Main Content

5 vecí, ktoré nám ukázal zápas Realu proti AS Rím

streda, 9. marec 2016 17:03 | Autor: Jakub Mihálik

5 vecí, ktoré nám ukázal zápas Realu proti AS Rím
5 vecí, ktoré nám ukázal zápas Realu proti AS Rím | zdroj: © TASR

Real Madrid síce neprežíva najlepšiu sezónu, no na konci to môže byť práve tento klub, kto sa bude smiať naposledy.

Podobné nasadenie Real potrebuje

Počas celej sezóny Real pôsobí akosi letargicky. Napriek tomu, že dokázal bezproblémovo prejsť základnou skupinou Ligy majstrov a v La Lige sa mu podarilo uštedriť súperom niekoľko debaklov, nevideli sme ich v nejakom extra nasadení. Včerajší zápas proti AS Rím však bol iný. Ronaldo na hrote šiel svojim spoluhráčom vzorom, tentokrát nie slovami, ale svojim nasadením. Tak často v šprinte pri defenzívnej činnosti a pressingu súpera v tejto sezóne ešte nebol. Vyhecoval tak aj Jamesa, ktorý bol včera celkom iným hráčom ako v predchádzajúcich mesiacoch a postupne aj celý tím. Real takéto nasadenie musí udržať do konca sezóny, nielen kvôli výsledkom, ale aj kvôli fanúšikom, ktorých si potrebuje po sérií bučaní udobriť.

Aj fanúšikovia Realu vedia oceniť legendu 

Často sa hovorí o tom, že fanúšikovia Merengues sú “najhorší” na svete. Že svoj tím nepodržia, keď potrebuje, že sú obrovsky nároční a že neocenia ani tú najvyššiu kvalitu. Keď však včera na ihrisko vstupoval Francesco Totti, hráč súpera a zároveň futbalista, ktorý v minulosti niekoľkokrát dal záujmu Realu košom, dostalo sa mu standing ovation. Po Ronaldinhovi a Iniestovi je to ďalší hráč súpera, ktorého dokázali oceniť. Už len, aby oceňovali aj svoje hviezdy.

Napriek zlyhaniam, sezóna Realu nie je stratená

Sezóna Realu je zlá. Trapas v Copa del Rey, strácanie bodov v domácej súťaži, výmena trénerov, otázna morálka hráčov, výmena trénerov, bučanie divákov. Včera si však mohli fanúšikovia Los Blancos uvedomiť, že od totálneho prepadáku k výnimočnej sezóne je len malý krok. V tomto prípade túto tenkú hranicu tvorí 5 zápasov, ktoré musia Merengues úspešne absolvovať, ak chcú pomýšľať na triumf v Lige majstrov. Dvojzápasy vo štvrťfinále, v semifinále a jeden zápas finále. V dlhodobej súťaži, akou je La Lige na Barcelonu momentálne nestačia, no turnajový spôsob môže Realu vyhovovať. A ak sa stanú najlepším tímom starého kontinentu, nikto si o pár rokov ani len nespomenie na to, ako obrovsky zložitá bola táto sezóna pre kráľovský veľkoklub.

Slabinou naďalej defenzíva 

“Musíme zlepšiť našu mentalitu a zakončovanie,” povedal po zápase Zinedine Zidane. Problémom však nebolo až tak zakončovanie, ako deravá obrana. Nebyť neschopnosti Salaha, Džeka či ďalších, Rimania mohli výrazne znepríjemniť madridskú odvetu a Real by sa veľmi rýchlo dostal pod tlak. Takto mohli hrať v pohode a čakať na príležitosť na potvrdenie postupu. Avšak, ak v ďalších fázach narazia na útočníkov Barcelony, Bayernu a ďalších, veľmi rýchlo môžu inkasovať. Ofenzíva nie je až taký problém. Real zatiaľ nastrieľal najviac gólov v Lige majstrov, no nebyť jedného muža, defenzíva by trpela oveľa viac. 

Keylor Navas je hviezda

Keď som na konci roka zaradil Kostaričana na prvé miesto rebríčka najlepších brankárov, stretlo sa toto rozhodnutie s nevôľou časti futbalových fanúšikov. Keylor Navas však aj vo včerajšom zápase proti Rimanom potvrdil, že obrovskú zásluhu na tom, že sa v tejto sezóne drží aspoň tak, ako sa drží, má práve on. Je výborný na nohách, neuveriteľne rýchlo vie vypomôcť menej spoľahlivým obrancom, veľmi dobre sa pohybuje, nielen na čiare, ale aj v šestnástke, znamenite vykrýva strelecký priestor súperovým útočníkom, má skvelý reflex. On, Modrič a Ronaldove góly sú zatiaľ hlavným dôvodom, prečo Real môže pomýšľať na zisk trofeje pre víťaza Ligy majstrov.