Main Content

Guardiola musí kúpiť útočníka, ak chcú Citizens v ďalšej sezóne bojovať o titul

nedeľa, 13. marec 2016 09:50 | Autor: Jakub Mihálik

Guardiola musí kúpiť útočníka, ak chcú Citizens v ďalšej sezóne bojovať o titul
Guardiola musí kúpiť útočníka, ak chcú Citizens v ďalšej sezóne bojovať o titul | zdroj: © TASR

Manchester City po nečakanej strate bodov na pôde Norwichu stráca na prvý Leicester už príliš veľa.

Blog Jakuba Mihálika

Do konca tejto sezóny Premier League ostáva len deväť kôl.  Po tom, čo City nepochopiteľne zlyhali na pôde zachraňujúceho sa Norwichu, ich strata na prvý Leicester narástla na deväť bodov. Titul je zrejme stratený, veď skôr sa dá očakávať, že tri tímy pred Citizens budú v posledných deviatich zápasov body brať, nie strácať. Citizens navyše budú mať čo robiť s dobiedzajúcou konkurenciou v boji o miestenku do Ligy majstrov, veď West Ham stráca už len dva body a United štyri. 

Tréner Pellegrini po sezóne končí a hoci v tejto sezóne na titul v Premier League zrejme nesiahne, jeho pôsobenie na Etihad Stadium určite nemôžeme nazvať nevydareným. Za tri sezóny v klube získal v tak konkurenciou nabitom anglickom futbale jeden domáci titul, dva ligové poháre a je blízko historickému postupu City do štvrťfinále Ligy majstrov, kde sa jeho púť nemusí zastaviť. 

Už teraz však jeho nástupca, Pep Guardiola, vie, akých chýb sa má vyvarovať a čo musí zmeniť, aby bol ešte úspešnejší ako Pellegrini. Úlohou číslo jeden je priviesť do Manchestru útočníka. Sergio Aguero je na všetko príliš sám, navyše sa vyjadril, že o dva roky v klube určite končí. Predstavenie proti Norwichu ukázalo, že Aguero je jedinou ofenzívnou konštantou. David Silva nehral na svojej obľúbenej pozícii, Raheem Sterling sedel na lavičke, Yaya Touré absentoval, Jesus Navas hráva len kvôli priazni trénera a Wilfried Bony? Jeho mapa aktivity hovorí sama za seba. (Nápoveda, od autovej čiary góly až tak často nepadajú)

Bývalý kanonier Sparty je od svojho prestupu zo Swansea len tieňom futbalistu a fanúšikovia Citizens stratili všetku trpezlivosť. Štyri ligové zásahy, ale najmä absolútna neviditeľnosť v časoch, keď zvyšok tímu potrebuje podporu, nemôžu klubu, pomýšľajúcemu na titul stačiť. A táto sezóna potvrdzuje, že to naozaj nestačí.

Citizens v nej vyhrávajú najmä v zápasoch proti tabuľkovo slabším tímom (výnimka z Norwichu potvrdzuje pravidlo). Teda v zápasoch, keď stačí individuálne majstrovstvo jedného – dvoch hráčov (zväčša Aguero – Silva). No v zápasoch proti tímom z hornej polovice tabuľky, keď sa vyžaduje ofenzívny prínos väčšieho počtu hráčov, zlyhávajú. Sú dokonca štvrtým najhorším tímom v zbieraní bodov proti tímom do desiateho miesta. 

Štatistika bez zápasov prebiehajúceho kola. Zdroj: Sky

Práve preto Citizens môžu na titul v tejto sezóne pomaly zabúdať. S blížiacim sa koncom sezóny narastá dôležitosť zápasov a doterajší priebeh sezóny dokumentuje, že dôležité zápasy City nezvláda. Pep Guardiola bude musieť tento stav výrazne zmeniť, inak sa majstrovské suchoty klubu trochu natiahnu.