Main Content

Výborná správa pre ligu, každý o niečo hrá, konšpiračné teórie tak odpadajú

piatok, 11. marec 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Výborná správa pre ligu, každý o niečo hrá, konšpiračné teórie tak odpadajú
Výborná správa pre ligu, každý o niečo hrá, konšpiračné teórie tak odpadajú | zdroj: © TASR

Dnes sa začína záverečná tretina našej najvyššej súťaže. Pri pohľade na tabuľku zistíme, že už dávno v nej nebola naraz na všetkých frontoch tak zaujímavá situácia. Vďaka tomu odpadajú všetky špekulácie, každý má totiž o čo hrať.

Komentár Filipa Chudého

Dnešným duelom Dunajská Streda – Senica sa začína zápasový program poslednej tretiny tohto ročníka Fortuna ligy. Ak by sa u nás používal klasický model, v ktorom sa každý s každým stretne raz doma a raz vonku, potom je aktuálna tabuľka tou, ktorá by bola za takýchto okolností výslednou.

Lenže u nás sa používa netradičný a čiastočne neregulárny model, v ktorom v poslednej tretine súťaže záleží aj od šťastia, koho máte doma a koho vonku, pričom v niektorých prípadoch je to veľmi podstatné. No teraz s tým už nič neurobíme, len je otázkou, prečo sa s tým už roky nič nerobí? Pri modeli s 12 účastníkmi totiž existuje aj oveľa regulárnejší a zároveň atraktívnejší systém súťaže, ktorý sme tu už mali v prvých troch ročníkoch počas samostatnosti.

Tento ročník je výnimočný v tom, že o atraktivitu je vďaka bodovému stavu v tabuľke postarané na všetkých frontoch. Kým v minulosti bolo často o takomto čase už jasné, kto bude majstrom, resp. kto vypadne, teraz si nemôže byť nikto ničím istý.

Odmyslime si mená mužstiev, len sa pozrime na získané body pri jednotlivých pozíciách. Ak by totiž niekto pred sezónou plánoval body, pričom by chcel dosiahnuť čo najväčšiu atraktivitu pred poslednou tretinou súťaže, jeho rozdeľovanie bodov by dopadlo asi tak, ako je to aj v skutočnosti. K úplnej dokonalosti asi chýba len to, aby ôsme miesto malo o tri body viac a deviate zas o tri body menej, no buďme radi aj za súčasný stav, iba málo súťaží na svete to má takto dramaticky rozdané na všetkých frontoch.

O titul sa pobije Trenčín so Slovanom. Favoritom je úradujúci majster, ktorý má náskok štyroch bodov, no Slovan sa bez boja nevzdá, pričom sa očakáva veľká bitka. No ak boj o titul bude bitkou, potom súboj o tretie a zároveň pohárové miesto bude asi vojnou. Medzi treťou Myjavou a siedmym Ružomberkom je totiž rozdiel iba šiestich bodov. Päť klubov tak bude bojovať o jednu európsku miestenku, teoreticky aj o dve, záleží od mena víťaza Slovenského pohára. Nemenej zaujímavý bude aj boj o záchranu, posledné tri kluby delí len päť bodov, čo je pri trojbodovom systéme a jedenástich zápasoch prakticky nič.

V tejto chvíli sa zdá, že akoby o nič nehrala iba ôsma Senica, pretože deviate Zlaté Moravce stále môžu ľahko padnúť do boja o záchranu, no aj Záhoráci majú o čo hrať, keďže dve-tri výhry v sérii ich dostanú tiež do hry o Európsku ligy, opačné výsledky pre zmenu možno ešte aj do boja o záchranu.

Pred záverečnou tretinou súťaže tak desať klubov z dvanástich nutne potrebuje body z každého kola a zvyšné dve ich budú chcieť tiež. Nič lepšie sa našej súťaži nemohlo stať, pretože takto sa budú negovať na minimum aj všetky tie zaručené správy, kto komu čo pustil, keďže nikto ani nemôže nič púšťať, lebo sám nemá dosť. Do konca súťaže zostáva 66 zápasov, pričom v takých 90 percentách z nich vždy o niečo pôjde obom mužstvám, čo je vec, akú sme si želali. Atraktivita súťaže aspoň z tohto pohľadu je zaručená.