže on nie je pravý obranca. Skôr by stálo za úvahu, prečo Žilina nemá hráčov do defenzívy. Predanie Škriniara bolo v poriadku, taká ponuka sa neodmieta, ale dobrovoľné zbavenie sa Piačeka bola obrovská chyba.

Trenčín sa za ten rok tiež trochu zmenil, ale k lepšiemu. Má viac sebavedomia, čo sa ukázalo aj v Žiline. Síce nehral úplne optimálne, keď ho Žilina v niektorých fázach herne prevyšovala, ale snáď ani v jednej sekunde hostia nezapochybovali o zisku troch bodov. Hrali účelne a účel splnili. V obrane síce problém majú, ale v našej lige to veľa mužstiev potrestať nedokáže. Slovan a Žilina im síce dali na jar po dva góly, ale ďalšie kluby to dokážu napodobniť iba so šťastím. Preto ak si Trenčania udržia gólový priemer, body by strácať nemali, čím ani obhajobu titulu. Včera k nej urobili veľký krok.