Main Content

Trénerský kamikadze Benítez

nedeľa, 13. marec 2016 10:46 | Autor: Jakub Mihálik

Trénerský kamikadze Benítez
Trénerský kamikadze Benítez | zdroj: © TASR

Rafael Benítez je ešte stále považovaný za elitného trénera, no to, v akých kluboch pôsobí, mu na úspešnosti kariéry príliš nepridáva.

Blog Jakuba Mihálika

Ku koncu svojho pôsobenia v Reale Madrid ho väčšina futbalových fanúšikov vysmievala. Opäť neuspel, opäť ho vyhodia. Bez práce však dlho neostal. Tento týždeň podpísal zmluvu s Newcastlom United, čo znamená, že napriek všetkému ho kluby stále považujú za dostatočne kvalitného trénera a manažéra. 

Iste, kvalít má dosť. Veď jeho štácie vo Valencii a Liverpoole neboli dielom náhody. Problémom nie je to, že by bol absolútne neschopným trénerom, ale to, že si neustále vyberá samovražedné misie, v ktorých je zrejme dopredu všetkým jasné, že maximálne môže remizovať, nie vyhrať. 

Po úspešnom pôsobení v Liverpoole sa stal v lete 2010 trénerom Interu Miláno. Presne v tom roku, keď zo San Sira odišiel José Mourinho po tom, čo vyhral ligu, Ligu majstrov i taliansky pohár. Mourinho sa stal medzi Interistami modlou. Hocikto, kto by prišiel na lavičku Nerazzuri po ňom, by bol porovnávaný a následne kritizovaný v štýle: „ale Mourinho to robil takto“. Benítez prácu zobral, no veľmi rýchlo sa ukázalo, že je to Mission Impossible. Tím, ktorý pobláznený Mourinhovou aurou dosahoval lepšie výsledky, na aké mal kvality, sa zrazu ocitol mimo boja o titul. Nepomohol zisk domáceho superpohára, ani triumf na MS klubov. Do šiestich mesiacov sa Benítez pakoval. 

Po dvojročnej pauze Benítez dostal ponuku od Chelsea. Áno, od toho klubu, ktorého fanúšikovia ho neznášali v časoch, keď jeho Liverpool bojoval o špicu. Áno, opäť v sezóne, ktorá nasledovala po triumfe klubu v Lige majstrov. V rozbehnutej sezóne uspeje na novej pozícii len málo trénerov. A žiadny, ktorého nechcú fanúšikovia, hráči a klub. Benítez prácu zobral, zachránil Chelsea miestenku pre Ligu majstrov, vyhral Európsku ligu, no aj tak po sezóne jeho pôsobenie na Stamford Bridge skončilo, keďže sa na veľký návrat chystal José Mourinho.

Rafa teda išiel do o niečo menšieho klubu. Majiteľ Neapola, Aurelio de Laurentiis chcel z talianskeho trónu zosadiť fantasticky fungujúci Juventus. Ohlasoval veľké nákupy a útok, nielen na domáci titul, ale aj na Ligu majstrov. A Benítez mal byť tým správnym mužom, ktorý Neapol k vavrínom posunie. Dominancia Juventusu bola prisilná. Benítez síce dvakrát obsadil miesto, zabezpečujúce boj o Ligu majstrov, no na Scudetto nedosiahol, preto opäť neuspel.

Prišla ďalšia výzva, keď sa ozval Real Madrid. Ešte skôr, ako podpísal zmluvu, fanúšikovia Realu Madrid vedeli, že jeho angažovanie nie je správna voľba. Benítez je pragmatik, presadzujúci defenzívu, hráčsku rotáciu a disciplínu v kabíne. Real je špeciálny klub so špeciálne náročným publikom, obrovskými futbalovými hviezdami, ktoré len neradi schádzajú z ihriska a ktorí vyžadujú isté špecifické „výsady“. Benítez zo svojich praktík nepopustil. A tak očakávane zlyhal. 

Bez práce neostal dlho a opäť sa vrhá do ďalšej Mission Impossible. Zasadá na lavičku Newcastlu United, klubu so slávnou minulosťou, no neveselou prítomnosťou. Straky sa už poriadne dlho trápia a v tejto sezóne im hrozí zostup tak silno, ako už dlho nie. Benítez tím preberá 9 kôl pred koncom, keď tímu patrí predposledná 19. pozícia. To by ešte nebol až taký problém, keby bolo pole bojovníkov o záchranu širšie. Lenže Newcastle stráca na 16. Swansea už deväť bodov.  O záchranu tak zrejme budú bojovať len štyri tímy, z ktorých až trom ostane v rukách Čierny Peter.   

A hneď prvý zápas Beníteza na lavičke bude kľúčový. Newcastle totiž o týždeň nastúpi proti odvekému rivalovi zo Sunderlandu. Black Cats vyhrali šesť posledných vzájomných zápasov a Benítez veru nemá veľa času, aby sa na zápas sezóny pripravil. Z desiatich ostávajúcich zápasov (Newcastle má zápas k dobru), čakajú Beníteza všetci traja spolukandidáti na zostup, navyše Leicester a Tottenham, teda tímy, bojujúce o titul. Beníteza čaká neuveriteľne náročný, ak nie až nemožný boj o to, aby Newcastle udržal medzi elitou. Jeho v poradí už x-tá Mission Impossible má len dve vysvetlenia – buď má sebavedomie ako Tom Cruise, alebo je trénerský kamikadze, ktorý dopredu vie, že neprežije, no aj tak sa do toho vrhá po hlave.