Main Content

Gruzínci urobili skvelý ťah, Weiss ich môže dostať na šampionát

utorok, 15. marec 2016 00:31 | Autor: Filip Chudý

Gruzínci urobili skvelý ťah, Weiss ich môže dostať na šampionát
Gruzínci urobili skvelý ťah, Weiss ich môže dostať na šampionát | zdroj: © TASR

Futbalové Slovensko obletela správa, že bývalý tréner našej reprezentácie Vladimír Weiss sa stal novým reprezentačným trénerom Gruzínska. Pre túto krajinu je to veľký šanca na to, že sa dostane na vrcholné podujatie.

Komentár Filipa Chudého

Bývalý reprezentačný tréner Slovenska Vladimír Weiss dlho bez angažmánu nezostal. Koncom minulého roka mu vypršala zmluva s Kajratom Almaty, pričom na jej pokračovaní sa obe strany nedohodli. Odvtedy sa Weiss spájal s viacerými zahraničnými mužstvami, ktoré mal prevziať. Sám priznal záujem ruských klubov, spomínalo sa aj Poľsko a tiež reprezentácia Kazachstanu. A Weiss v skutočnosti opäť zasadne na reprezentačnú lavičku, no nie v krajine, kde pôsobil ostatné tri roky. Dnes sa totiž stal novým trénerom Gruzínska.

Je to možno prekvapenie, ale určite nie také, že by nás to šokovalo. Právom sa totiž očakávalo, že Vladimír Weiss bude opäť pôsobiť niekde na východe Európy, otázkou bolo už len to, kde presne. Viac-menej sa aj počítalo s tým, že to môže byť nejaká reprezentácia. Angažmán v Kajrate Almaty bol totiž ťažký hlavne v tom, že bol prakticky celý čas odlúčený od rodiny, v tomto prípade by to až také hrozné byť nemalo, keďže reprezentačných povinností je menej ako klubových.  

Trénovať Gruzínsko je určite výzva. Táto krajina sa totiž ešte nikdy nedostala na vrcholné podujatie, ale robí veľa preto, aby sa tak stalo. Pred štyrmi rokmi bola gruzínska 17-tka v semifinále ME a 19-tka sa o rok neskôr dostala na Euro, čo sa tej našej nepodarilo už 14 rokov. V krajine sa veľa investuje do mládeže, čo by sa malo čoskoro prejaviť aj v tom, že silnejšia bude aj seniorská reprezentácia.

No a Gruzínci k tomu urobili ďalší výrazný krok, keďže angažovali Vladimíra Weissa. Okamžité zázraky síce čakať nemôžu ani oni, ale s postupným napredovaním môžu počítať. V minulej kvalifikácii porazilo Gruzínsko iba dvakrát Gibraltár a raz Škótsko, vo zvyšných zápasoch nezískalo ani bod, čo bolo sklamanie, aké sa pod Weissom nezopakuje. Ani ten síce nemá čarovnú paličku, ale je úplne jasné, že postupne vďaka tvrdej práci vybuduje mužstvo, ktoré bude nebezpečné pre každého súpera.

Weiss na svojej úvodnej tlačovke povedal, že by chcel gruzínsku reprezentáciu priviesť tam, kam dostal aj slovenskú. Či sa mu to podarí hneď, ako to bolo so Slovenskom, je ťažké povedať, no Gruzínsko má podobnú kvalifikačnú skupinu, akú sme mali my v bojoch o Afriku. Wales, Rakúsko, Srbsko, Írsko a Moldavsko nie sú mužstvá, akých by Gruzínci s Weissom na lavičke nevedeli zdolať.

Ak gruzínsky zväz, ktorý si z úst svojho prezidenta pochvaľoval, že Weiss prijal ním navrhnuté podmienky, dopraje nášmu trénerovi priestor na prácu, potom môže právom očakávať, že stále najúspešnejšiemu trénerovi našej samostatnej futbalovej histórie sa podarí to, čo nedokázali pred ním ani také trénerské kapacity ako Hector Cuper, Klaus Toppmöller, Alain Giresse, či Temuri Kecbaja, čiže dostať Gruzínsko na nejaký šampionát. Ak nie už na ruské MS, potom Euro 2020 je veľmi reálne.