Main Content

Kovaľčuk opäť v úzkych. Čo bude s jeho kariérou?

streda, 16. marec 2016 17:43 | Autor: Dávid Lech

Kovaľčuk opäť v úzkych. Čo bude s jeho kariérou?
Kovaľčuk opäť v úzkych. Čo bude s jeho kariérou? | zdroj: © TASR

Iľja Kovaľčuk sa už druhýkrát v play-off ocitol mimo zostavy SKA Petrohrad. Všetko nasvedčuje tomu, že jeho koniec v ruskom celku sa blíži. Čo s ním bude ďalej?

V prvej sérii play-off KHL bol Iľja Kovaľčuk postavený do úlohy zdravého náhradníka a zároveň zbavený v tíme SKA Petrohrad kapitánskej funkcie. Neskôr sa vrátil do zostavy, no v troch dueloch ani raz nebodoval a pre štvrtý zápas série medzi Petrohradom a moskovským Dynamom zvolil kouč Sergej Zubov „optimálnu zostavu,“ v ktorej ale 32-ročný krídelník opäť chýbal.

Petrohrad bez Kovaľčuka vyhral 4:0 a vyrovnal sériu na 2:2. Aby toho nebolo málo, včera sa v metropole Ruska hral 5. zápas série, Kovaľčuk opäť nenastúpil a SKA sa radovalo z víťazstva v pomere 4:1.

Všetko preto nasvedčuje tomu, že trojročné pôsobenie hviezdneho Rusa v Petrohrade je na konci. Petrohrad dokáže víťaziť aj bez vyše 400-gólového strelca v NHL na súpiske. Ruský novinár Slava Malamud na twitteri prezradil, že vedenie SKA zvažuje letné vyplatenie niekdajšieho kanoniera NHL zo zmluvy. Samotný hráč pritom premýšľal rovnako a údajne sa po sezóne chce s vedením klubu dohodnúť na rozviazaní kontraktu.

Spomínaný reportér Malamud zároveň na twitteri zverejnil aké možnosti má Kovaľčuk, čo sa svojho ďalšieho pôsobenia v NHL týka.

Podľa ruského novinára je najpravdepodobnejšou a najschodnejšou cestou pre draftovú jednotku z roku 2001 odchod do iného klubu v KHL. Druhou možnosťou je nájdenie kompromisu s ruským celkom a zotrvanie v SKA. Ako menej reálne možnosti sa ukazuje podanie oficiálnej petície zámorskej profilige pre spätné prijatie do NHL. Poslednou možnosťou je ukončenie hokejovej kariéry, teda minimálne na rok (potom by sa mohol vrátiť do NHL bez nutnosti súhlasu všetkých klubov NHL). Kovaľčuk by sa vraj mohol v tom prípade angažovať v poitike.

Ruská hokejová hviezda má 32 rokov a pred sebou ešte niekoľko sezón, v ktorých by mohol podávať kvalitné výkony. Odchod do dôchodku zrejme ešte neplánuje, v prípade, že sa chce vrátiť do NHL, comeback by mu muselo odobriť všetkých 30 celkov profiligy a ruský hráč by zrejme neuspel ani s podaním petície, či žiadosti o udelenie výnimky.

Možno očakávať, že Kovaľčuk sa tak pokúsi skutočne rozviazať zmluvu s Petrohradom a nájsť si nového zamestnávateľa, kde by mohol začať odznova. Zabúdať netreba ani na zvyšné zahraničné ligy. Predovšetkým nemecká DEL a švajčiarska NLA vyhľadáva hviezdne mená za hranicami a Kovaľčuk by bol pre oba ligy žiadaným oživením.