Main Content

UEFA si to lepšie vyžrebovať nemohla, prílev miliónov zaručený

sobota, 19. marec 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

UEFA si to lepšie vyžrebovať nemohla, prílev miliónov zaručený
UEFA si to lepšie vyžrebovať nemohla, prílev miliónov zaručený | zdroj: © TASR

V piatok prebehli štvrťfinálové žreby oboch najprestížnejších pohárových súťaží na starom kontinente. Pri detailnejšom rozbore zistíme, že najviac žreb vyhovuje futbalu, pretože ten získa ďalšie peniaze navyše.

Komentár Filipa Chudého

Predposledný žrebovací piatok v tejto sezóne dopadol veľmi dobre hlavne pre strešnú organizáciu európskeho futbalu. Nikto si nemôže mädliť ruky viac, ako páni v slušivých oblekoch, ktoré majú na sebe výšivku UEFA. Ak by ste sa hocikoho ešte pred žrebom opýtali, ako to má dopadnúť, aby sa mohol následne vygenerovať čo najväčší zisk, povedal by vám dvojice, ktoré sa aj stali realitou.

Tým v žiadnom prípade nechceme povedať, že žreb bol zmanipulovaný. Síce sa vo futbale dejú všelijaké podvody aj pri žreboch, v čom je lídrom na trhu FIFA, ktorá nemala v minulosti problém „zariadiť“ ani žreby základných skupín MS, v tomto prípade to môžeme považovať iba za šťastnú náhodu pre futbal. Teda aspoň dúfame, že nikto tomuto šťastiu nešiel naproti...

Najväčším šťastím piatkového žrebu je to, že nezískal na ňom iba jeden, ako napríklad Argentína pri „slávnom“ žrebe MS 2014, ale vlastne všetci. No hlavne futbal ako celok.

Real aj Wolfsburg môžu byť spokojní so silou súperov v tejto fáze, pričom aj nemecký trh bude pekne vedieť predať tento súboj. Takmer totožná situácia je aj pri dvojici Bayern – Benfica, nespokojnej zložky v nej niet. Škrípať zubami môže asi iba obhajca trofeje, no zas svet prijal s nadšením, že Barcelona dostala Atletico, veď kto iný by ich mohol teraz zastaviť? Aj preto bude tento dvojzápas sledovaný, hoci sa stretnú mužstvá z rovnakej krajiny, čo atraktivite európskych pohárov často neprospieva, no toto je výnimka. No a súboj arabských šejkov? Aj ten futbalový svet určite zaujme, nehovoriac o zainteresovaných silných futbalových a ekonomických krajinách, pre ktoré to bude akési derby a veľká prestíž, keďže viac zástupcov už nemajú. Žreb Ligy majstrov dopadol proste geniálne.

No aj Európska liga môže byť spokojná. UEFA sa ju snažila ďalšími zmenami pred sezónou zatraktívniť, čo sa jej podarilo, pričom aj štvrťfinálový žreb trochu pomohol. Klopp proti Dortmundu? To bude príbeh hodný Ligy majstrov, no dobre sa to dá speňažiť aj v Európskej lige. Španielske derby s obhajcom trofeje? Keď môže mať Liga majstrov, môže mať aj európska súťaž číslo dva, pričom aj v tomto prípade to bude ťahák. Villarreal zas vyzve tohtosezónnu Popolušku, čo je príbeh, aký sa tiež vie predať. Aj súboj Braga – Šachtar bude zaujímavý a prinesie takmer určite dobrý futbal.

Hoci ani UEFA neprechádza práve najistejším obdobím, keďže jej šéfa vyšetrujú a muž číslo dva sa stal novým šéfom FIFA, jej stroje na peniaze pracujú naplno ďalej. Nás síce neteší, že je to už od leta bez nás, ale určite sa k nám dostane aspoň zopár omrviniek, ktorých môže byť o niečo viac. UEFA bude totiž zarábať aj v semifinálových súbojoch, kde sa už črtajú skutočné lahôdky. Máme sa na čo tešiť!