Main Content

Martin má menšiu výhodu, myslí si Bicek. Košice skromne, no s jasným cieľom

štvrtok, 10. marec 2016 14:05 | Autor: TASR

Martin má menšiu výhodu, myslí si Bicek. Košice skromne, no s jasným cieľom
Martin má menšiu výhodu, myslí si Bicek. Košice skromne, no s jasným cieľom | zdroj: © TASR

Košice 9. marca (TASR) - V pozícii jednoznačného favorita série vstúpia hokejisti HC Košice do štvrťfinále play off Tipsport Ligy proti MHC Martin.

V zápasoch proti ôsmemu tímu základnej časti chcú zverenci Rostislava Čadu potvrdiť majstrovské ambície. Výhodou košického tímu môže byť dlhodobá herná pohoda.

Košickí hokejisti si prvenstvo v základnej časti zabezpečili dve kolá pred jej koncom a bolo jasné, že vo štvrťfinálovej sérii sa stretnú s ôsmym tímom. Práve otázka, kto to bude, bola zodpovedaná až v "hodine dvanástej."Čierny Peter napokon zostal Piešťancom, ktorí si zahrajú baráž a do play off sa dostali Martinčania. "Výhodu majú najmä v tom, že ich nedávne zápasy boli akoby play off. Zvládli to a opadla z nich nervozita," uviedol pre TASR košický útočník Jiří Bicek a na margo hokejistov Martina ďalej poznamenal: "Sezónu určite už teraz hodnotia kladne, keďže sa dostali do play off. Na nás je stále tlak a musíme sa s ním vyrovnať. Martinčania majú viacero hráčov, ktorí toho už dosť odohrali. Našou výhodou naopak môže byť to, že prvé dva zápasy máme na domácom ľade," dodal Bicek.

Po rozpačitých výsledkoch v úvode základnej časti boli "oceliari" suverénni. Príchod Rostislava Čadu tímu mimoriadne prospel a Košičania pod vedením staronového trénera prehrali iba sedem zápasov. "Mužstvo sa na play off pripravovalo prakticky počas celej sezóny. Nedá sa povedať, že ideme hrať úplne inak ako v základnej časti. U nás je latka stále daná tak, že sa od nás v každom zápase očakávali víťazstvá. Ani v play off to nebude inak. Teraz sa však zmažú všetky tabuľkové rozdiely. Sme však favorit a podľa toho sa budeme musieť správať na ľade," uvedomuje si Bicek pozíciu svojho tímu.

Vzájomné zápasy Košíc a Martina, ale aj výrazný bodový rozdiel či herná pohoda v závere základnej časti, jednoznačne hovoria v prospech východniarov. Náročný košický divák nič iné ako postup neberie. "Zápasy sa musia hrať na víťazstvá a to platí pre všetkých. Vieme o tom, že sme v pozícii favorita, no je na nás, aby sme sa s tým vyrovnali. Martinčanom sa podaril postup, nálada v ich tíme je preto určite dobrá. Je na nás, aby sme to nepodcenili a zápas odohrali tak, aby sme boli po stretnutí spokojnejší my," povedal pre TASR tréner "oceliarov" Rostislav Čada.

Ak sa do prvého zápasu, ktorý je v Steel aréne na programe v piatok o 17.00 h, nič mimoriadne nestane, Košičanom bude chýbať iba Marek Bartánus. Robustný útočník si na nedávnej reprezentačnej akcii zranil rameno, no už sa zapojil do tréningového procesu. "Jeho návrat závisí najmä na ňom a na tom, ako bude pokračovať jeho rehabilitácia. On hrať chce, no ja by som nebol rád, keby svoj návrat unáhlil. Možné ďalšie zranenie by totiž, takmer s určitosťou, znamenalo koniec jeho sezóny," upozorňuje tréner Čada.

Hokejová minulosť viacerých košických hráčov je spojená s martinským klubom. Práve z Turca pochádza skúsený útočník Peter Bartoš, v Martine hrával i obranca Juraj Cebák a aj nedávna ofenzívna posila Tibor Varga. "Strávil som tam sezónu a pol, mám na to pôsobenie pekné spomienky, ale teraz to ide bokom. Oni sa dostali do play off, čím splnili svoj cieľ a budú hrať uvoľnene. Je na nás, aby sme im nedali šancu pocítiť, že môžu uspieť. Hrali sme proti nim šesť zápasov, mužstvá sa už poznajú, tak si myslím, že prekvapiť jeden druhého nemáme čím," zhodnotil kvality svojho bývalého zamestnávateľa Varga.

Po odchodoch Vargu, ale aj dávnejších stratách Františka Skladaného a Rastislava Špirka je jednou z najvýraznejších osobností Martinčanov brankár Michal Dzubina. Ten si v aktuálnej sezóne, vo veku 33 rokov, vybojoval premiérovú pozvánku do reprezentácie. "Je špecifický brankár. Nemá výraznú slabinu. Tradičným receptom môže byť častá streľba," povedal Varga. Štvrťfinálová séria medzi HC Košice a MHC Martin štartuje v piatok o 17.00, druhý zápas je na programe o deň neskôr v rovnakom čase.