Main Content

Cieľ Nitry v play-off? Jednoznačne titul!

štvrtok, 10. marec 2016 14:05 | Autor: TASR

Cieľ Nitry v play-off? Jednoznačne titul!
Cieľ Nitry v play-off? Jednoznačne titul! | zdroj: © TASR

Nitra 10. marca (TASR) – Hokejisti HK Nitra si pred tohtoročnou play off kladú rovnaký cieľ ako v posledných dvoch ročníkoch - zisk premiérového titulu.

"Corgoni" sa tretíkrát za sebou umiestnili na druhom mieste základnej časti slovenskej extraligy a vo štvrťfinálovej sérii si zmerajú sily so siedmou Žilinou.

Podobne ako v minulej sezóne, tak aj v tej aktuálnej sa stretli so svojím štvrťfinálovým súperom v rámci posledného kola základnej časti, keď vyhrali pod Dubňom 2:0. Práve vďaka tomuto triumfu im v 1. kole vyraďovačky vyšiel práve tím žilinských "vlkov". Z pohľadu vzájomných zápasov v ZČ vyznieva bilancia v prospech tímu spod Zobora. Nitrania zvíťazili v štyroch prípadoch, Žilinčania sa radovali dvakrát. "Šošoni" pritom dokázali už raz v Nitre aréne vyhrať, konkrétne v stretnutí 9. kola zvíťazili 2:1.

Čísla pred začiatkom série vyznievajú v prospech tímu trénera Antonína Stavjaňu, nitrianske družstvo dalo o 43 gólov viac ako to žilinské (160:117), v obrane dostalo o 9 menej (129:138). "Zdravotne sme všetci v poriadku. Žilina má svoj špecifický štýl, majú výbornú defenzívu, podporenú skvelým brankárom. V útoku majú niekoľko šikovných hráčov," zhodnotil štvrťfinálového súpera nitriansky kormidelník.

Po základnej časti ich už čakajú zápasy, v ktorých sú zaváhania neakceptovateľné. Štvrťfinálová séria sa začne prvými zápasmi v piatok 11. a v sobotu 12. marca v meste pod Zoborom. "Sme vo výhodnejšom postavení a začíname doma. Odkedy som v Nitre, tak sme vždy hrali doma dobre. Samozrejme, nie všetky zápasy doma dokážeme vyhrať, ale hráči sa v tejto atmosfére cítia výborne a podávajú vždy lepšie výkony ako vonku," povedal pre TASR Stavjaňa.

V útočných radoch sa "corgoni" spoliehajú na Radoslava Macíka, Mareka Slováka, Davida Lalibertého či Juraja Štefanku. "Každý očakáva, že vyhráme. Stále však hovorím, že papierové predpoklady v play off nie sú dôležité, pretože môže vyhrať hocikto s hocikým. V podstate nám začína nová súťaž. Vieme, čo môžeme od Žiliny očakávať, musíme si plniť hlavne úlohy a hrať rozumne. Vieme o čo hráme, chceme vyhrať a rovnako naši fanúšikovia," vyjadril sa pred sériou skúsený Štefanka. Oslabením môže byť absencia odchovanca Jozefa Stümpela, ktorý si to po osobných nezhodách s trénerom Stavjaňom namieril do konkurenčného Trenčína.

V obrannej línii je jasnou jednotkou Američan Milam Jameson, najproduktívnejší bek celej Tipsport Ligy. Svoje kvality majú aj Peter König, Branislav Mezei alebo talentovaný Filip Kuzma. "Play off je nová súťaž, ideme od nuly, preto výsledky základnej časti veľmi v play off nerozhodujú. Očakávame, že budú húževnatí a nepredajú kožu lacno. Ak budeme hrať tak, ako vieme, tak verím tomu, že by sme to mali zvládnuť," myslí si Kuzma.

Pozitívne sa javí aj ďalší legionár v drese Nitry, kanadský obrana Justin Baker, ktorý prišiel do tímu vo februári. V bielo-modrom drese nastúpil v siedmich prípadoch, s bilanciou dva góly a dve asistencie. Oporou v bránke je Michal Valent, líder v počte víťazných zápasov medzi brankármi (26) a druhý najlepší v percentuálnej úspešnosti zákrokov (93,14%). Chrbát mu kryje skúsený 36-ročný Vlastimil Lakosil, ktorý sa už štvrtýkrát vrátil obliekať dres Nitry.

Štvrťfinálová séria sa začne úvodným stretnutím v piatok 11. marca na ľade Nitry, do Žiliny sa presunie 15. marca.